Nyt fra Bifrost

Her kan forældre, samarbejdspartnere og andre interesserede læse om aktiviteter der foregår på afdelingerne mv.

Anbefal denne side:
 • Nyhedsbrev fra Centerleder og afdelingerne

 • Weekendaktivitet uge 47: Juledekorationer og adventskrans

  Det er nu tid til at lave juledekorationer og adventskrans, da det i denne weekend er 1. søndag i advent og på onsdag er den 1. december.

  På Gården skal der laves juledekoration til vores batterikalenderlys, og adventskrans, som der skal lys i på søndag. Der er også mulighed for at børnene kan lave en dekoration som de kan tage med hjem. For de dekorationer, som børnene skal have med hjem, er der indkøbt almindelige stearinlys. For dekorationerne til Gården er der indkøbt LED lys. I sidste weekend blev der samlet pynt ind til dekorationerne. Det ligger i sansehaven. Der er indkøbt ler og lys, som er i sansekasserne. For at vække duftesansen yderligere kan i tørre appelsinskiver i ovnen. De er også smukke i dekorationerne. Når vi laver juledekorationer, så stimulerer vi stort set alle sanser, både indre og ydre sanser. Kognitivt træner vi opmærksomhed og koncentration. Vi træner de sociale færdigheder når vi er sammen om aktiviteten, og vi styrker relationerne børn og børn imellem. Dette giver også anledning til snak om alle julens traditioner, samt vækker minder og tidligere erfaringer. Når vi er sammen og har det rart, så tilfører vi dopamin og serotonin til hjernen. Disse neurotransmitterstoffer giver glæde og øger livskvaliteten.

  Tørrede appelsinskiver i ovn.

  Sådan gør du
  Tænd ovnen på 100 grader varmluft.
  Skær appelsinerne i skiver af ca. 2-3 mm og fordel skiverne på to bageplader med bagepapir.
  Bag dem først i 50 min. på den ene side, tag dem ud, vend dem om, og bag dem i 50 min. på den anden side.
  Alle ovne er forskellige, så måske er dine skiver tørrede nu. Jeg vendte dem dog igen og bagte i 15 min på den ene side og 15 min på den anden side. Hvor lang tid de skal have, afhænger også af, hvor tykt du har skåret skiverne.
  Læg dem til at køle af på en rist, når de er færdige.
  For at undgå at de bøjer, kan du, efter de er kølet af, lægge dem i pres med et skærebræt over og vente et par timer.

   

 • Weekendaktivitet uge 46 - juleforberedelser

  Julen er ved at nærme sig, og vi skal i gang med de første juleforberedelser. I næste weekend er det 1. søndag i advent, så vi skal på tur i skoven og indsamle pynt til juledekorationer. Det kan blandt andet være kogler, mos, gran, lærkegrene og bark.
  På Gården skal vi have lavet en dekoration til vores kalenderlys, vi skal have lavet en adventskrans, og de børn der har lyst til det, kan også lave en dekoration som de kan tage med hjem.
  Efter en skovtur, er fødderne måske blevet kolde, og trænger til et varmt fodbad og evt. fodmassage, så her er ekstra mulighed for at stimulere den taktile sans. For at andre sanser også stimuleres er der i sansekasserne massageolie med forskellige dufte, samt forskellige ting til fodbad. I kan lave både farvebad, knitrebad og vandperler.
  På Gården er der efterspørgsel på hudplejeprodukter, så der er i sansekassen opskrifter på forskellig hjemmelavet body scrub, der kan laves og bruges.
  Formål:
  At stimulere både de ydre og indre sanser.
  Tilføre dopamin og serotonin til hjernen, ved at vi nyder turen og samværet med hinanden. Dette styrker og højner livskvaliteten, og styrker det sociale samspil, samt evnen til at samarbejde om opgaven. Det træner arbejdstidshukommelsen, koncentration og behovsudsættelse og giver læring om årets gang. Hvor kommer grankoglen fra? Hvorfor falder de af træerne?
  Pædagogisk massage der kan virke beroligende, afspændende og groundende eller stimulerende alt efter intentionen og metoden i anvender.

 • Weekendaktivitet uge 43 og 44 - batik på stofposer

  Det er tid til indendørs sysler og kreativiteter.
  Her på Gården er der fra børnenes side efterspurgt batik som en aktivitet de godt kunne tænke sig at lave.
  Til aktiviteten er indkøbt stofnet som børnene kan dekorere.
  OBS - det er også muligt at børnene kan medbringe en t- shirt som de selv kan dekorere hvis de har lyst til det.
  Husk inden start af aktiviteten at afdække bord og område med plastik. Husk forklæder og handsker til børnene, så vi undgår unødig farvning.
  Der er lavet procesbeskrivelse på aktiviteten, så i trin for trin kan se hvordan det gøres.
  I denne aktivitet stimuleres både de ydre og indre sanser. Her kan kreativiteten udfoldes og overraskes når det færdige resultat ses. I samarbejdet gennem processen udvikles relationerne, og her trænes behovsudsættelsen, da det er en proces over tid som ikke kan fremskyndes.

  Sådan gør du

  • Husk at beskytte arbejdsbordet og dit tøj, inden du begynder.
  • Beskyt bordet med plast, og brug engangshandsker.
  • Fyld farveflaskerne med vand
  • Pakken med soda opløses i vand
  • Læg stoffet i blød i 20 min
  • Læg stoffet fladt og beslut hvordan du vil hvirvle det til at starte med
  • Klem stoffet på dette punkt og drej stoffet rundt til en flad spiral
  • Bind stoffet ved hjælp af elastikkerne
  • Tag handsker på og vælg 1. farve og påfør det på det ønskede område.
  • Gentag her efter med de andre farver
  • Kom stoffet i en plasticpose og hold stoffet fugtigt. Lad det ligge i mindst 6 timer
  • Fjern herefter elastikkerne og skyl med varmt vand for at fjerne overskydende farve, skyl til vandet er klart
  • Kommes i vaskemaskinen og vaskes med ikke-blegende vaskemiddel.
 • Weekendaktivitet uge 44: Efterårsbilleder med blade

  Nu er bladene for alvor ved at falde af træerne, og for at vi kan nå at få gavn af dem en sidste gang inden de er helt visne og væk, skal vi i denne weekend være kreative med blade.
  Først skal vi ud og sanse efteråret, mærke vinden på kinderne, og høre den når træerne vajer i vinden. Vi skal gå i bladene, se de bare træer og føle på de kolde/våde blade, da vi skal samle blade og evt. små grene til den kreative aktivitet. Sansebearbejdning foregår mest som en ubevidst handling i hjernen. Husk vi sanser altid, og vi bruger sanseindtryk som kompas til at navigere igennem, for at vi kan styre kroppen og for at vi kan interagere med omverdenen. Når i har sanset efteråret og samlet de blade/grene i vil bruge, så kan i efter børnenes ønsker lave tryk af bladene eller lave billeder/træer af blade og grene.

  Tryk af efterårsblade

  Du skal bruge:

  Blade
  Papir
  Pensler
  maling

  Mal på bagsiden af bladet.
  Læg bladet med den malede side ned på papiret.
  Tryk det godt.
  Løft forsigtigt bladet op.

 • Weekend aktivitet uge 40: Lerpindsvin og lysestager med blade

  Efteråret har for alvor meldt sin ankomst. Dette skal sanses og det gøres bedst i naturen. Derfor er ugens aktivitet en tur i skoven og samle bog og blade, hvorefter der kan laves kreative aktiviteter med disse i form af lerpindsvin og lysestager med visne blade.
  Gennem aktiviteterne kan der skabes gode relationer, disse er afgørende i det pædagogiske arbejde, og det er os som fagpersoner der er ansvarlige for at skabe de gode relationer. Relationer kommer gennem de interaktioner vi har sammen med børnene, og her er ”det fælles tredje” en god pædagogisk metode til at opnå de gode relationer.
  Så husk at inddrage børnene i alle aktiviteternes processer, og evaluere aktiviteterne sammen med dem. I processen sørge for at børnenes individuelle ressourcer er tilpasset kravene, dette for at opnå børnene i nærmeste zone for udvikling.

  Lerpindsvin
  Det skal du bruge:
  - Dekorationsler
  - Bog (NB: Bogskaller kan samles i skove med bøgetræer om efteråret)
  - Rulleøjne
  - Lys (kan undlades)

  Sådan gør du:
  - Form leret, så der er en fin snude og en rund krop. Er det et lidt større barn, kan de sikkert godt selv forme leret
  - Stik et lys i midten af kroppen
  - Nu kan I bare pynte med bog. Stik stilken godt ned i leret
  - Tag lyset ud af pindsvinet
  - Sæt pindsvinet til tørring (ikke for varmt et sted, da den kan krakelere, hvis den tørrer for hurtigt)
  - Lim rulleøjne på, når leret er tørt

  Lysestage med blade
  Det skal du bruge:
  - Syltetøjsglas
  - Blade (Gerne så visne og tørre som muligt. Du kan evt. tørre dem ved at lægge dem i pres i et par dage.)
  - Lim
  - Decoupagelak

  Sådan gør du:
  - Smør/mal limen på glasset med en pensel og sæt bladene på glasset
  - Lad det tørre let
  - Smør decoupagelak oven på bladene i et godt tykt lag, der synker godt ind
  - Lad det tørre, og så er den klar til at stå og pynte i vindueskarmen

  Lakken er med til at give bladene længere levetid, men det er ikke sikkert, at den holder flere sæsoner. Har du valgt farvestrålende og ikke helt visne blade, vil farverne langsomt forsvinde.

 • Weekendaktivitet uge 38 og 39: kastanjedyr/stjerner og kastanjefodbad

  Tag på tur ud af huset og samle kastanjer.
  For at skærpe sanserne på turen, kan i prøve at sætte jer under kastanjetræet, lukke øjnene, være helt stille og lytte til lydene i hører. Efter et par minutter, kan i tale om hvilke lyde børnene hører, og få en snak om det, så i kan få en fornemmelse af hvilke lyde de fremhæver. Denne øvelse gør, at børnene bliver tilstede i nuet og nærværende.
  Bagefter kan i få en snak om kastanjer og hvordan træerne er blevet til, lige fra et frø der falder ned af træet og hvad kastanjer kan bruges til. Så kan i bede børnene om at finde deres helt egen kastanje på jorden, og sanse den, have fuld opmærksomhed på den, se på den, faconen og farven. Røre ved den med fingrene, dufte til den, og lytte efter om den kan lave nogle lyde.
  Herefter kan i samle kastanjer i en pose og tage med hjem så der kan laves kastanjedyr, kastanjestjerner og kastanjefodbad.

  Kastanje fodbad:
  For at give børnene en større kropsbevidsthed, kan kastanjerne bruges til fodbad eller massage af hænder og ansigt.
  Kom kastanjerne i en balje og lad børnene sidde med fødderne i baljen, og lad dem mærke kastanjernes glatte og kølige overflade. Kastanjerne kan også bruges til massage i ansigtet eller på hænderne.

  Kastanjedyr:
  Der er i sansekasserne materialer til at lave kastanjedyr, disse kan laves ud fra fri fantasi.

  Kastanjestjerner:
  Der er procesbeskrivelse og materialer i sansekassen til disse.
  OBS. Det er muligt at finde kastanjetræer ved Fælleshåbsvej 15 (ved skolen i Børkop), samt på Børkopskovvej.

  Alternativ hvis der endnu ikke er kastanjer at finde:
  Find andre naturmaterialer at lave dyr af (kogler, blade, små grene o.lign.). Find også gerne bog hvis de er faldet af træerne.
  Plukke hyldebær og lave saft af dette. (opskrift vedhæftet)
  Lav ”fodbade” med forskellige materialer som korn, kogler, bark, kikærter, vandperler, vandballoner eller lignende.

  Hyldebærsaft (ca. 1½ liter)

  1 kg hyldebær
  150 g æbler
  4 dl vand
  Ca. 600 g sukker
  Saft af en halv citron
  Eventuelt atamon

  Sådan laver du hyldebærsaft:
  Rib de skyllede hyldebær, og læg dem i en gryde.
  Skyl æblerne, skær dem i både, fjern kernehusene, og læg æblebådene i gryden sammen med hyldebærrene.
  Hæld vandet i gryden, og lad det koge, indtil hyldebærrene brister. Hæng det til afdrypning i en saftpose eller i et dørslag med et tyndt klæde i bunden.
  Mål, hvor meget saft der er, og hæld det i en gryde. Tilsæt sukker – du skal bruge 400 g sukker pr. liter saft. Tilsæt citronsaften, og giv saften et opkog.
  Skal saften gemmes, kan du med fordel skylle flaskerne i atamon. Hæld saften på flasker, og luk dem med det samme.

  Kastanjestjerne
  Du skal bruge:
  En stor kastanje,
  Tandstikker
  Garn, bånd eller snor
  En syl, et søm eller en skruetrækker til at lave huller med og en saks til at klippe med.

  Forbor 5 huller i kastanjen.
  OBS må kun gøres af en voksen.
  Sæt tandstikker i hullerne.
  Bind garn eller snor fast om en af tandstikkerne.
  Nu er du klar til at lave edderkoppens net. Sno snoren rundt om hver tændstik før du går videre til den næste. Det bliver flottest hvis du vælger at gå samme vej rundt om tandstikkerne.
  Fortsæt til der kun er lidt tilbage af tandstikkerne.

 • Weekendaktivitet - uge 36 og 37 - Æbler

  Nu er der sæson for æbler. Her er der rig mulighed for at aktivere alle sanser, samt udvikle sociale kompetencer, og tilføre dopamin og serotonin til hjernen, der giver både glæde og samhørighed.
  Så her trænes og aktiveres hjernen både på det autonome, limbiske og præfrontale niveau.
  Fysisk aktiveres de ydre sanser, og der udvikles på både fin og grov motorikken.
  I fællesskab plukker vi æbler. På Gården har vi et æbletræ i haven som kan benyttes. Ellers er der flere steder med pluk-selv æbler. Det er vigtigt, at børnene er med til at plukke æbler, både for at styrke de ting som tidligere beskrevet, men også for, at de ved hvor æblerne kommer fra, og at æbler ikke bare er noget vi køber i Brugsen. Det er også en god anledning til at fortælle om årets gang og hvordan æbler bliver til.
  Det er planlagt, at vi i uge 36 bager æblekage (se udførlig opskrift med billeder) og i uge 37 laver vi æblegrød.
  Der er sideløbende beskrevet flere aktiviteter, der kan laves med æbler.
  Æblesæsonen er i gang og der er masser af sjove ting, man kan bruge de saftige frugter til. Her kan du finde inspiration til, hvordan du kan bruge æblerne, når det er tid til leg og sansning af æbler.

  Æble-blindtest:
  Køb forskellige æblesorter og lad børnene smage forskellen på sorterne. Smager de surt, sødt, sprødt eller måske saftigt?


  Æblechips:
  Start med at fjerne kernehusene på nogle æbler. Skær derefter æblerne i tynde skiver på tværs og bag dem i ovnen ved 125 grader i 1½ til 2 timer. Nu har I sprøde æblechips, som er lige til at sætte tænderne i.

  Æblestykker med kanel:
  Hvis I er lækkersultne og ikke har tid til at bage, kan man sagtens lave en lækker snack af æbletern som man drysser med kanel og sukker. Servér evt. med lidt græsk yoghurt og en teske honning.

  Æble-skrælle-konkurrence:
  Hvem kan lave de længste æblespiraler når I skræller æbler? Det er en sjov leg, som også kan være "nyttig", når der skal bages æblekage.

  Racerbiler - æblebåde med hjul:
  Lav små biler af æbler og vindruer med tandstikker. Halvér æblet, fjern kernehuset og skær det i brede halvcirkler. Sæt vindruer på som hjul med tandstikker og bilen er klar til at køre.

  Kage med æble og kanel - nem æblekage

  Ingredienser
  4 æbler - skrællede og skåret i både
  2 æg
  1½ dl sukker
  1 tsk vaniljesukker
  50 gram smeltet smør
  3/4 dl mælk (surmælksprodukt kan også bruges)
  2½ dl hvedemel
  1 tsk bagepulver
  2 tsk kanel ialt. 1 tsk på toppen af dejen og 1 tsk på toppen af æblestykkerne, iblandet sukker

  Sådan gør du
  Skræl æblerne og skær dem i både. Læg dem i vand i en skål.
  Pisk æg, sukker og vaniljesukker hvidt og skummende.
  Smelt smørret i gryde eller mikroovn og rør det i æggeblandingen sammen med mælken.
  Bland mel med bagepulver og rør det i dejen med en dejspatel.
  Beklæd et ildfast fad med bagepapir og hæld dejen heri. Min form målte ca. 26x28 cm. Drys med 1 tsk. Kanel.
  Dryp æblestykkerne godt af og dup dem tørre. Fordel dem på dejen og tryk dem godt ned.
  Bland den sidste tsk kanel med 1 spsk sukker og drys det på det æblerne.
  Bag kagen ca. 30 minutter v. 175 grader varmluft. Kagen er færdig, når den er gennembagt. Hvis du synes den bliver for mørk, så tildæk evt. med stanniol.
  Nyd æblekagen lun - gerne med flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis til.

  Nem æblegrød lavet på æbler med skræl og vaniljesukker:
  Ingredienser:
  1 kg æbler
  4 dl vand
  3 teskefulde vaniljesukker
  150 gram sukker

  Sådan laver du en nem æblegrød med æbler med skræl:
  Vask æblerne grundigt, del dem i kvarte, og fjern kernehuset.
  Skær så æblerne i tynde både eller tern, og kom dem op i en gryde sammen med vandet.
  Læg låg på, kog op, og dæmp varmen igen når gryden er i kog.
  Nu skal æblegrøden koge ved svag varme i 17-18 minutter indtil den er helt mør. Hvis du laver grøden med skrællede æbler er kogetiden kom omkring 15 minutter.
  Rør løbende lidt rundt i grøden.
  Tilsæt så rørsukker og vaniljesukker, og lad æblegrøden simre yderligere et minut.
  Tag grøden af, og lad den køle lidt ned.
  Servér evt. æblegrøden lidt smålun sammen med en stor klat flødeskum.
  Har du en rest tilbage, kommer du grøden i en bøtte, og sætter i køleskabet. Den er fremragende dagen derpå.

 • Familiekontoret - August 2021

  Familiekontoret i Bifrost arbejder fortsat med vores kerneydelser (afløsning i hjemmet) samt Kompetenceudviklingskurser af afdelingernes personale og afløsere, VISO, CUS, LA2, Coaching i familier og af personale og meget meget mere. Vi har fornylig i samarbejde med Familieplejen i Vejle Kommune opstartet Afløsning PF, hvor plejefamilier også har mulighed for at få afløsning i hjemmet.
  Vores nye kollega, Charlotte, er landet godt i vores team, og som sprog- og kommunikationsvejleder er hun i fuld gang med at arbejde med sprog og kommunikation på vores afdelinger i fællesskab med personalet og børnene. Katcha og Helle skal henover efteråret i gang med at præsentere LA2 som metode for vores afdelinger, Gården og Bygden, således der udvikles på at skabe en fælles faglig tilgang i personalegruppen for at forebygge konflikter og affektudbrud og fremme trivslen blandt børnene.
  Den 1. september kan Familiekontoret byde Sanne Stensig Tange velkommen tilbage fra barsel og orlov, og vi glæder os meget til, at hun vender tilbage i vores team.
  De bedste hilsner
  Helle, Louise, Charlotte, Eva, Mette, Katcha og Nadia

 • Weekendaktivitet uge 33 og 34 - plukke hyben

  Uge 33: Lave hyben marmelade. (opskrift vedhæftet)
  Uge 34: Lave hybenlarver. (procesbeskrivelse vedhæftet)
  Sommeren er så småt ved at gå på hæld. Dagene bliver kortere og det er måske ikke længere vejr til at bade på stranden. Men der er fortsat gode aktiviteter. Nu er hyben ved at være modne, og klar til at blive plukket. Ved Brejning – Sellerup strand er der masser af hybenbuske og rig mulighed for at plukke af røde og orange bær.
  Hyben kan bruges til flere ting, men denne gang er aktiviteten at lave marmelade og en kreativ aktivitet, hvor de kan bruges til at lave hybenlarver.
  Stranden er også et godt sted at træne og stimulere sanserne, både de indre og ydre sanser. De indre sanser trænes, hvor vestibulær sansen trænes når vi går i det ujævne terræn. Den propriopceptive sans trænes når vi går i det bløde og fleksible sand, samt hvilke kræfter vi skal lægge i når bærrene plukkes.
  De ydre sanser stimuleres også, når vi kan dufte vandet, se de flotte omgivelser, mærke sandet, vinden og bærrene når de plukkes, høre vandskvulp og fuglene kvidre. Senere stimuleres smagssansen, når vi skal smage af den hjemmelavede hybenmarmelade.

  Hybenmarmelade med vanilje
  Kogetid: 25 minutter
  Samlet tid: 45 minutter
  Antal: 4 dl

  Ingredienser
  200 g hyben (renset vægt)
  1,5 dl vand
  Saft af 1 lime - eller en halv citron
  1 tsk vanillepulver – eller 2-3 tsk vanillesukker
  100 g sukker
  Evt. atamon eller alkohol til skylning af glas

  Sådan gør du
  Fjern blomst og stilk på de friske hyben. Halver herefter frugterne og skrab de små hvide kerner ud. Skyl til sidst de rensede hyben i koldt vand.
  Kom hyben, vand og limesaft i en gryde og bring gryden i kog. Lad marmeladen koge ved svag varme under låg ca. 25 minutter, indtil frugten er kogt mør.
  Tag gryden af varmen og blend marmeladen med en stavblender, så de groveste hybenstykker findeles og marmeladen bliver cremet.
  Sæt gryden tilbage på komfuret, tilsæt vanilje og sukker og bring igen gryden i kog. Lad marmeladen koge i ca. 5 minutter, indtil konsistensen tykner let.
  Husk at marmeladen bliver tykkere, når den bliver kold. Bliver marmeladen alligevel ikke tyk nok, kan man røre en halv tsk. Geleringspulver ud i 1 tsk. Sukker og tilsætte marmeladen. Lad den herefter koge i ca. 1 minut og marmeladen er klar.
  Hæld den færdige marmelade på skoldede og evt. atamon- eller alkoholskyllede syltetøjsglas og sæt låg på.


  Larver af hyben
  Sæt hyben på spyd og sæt øjne på. En super enkel og sjov idé.

  Det skal du bruge
  Hyben
  rulleøjne
  Træspyd
  Lim/limpistol

  Brug almindelig træspyd, som du også bruger, når der skal laves grillspyd.
  Sæt en lang række af hyben på spyddet.
  Lim rulleøjne på laverne og så er de klar til leg. Du kan evt. give dem en klat lim et par steder, så de ikke ryger af pinden. Brug evt. en limpistol.

 • Weekendaktiviteter uge 31 og 32 - Wellness

  Vi har alle brug for pauser i hverdagen, da hverdagen kan være både travl og stresset, hvor vi skal tidligt op og være på nogle bestemte steder og på bestemte tidspunkter. Her kan wellness være et redskab til at lære at finde ro i et samfund med mange indtryk, valg og muligheder.

  Ved at give tid, plads og mulighed for at geare ned, og give kroppen forkælelse i form af fod- og hånd bade, massage af hænder, fødder og evt. ryg, så bliver der udløst oxytocin, som også er kroppens sociale lykke hormon. Dette gør, at vi har lyst til at være noget for hinanden og være sammen med andre. Foruden oxytocin udløses der også andre endorfiner, som gør at kroppen afspændes og beroliges.

  Børn med særlige behov har ofte en stressfølsom hjerne. Her kan wellness have en positiv effekt, da berøring styrker og beroliger nervesystemet samtidig med at det har en positiv effekt på sanseintegration og derved også på udvikling og indlæringsevne. Samtidig øger berøring også kropsbevidstheden, så man nemmere kan mærke sig selv. Her kan trænes i, at børnene kan sige til og fra, samt hjælpes i at træne valg.

  Der er i sansekasserne pakket forskellige ting til dette tema; en balje til fodbad, forskellige dufte, massagebolde mm.

   

  Forslag til Wellness aktiviteter:

  Høre: Sæt afslappende musik på.

  Syn: På storskærmen kan i både finde afspændingsmusik med afslappende billeder til. Der er også sæbebobler hvor i kan skrue op for synssansen.

  Duft: Der er duftolie, hvor i kan komme træpinde i for at skabe en behagelig duft i rummet.

  Smag: I kan skære frugt i mundrette bidder der kan nydes til evt. fodbad eller massage. Der er i sansekassen også pop slik. Det er slik der popper i munden.

  Føle/taktil: Lav et fod- eller håndbad med vandperler, badesalte eller velduftende sæber. I kan også tilsætte kamillete i fodbadet og tilsætte ½-1 spsk. Olivenolie. Dette giver bløde og lækre fødder/hænder.

  OBS. Vandperler skal lægges i vand dagen i forvejen.

  Massage af hænder/fødder/ryg eller nakke: I kan evt. blande en lille smule olivenolie sammen med lavendelsæbe eller babyolie. Velduftende creme kan også bruges. Massage: I kan bruge jeres hænder, massagebolde eller div. Massageredskaber.

  Til pigerne: I kan i evt. give neglelak på og bagefter massere hænderne.

 • Opskrift farvede muslingeskaller og trylledej

  Pynt af farvede muslingeskaller

  Du skal bruge:
  Muslingeskaller
  Frugtfarve
  Trylledej (opskrift vedhæftet)
  Selvtørrende ler kan også bruges
  Små bøtter
  Køkkenrulle
  Handsker
  Kagerulle
  Lille skål til udstikker
  Sugerør til at udstikke hul i platte

  Sådan gør du:
  1. Muslingeskallerne lægges i vand farvet med frugtfarve.
  2. Tag muslingeskallerne op til tørring på køkkenrulle. HUSK at bruge handske.
  3. Trylledej rulles ud. Udstik dejen med en lille skål, og der prikkes et lille hul med sugerør til ophæng.
  4. Muslingeskallerne trykkes i trylledejen.
  Bagning efter opskrift.

  Opskrift trylledej

  Du skal bruge:
  2 dl hvedemel
  1 dl salt fint
  1 dl vand
  1 spsk olie
  frugtfarver

  Sådan gør du:
  1. Bland alle ingredienser og ælt, indtil du får en blank, smidig dej. Tilsæt mere vand eller olie, hvis dejen ikke er modellervoksagtig.
  2. Hvis du vil have farve i dejen, kan du blande frugtfarve i den - eventuelt dele den i to-tre klumper og mikse hver sin farve i.
  3. Når dine figurer er færdige skal de bages. Bag dem ved 120 grader i ca 3 timer
  4. Du kan teste om de er færdige ved at banke på dem, så skal det lyde hult.

 • Forslag til aktiviteter/udflugter i sommerferien

  Nu står sommeren for døren, og det er tid til sommerferie. Sommerferie skal gerne byde på afslapning, tid til at geare ned, hygge og gode oplevelser.

  Der er forskellige aktiviteter der både kan dæmpe og aktivere arousal alt efter behovet.

  For at styrke de sociale kompetencer og for tilføre dopamin (giver glæde) og serotonin (giver samhørighed) til hjernen, har vi brug for gode oplevelser sammen.

  Ud over de allerede planlagte aktiviteter i sommerferien, er her en liste til forskellige forslag til andre udflugter/oplevelser:

   

  Besøge naturlegeplads:

  Sønderskoven ved det lille ishus på Ibækstrandvej, Brejning havn og Juelsminde naturlegepark.

   

  Andre legepladser:

  Madsbypark Fredericia og Legeparken Kolding

   

  Oplevelser med dyr:

  Hindsgavl dyrepark, Dyrepark i Nørreskoven Vejle, Skyttehuset i Vejle hvor der er en dejlig park og en lille legeplads

   

  Kultur:

  Kongernes Jelling (obs om det kræver coronapas at besøge museet, men der er også en masse ting at se og opleve udenfor). Hvis der er tid og overskud så ligger Fårup sø kun få km derfra, der er rigtig flot og hyggeligt, og der er et vikingeskib på søen.

  Økolariet Vejle (obs - coronapas)

  Street art Brande. Kunst lavet forskellige steder i byen på fliser

  Randbøldal museum med udendørs vandeksperimenter (åbent tir-søn fra 10-16) Gratis indgang.

  Tørskind grusgrav, oplevelser af kunst i smuk natur

  Bindeballe station og købmandsgård

   

  Tur til stranden:

  Trelde Næs, Tirsbæk og Juelsminde hvor der også er en dejlig ferie stemning på lystbådehavnen og kan kombineres med naturlegepark

   

  Besøg en ø:

  Hjarnø kan besøges for små penge, og sejlturen tager 5 min. Der sejles fra Snaptun.

  Naturoplevelser:

  Børkop vandmølle

  Kongens kær Vejle

  Kirstinelyst på Randbøl hede med oplevelsescenter

  Den genfundne bro Brædstrup

   

  Ønsker alle en rigtig dejlig sommer.

 • Tema for aktiviteter uge 27 og 28

  Leg med vand.

  Vand er et sjovt element du kan lege med. Udover at stimulere hele sanseapparatet, kan man lære utrolig meget om vandets egenskaber gennem leg.
  Hoppe i vandpytter, lytte til regndråberne når de trommer på paraplyen eller lytte når bølgerne skvulper på stranden og hiver sandet og småsten med sig ud i havet. Sprøjt med koldt vand i haven eller mærk vægtløsheden når I bader. Der er rigtig mange muligheder for leg med vand alt afhængigt af vejret.

  Foruden disse forslag og muligheder for leg med vand, er der forberedt og planlagt følgende aktiviteter: byg selv skibe af genbrugsmateriale og hjemmelavet vandbolde, forskellige lege med vand, leg med vandballoner og glidebane.         

  Gården har indkøbt forskelligt vandlegetøj. Der er indkøbt vandpistoler, vandballoner og en glidebane, så håber vi bare på at vejret er godt så disse ting rigtig kan komme i brug.

  Her byder vi på aktiv og lærerig leg, hvor sanserne aktiveres. Her kan vi rigtig øve os i at mærke os selv, vores følelser og vores krop. Så vi gennem leg og læring med vand kan udvikle både kognitive, motoriske og følelsesmæssige kompetencer, samt udvikling af personlige, følelsesmæssige og sociale kompetencer

  Eksempler på forskellige vandlege:

  Prøv at lave en vandpistolkonkurrence.

  Stil en række med tændte fyrfadslys op. Marker afstanden hvorfra deltagerne skal skyde. Så gælder det om hvem der kan slukke flest lys på en ladning vand eller hvem der kan slukke alle lys på kortest mulig tid.

  Flyt vand med svamp

  Hvert hold har en god tavlesvamp og en opvaskebalje halvt fyldt med vand. Holdene konkurrerer om først at få flyttet vandet ned i den anden ende af banen, hvor der står en tom spand. I kan give point for både hurtighed og for, hvor meget vand det lykkes holdet at få i spanden.

  Synke eller flyde

  Det gælder om at komme ud og finde en ting, der kan flyde og en ting, der kan synke. Så kan i gætte, om tingene kan flyde eller synke? Test tingene i en balje eller ved søens bred.

  Byg skib af genbrugsmateriale

  Der er proces beskrivelse på et skib lavet af genbrugsmateriale, og forslag til andre materialer der kan bruges. Når skibene er færdige er de klar til at blive søsat i en balje eller lille bassin, og i kan lave konkurrence om hvilket skib der kommer hurtigst fra den ene ende til den anden. I kan evt, hjælpe jeres skib ved at puste med et sugerør.

  Du skal bruge:

  Skuresvampe, grillspyd, mosgummi til sejl, limpistol, saks

   

  Klip sejl ud af mosgummi. Lav 2 små huller til masten. Sejl limes på masten. Lav et lille hul i skuresvampen til masten og lim den fast. Så er det bare at afprøve om den kan sejle.

  Find et lille bassin eller en balje hvor de kan prøves af. Der kan også laves andre skibe af sugerør, ispinde, låg og små grene.

   

  Hjemmelavede vandbolde.

  Du skal bruge:

  Klude, snor og saks

   

  Klip kludene i strimler. Gør klude strimlerne våde. Læg strimlerne oven på hinanden i kryds. Bind dem sammen med en snor og stram godt til. Dyp dem i vand, og de er klar til at lege med.

 • Weekendaktivitet uge 25 og 26

  Hyldeblomst og jordbær og isvafler lavet af pufmaling

  Nu er det for alvor sommer, og den skal opleves med alle sanser. En rigtig sommer aktivitet er at plukke hyldeblomst og jordbær, da vi kan få alle sanser i brug.

  Uge 25: Plukke hyldeblomst og lave hyldeblomst saft (opskrift vedhæftet) I kan finde og plukke hyldeblomster på Børkopskovvej

  Uge 26: Plukke jordbær og lave jordbærgrød (opskrift vedhæftet). Find et pluk selv jordbær sted, der er blandt andet på Vandværksvej 18, 7080 Børkop, alternativ kan i købe dem ved vejboden mellem Skærup og Børkop

  Til begge weekender er der også lavet procesbeskrivelse og pakket materialer til isvafler lavet af puf maling dette er en god aktivitet der kan laves i ventetiden på at saften og grøden bliver klar til brugJ

  Først en tur ud i naturen og plukke hyldeblomst/jordbær, hvor i får motion og stimuleret alle sanser både de indre sanser, vestibulær sansen der trænes når vi går på ujævn underlag, når vi skal række op efter hyldeblomsterne og når vi skal bukke os ned for at tage jordbær, Den proprioceptiv sans trænes blandt andet når vi skal vurdere hvilke kræfter vi skal lægge i for at plukke både hyldeblomst og jordbær både for at få dem fra stilken og for ikke at mose jordbærrene når de plukkes.

  Også de ydre sanser (se, høre, lugte, smag og føle) stimuleres i denne aktivitet, og det er en rigtig sommer sansning, der kun kan opleves på denne tid af året, og mange forbinder sikkert lugten og smagen af sommer gennem jordbær.

   

  Hyldeblomstsaft

  Ingredienser

  1,50 liter vand

  700 g sukker

  3 øko citron

  3 spsk citronsyre, godkendt til levnedsmiddelbrug

  30 hyldeblomst, skærme

   

  Fremgangsmåde

  Klip så vidt muligt alle stilke af hyldeblomstskærmene. Det er ikke nødvendigt at skylle hyldeblomstskærmene, ryst dem blot for smådyr.

  Kom vand og sukker i en gryde. Kog det op til sukkeret opløses og tilsæt citronsyre, fintrevet citronskal og evt citron i skiver. Pres derefter citronenerne og tilsæt saften også.

  Kom hyldeblomstskærmene i og rør godt rundt til hyldeblomstskærmene bliver dækket af vand.

  Sæt låg på og stil det i køleskabet. Lad det stå og trække i 3-4 dage, rør gerne i det hver dag med en ren skoldet ske.

  Si saften igennem et rent klæde og hæld den på rengjorte flasker eller direkte i isterningbakker og isterningposer. Så holder det sig længe og man kan bare lige tage et par hyldeblomst-isterninger i et glas vand eller bland med vand eller danskvand. Blande det cirka i forholde 1 del saft til 4 del vand – men endelig smag til.

   

  Jordbærgrød til 8 personer

  Ingredienser

  1600 g jordbær 

  120 g sukker

  4 spsk Maizena 

  5 dl vand

  Serveringsforslag

  Fløde eller mælk

   

  Fremgangsmåde

  Jordbærrene frigøres fra stilken og skylles. Kom jordbær i en gryde og kog dem møre i vandet i ca. 2-3 minutter sammen med sukker. Du kan også vælge at koge dem koge helt ud. Smag evt. til med mere sukker. Rør maizenaen ud i et par spsk koldt vand til jævningen er homogen. Under omrøring af jordbærgrøden tilsættes jævningen. Kog grøden i ca. 1 min. og smag til med ekstra sukker og evt. lidt citronsaft. Afkøl grøden i køleskab. Servér med fløde eller mælk. 

   

  Isvafler med puf maling

  Du skal bruge:

  1 del hvid lim
  1 del barberskum
  Lidt frugtfarve

  Pind til at røre med

  Engangskrus

  Lim                        

  Til isen:

  Pap og karton, saks og pensel/ispind

  Bland det hele sammen og begynd at male. I kan male både med pensler, fingre eller med en ispind. Efter et par timer er overfladen tør og malingen er helt gummiagtig og virkelig sjov at røre ved.

  Trin 1: Klip vaffel ud efter skabelonen og lim den på et stykke karton.

  Trin 2: Mal is kuglerne med puf maling, og drys til sidst med krymmel.

 • Kilden - juni 2021

  COVID – 19 – vaccinations programmet er i fokus på Kilden og mange medarbejdere er allerede nu vaccineret.
  Trivselsundersøgelsen: Alle medarbejdere på Kilden har været inde og arbejde med trivselsundersøgelsen og alle har medvirket til løsninger, hvor fagligheden samt trivsel blandt medarbejderne har fået et nyt fokus. Stor ros til alle.
  Stillingsopslag til Kilden: Vi søger pædagoger, SSA, omsorgsmedhjælpere samt nattevagter. Ansøgningsfristen er d. 21. juni og ansættelsessamtalerne afholdes d. 24. og 25. med påtænkt ansættelse fra 1. august 2021.
  Nye børn: Kilden er fortsat i dialog med forældre og kommuner i forhold til nye børn på Kilden. Vi har sagt velkommen til et nyt barn. 2 unge der tidligere har benyttet sig af fast aflastning i Syvstjernen, har fået et botilbud på Kilden. Velkommen til forældre og børn, vi glæder os til samarbejdet.
  Sommeren 2021: I år har vi mulighed for en øget aktivitetskalender. Der er bl.a. planlagt aktiviteter med bål i sansehaven, hestevognskørsel i området samt besøg af klovnen. Derudover historiefortælling, sæbebobler og andre relevante sanseoplevelser for Kildens børn og unge mennesker.

  Rigtig god sommer til alle.

   

 • Weekendaktivitet uge 24: Hekse

  Nu er det snart midsommer og der er snart Sct. Hans. Derfor består weekendens aktiviteter i at lave hekse af papkrus til pynt og lave en heks til at brænde af på bålet på onsdag.
  Heksen til afbrænding laves i fællesskab til Sct. Hans aften på Gården. Heksene til pynt må børnene gerne lave til at tage med hjem. Der er lavet procesbeskrivelser på begge aktiviteter.
  Først skal vi ud i skoven og finde pinde og grene til heksen. Her er både et formål med turen, og det giver god motion, og en masse sanseoplevelser at komme i skoven. Samtidig giver det ejerskab af aktiviteten når vi er sammen om et fælles tredje.
  Det giver også anledning til at snakke om de danske traditioner og om hvorfor vi holder Sct. Hans og hvorfor vi brænder en heks af.
  Både under turen og gennem kreative aktiviteter, stimulerer vi sanserne, og her kan der udvikles på de empatiske evner, hvor vi som personale skal være gode rollemodeller, da børn spejler sig i vores empatiske evner. Så vær god til at sætte ord på følelser, og tal om fællesskabets betydning, om at tage hensyn til hinanden, lytte og hjælpe hinanden og vær opmærksom på hinanden, så alle føler sig betydningsfuld. Anerkend alle barnets følelser, så de lærer følelserne at kende, og de mærker det i kroppen i de forskellige situationer. Sæt ord på de følelser du ser hos det enkelte barn, hvis barnet ikke selv kan sætte ord på det.
  På Gården afholdes der Sct. Hans fest d.23/6.
  Vi håber at vejret er med os, så vi kan være ude og fejre Sct. Hans aften. Der er lagt op til en hyggelig aften, hvor der er tid til leg og samvær med hinanden. Efter aftensmaden tænder vi op i vores bål sted, hvor heksen skal brændes af, mens vi synger midsommervisen. Der vil også være mulighed for at lave pandekager over bålet.

  Lav din egen heks til sankthansaften
  Det skal du bruge:
  Pind på ca. 90 cm, grene, ståltråd, sok, halm, stof 1stk 50x30 cm og 1 stk 30x30 cm, 2 mellemstore knapper, garn

  Trin 1. Saml et lille bundt grene om den ene ende af pinden. Vikl ståltråd om grene og pind.
  Trin 2. Fyld sokken med halm, slut af ca. 10 cm før sokkens kant. Stik pinden op i sokken, og vikl ståltråd om sok og pinden.
  Trin 3. Klip et stk. stof på 50 x 30 cm. Læg det over sokken ca. 10 fra tåen, så det danner sjal på heksen. Bind en knude foran. Klip garnet af i 25 cm lange stykker. Læg det over sokken, så der hænger lige meget ned i hver side. Sy eller lim med limpistol håret fast i midten. Klip pandehår på heksen.
  Trin 4. Klip et stk. stof på 30 x 30 cm. Fold det til en trekant. Bind tørklædet på heksen. Lim knapper på som øjne. Træk lidt ud i sokken lidt under øjnene, og lim eller sy med et par sting, så det danner heksens næse.

  Til pynt laves små hekse af papkrus.
  Trin 1. tegn ansigt på papkruset.
  Trin 2. Lav næse af modellervoks/foamclay
  Trine 3. Lim øjne på.
  Trin 4: Lav en hat af sort karton, tegn en skabelon af en lille tallerken, klippes ud og deles i to halve, fold så den ene halvdel sammen til den rette størrelse opnås. Tegn efter papkrusets bund en rund figur og klip den ud til hattes skygge.
  Trin 5. Giv evt. heksen hår af halm eller garn, og lim det på sammen med med hatten.
  Trin 6. Evt. tag en piberenser til at lave bånd rundt om hatten.

   

 • Weekendaktivitet uge 23 - naturbingo og frys selv is

  Nu er det sommer og tid til at være ude og nyde solen og naturen.
  For at få motivation til bevægelse/motion og komme ud i naturen, er det godt at have et formål. Derfor er det naturbingo som aktivitet. Der er 3 forskellige bingoplader, en til skov, have og strand, så kan i finde ud af, alt efter vejret, hvor turen skal gå hen.
  Overvej inden turen om børnene skal have hver deres bingoplade, og om i skal se hvem der finder tingene først, eller om i skal lave en i fællesskab. Husk noget at skrive med så i kan krydse af undervejs.
  I sommervarmen skal vi huske at indtage godt med væske. Så husk rigeligt at drikke. En god måde og altid sikker og succesfuld måde at få væske i børn er gennem is. Når de så også selv har været med til at lave dem, så bliver det helt sikkert et hit. Derfor kan i lave frys selv is, med frugtstykker og sukkerfri saft eller juice. Husk at lave dem i god tid, så de kan nå at fryse.
  Det er også en del af aktiviteten, at børnene kan komme med ned og handle ind til isene. Der er isforme, så i skal bare købe indholdet: frugt/bær og saft/juice. Børnene har godt af at træne valg og mærke sig selv, så lad børnene være med i beslutningen om hvad der skal købes ind til isene.
  Formål: At udvikle og stimulere sanserne, her kommer også smagssansen i spil.
  Her tilføres en masse dopamin til hjernen, og børnene udfordres både på sanse-, følelse- og tænke- niveau.
  Når vi kommer ud i naturen, så får vi d-vitaminer, og når vi gør noget sammen så tilføres både dopamin og serotonin, der øger glæde og samhørighed og samtidig nedsætter stress.
  Her i sommervarmen er det vigtigt at vi indtager væske, da vi mister en del væske og salte gennem sved. For de børn der har svært ved at mærke sig selv, kan det være svært at føle tørst. For at aktivere tørsten kan det være godt at give salte snack, da salt øger tørsten, og så der også kommer styr på saltbalancen. Hvis børnene ikke har så meget appetit i varmen kan salte også tilføres i form at saft og juice. Men husk at overveje sukkerindholdet og køb evt. kunstig sødet saft.

  Forslag til en sund lav selv is:
  3 stk. frosne bær
  3 stk. frosne mango tern
  3 stk frosne hindbær
  Vand/saft/juice

  Frugt og bær kommes i formen, og vand/saft/juice tilsættes og fryses.
  OBS. Forme til is er i sansekasserne. På Gården er formene i øverste køkkenskab ved siden af køleskabet.

  Indkøbsliste:
  Frugt (frisk eller frossen)
  Bær (frisk eller frossen)
  Saft
  juice

   

 • Weekendaktivitet uge 22 - De olympisk skovlege og medalje til fars dag

  Vi har fortsat gang i udeliv, og nu er det forhåbentlig vejr til vi at rigtig kan være ude. Alle sanser stimuleres når vi er ude i naturen. At få brugt vores krop er sundt og giver motion, der styrker kroppen. Det er ikke kun fysisk det gavner kroppen, humøret bliver også bedre, og det at vi gør noget sjovt sammen giver dopamin og serotonin til hjernen. Gennem sjov og leg udvikler vi også de sociale kompetencer, vi udvikler empati, ved at have fokus på egne og andres behov.
  Så nu er det tid til at bruge kroppen med leg og dyst i naturen.

  Lav hold, som dyster inden for forskellige discipliner, eller hjælp hinanden med at løse opgaverne. Det kan være:
  Stafet: Løb gennem skovbunden, op ad bakken, rundt om træet og ned igen.
  Kast: Med 3 forsøg skal I med en pind ramme et oprejst stykke brænde.
  Længdekast: Med en pind skal I forsøge at kaste længere ud end et tov, der er placeret på tværs et stykke ude.
  Balancegang: Alle skal nå fra den ene ende til den anden på en stor stamme eller på en streg tegnet med pind på jorden, evt. med hjælp fra én af de andre, der holder i hånden.
  Flyt brænde: Stil jer på en række, og transportér et stykke brænde fra den ene ende til den anden ved at række det fra hånd til hånd.
  Vandstafet: Alle skal gå med et fyldt papkrus ned omkring træet og tilbage og række det videre til næste. Hvor meget vand er der tilbage, når alle er igennem?
  Forberedelse:
  Få snakket om hvilke udfordringer der er hensigtsmæssige i forhold til de børn der er med, både fysisk og kognitiv. Overvej om de skal dyste mod hinanden eller hjælpe hinanden med opgaverne.
  Find ud af om det skal foregå udendørs, på stedet eller om i vil ud i skoven.
  Hvis i laver hold, så kan i inden overveje hvem der skal være sammen, og om der er nogle ting der visuelt skal markere holdene, f.eks. med refleksveste i forskellige farver.
  Nogle af opgaverne kræver rekvisitter; både til opgaven og markering af ruten (pinde, brænde, tov, papkrus, vand).
  Udfordringerne er kun til inspiration, og find evt. selv på andre udfordringer som er mere hensigtsmæssige i forhold til om i er i skoven eller på Gården eller i forhold til de børn som er med.
  Der er også pakket sansekasser med materiale og procesbeskrivelse på medaljer/rosetter børnene kan lave til deres far i anledningen af fars dag.

 • Weekendaktivitet uge 20 og 21 - dyr fra fjerne lande

  Der var i denne weekend og i næste weekend planlagt med tur til Givskud zoo og Skærup zoo, men pga. corona og coronapas, så aflyses disse ture, og vi håber på at de kan besøges senere på året.
  Så turen går i stedet den ene weekend til Skyttehuset (Vejle) og den anden weekend til dyrehaven (Vejle), hvor det er muligt at se på hjorte og fugle.
  Når i har brug for aktivitet i mere low arousal, så kan i lave vilde dyr af papkrus og strudse malet med en gaffel. Disse aktiviteter er gjort klar i kasserne.
  Formål: at skabe udvikling på både autonomt, limbisk og præfrontalt niveau.
  Autonomt udvikles og trænes synkronisering, lære turtagning, erfaringer med bevægelse/tumle og fysisk berøring, energiregulering (arousalregulering), sanseintegration og kropsbevidsthed.
  Limbisk opleve integrere følelser, øge selvværd, øve opmærksomheden på egne og andres behov, indgå i det fælles tredje.
  Præfrontalt øves mentalisering, lære at løse konflikter, evnen til symbolisering fantasi/virkelighed, lære at behovsudsætte og hæmme og aktivere impulser.

  Vilde dyr af papkrus
  Du skal bruge:
  Engangskrus Farve: hvid, orange, gul maling, karton, rulleøjne, garn, lim, saks, tuscher.

  Fremgangsmåde:
  Mal kruset i den ønskede farve og lad det tørre. For dem der har svært ved at male, eller hvor det er svært med koncentrationen, kan i vælge krus i den ønskede farve. Klip striber eller pletter samt evt. ører i karton. På de farvede krus, kan i også male striber/pletter på med en sort tusch. Lim delen og øjnene. evt. klippe garn i små stykker og lim dem på til manke. Tegn snude og mund.

  Du skal bruge:
  Akrylmaling i forskellige lyse farver, gaffel, hvid, sort og orange karton, sort tusch, saks, skolelim.

  Sådan gør du:
  Dyp din gaffel i en farve, og tryk ind i papiret. Form et stort hoved og tynd, lang hals. Tør maling af gaflen i et stk. køkkenrulle, og fortsæt med forskellige farver. Fortsæt med at tilføje farver, indtil formen er færdig. Lad tørre.
  Klip to store cirkler til øjnene af hvidt karton. Klip derefter to mindre cirkler fra sort karton. Klip også en lang, tynd V-form af orange karton. Tegn med en sort tusch en linje på tværs, så det danner næbets form. Tegn 2 små cirkler øverst for næsebor. Lim øjne og næb på strudsen.

 • Gården - maj 2021

  Gården siger pr. 1. juni 2021 velkommen til:
  1. Cristina Vaduva Christensen, som er uddannet pædagog.
  2. Anja, der skal være på Gården i et halvt år, som pædagogstuderende.

 • Centerleder - marts 2021

  Den 11. marts 2021.
  Kære forældre og samarbejdspartnere.

  Bifrost har nu gennem et stykke tid, haft jobopslag oppe til den ledige stilling som afd.leder ved Bygden i aflastningsafdelingerne. På trods af gentagne opslag, så er det ikke lykkedes os at finde, lige den netop den leder, som kan varetage alle de mange specialfunktioner og som lige netop besidder de kvalifikationer, som vi ser, at afdelingerne har brug for. Vi har haft ansøgere, men ikke de som besidder den profil som efterspørges.
  Der er stor efterspørgsel på afdelingsledere. Såvel på børne- som på voksentilbud, ser vi lige nu mange opslag, hvilket vidner om, at netop til denne gruppe af ansøgere, er der stor efterspørgsel – så stor efterspørgsel at udbuddet ikke matcher.

  Omrokeringer.
  Vi har altså måtte kikke ind ad i Bifrost og her se på hvilke muligheder der er. Fremadrettet betyder dette følgende;
  • Marie Høj – flyttes fra afdelingerne Mælkevejen og Storebjørn til aflastningsafdelingerne Nordstjernen og Karlsvognen. Marie Høj er stadig ny som leder i Bifrost, men har allerede ved flere lejligheder bevist, at hun evner at sikre følgeskab i hendes ambitioner om at skabe et godt tilbud til alle børn og en god arbejdsplads for de medarbejdere, som er tilknyttet hendes afdelinger. Marie understøttes af Jeanette Nielsen.
  • Martin Smietana er stadig afdelingsleder ved Mælkevejen og Storebjørn, men sidder således alene. Martins ledelse understøttes af vores administration og desuden af Nadia Svoldgaard, Bifrosts leder af udvikling og implementering.
  • Lisbeth Hess – er ny konstitueret afdelingsleder ved afd. Pavillonen. Lisbeth Hess går fra at være SSA’er ved afd. Kilden. Lisbeth har ved flere lejligheder udmærket sig ved et stort overblik, faglighed og vilje – kvaliteter som der efterspørges, når man er leder i Bifrost. Lisbeth vil blive støttet i funktionen af afd.lederne Anne Mette Lynge og Ann Pia Brunbjerg (begge Kilden).

  Vi vil afvente at opslå stillingen igen, ud fra en erkendelse af, at der lige nu er så stor efterspørgsel, at vores opslag i værste fald drukner i mængden af øvrige opslag. Når det er sagt, så er Bifrost heldig; vi har omstillingsparate ledere og desuden har vi også i egne rækker, medarbejdere som besidder evnerne og viljen til at påtage sig ansvaret som leder. Selvom det ikke var den løsning vi planlagde med, så er vi fortrøstningsfulde i forhold til den løsning, der så er fundet nu.

  Venlig hilsen
  Lars Jarle Mikkelsen
  Centerleder

 • Wwekendaktivitet uge 18 - solsikke og pindsvin

  Temaet fra jord til bord fortsætter.
  Så der skal plantes og vandes.
  Solsikkefrøene skal sås i æggebakker, så de kan forspire inden de kan komme i jorden når det er blevet lidt varmere. Der er lavet en haveplan, hvor i kan se hvor de forskellige planter/frø skal sættes.
  Efter hårdt havearbejde hvor arousal givetvis kommer op, er der også sanseaktiviteter, hvor arousal igen kan komme ned. Her er der materialer til i kan lave pindsvin af lege ler.

  Den taktile sans.
  Her kommer den taktile sans i spil. Ved stimulering af denne sans udløses oxytocin, som er et tilknytningshormon, når der tilføres oxytocin, der blandt andet nedsætter aggresitivitet.
  OBS børnene for taktil underskud dette kan blandt andet ses ved at børnene piller ved alting eller hiver ting i stykker, det kan også give sig til udtryk ved at børnene kører hånden rundt i håret.
  Børn der er taktil sky, kan det være en god ide at starte med berøring af hænderne.

  Opskrift: Sådan laver du lege-ler
  1 dl balsam (parfumefri)
  2,5 dl kartoffelmel

  Bland det sammen i en skål. Tilføj frugt- eller pastafarve efter ønske. Ædt til det har en lækker konsistens og itlføj selv mere mel eller balsam, hvis den er for tør/våd.
  Opbevaring: I lufttæt behold. Det kan holde sig i et par uger.

  Tema i maj: Fra jord til bord.
  Her skal vi ud i sansehaven.
  For at få en forståelse for hvor maden kommer fra, samt læring og årets gang. Samt mad man selv har været med til at opdyrke smager bedre end det man køber.
  Se hvordan grøntsager kan udvikle sig fra en pose frø til at kunne smages og høstes i haven.
  Der er 1 højbed med krydderurter, hvor alle er velkommen til at røre/føle, dufte og smage. Der er piktogram på hver plante hvordan den kan sanses, samt skilt på hvad det er og hvordan det kan anvendes i madlavningen.
  Det andet højbed skal der sås gulerødder i, der er en pose med frø. Husk at få sat snor på hvor de er sået, så vi kan holde godt øje med udvikling fra bitte små spire til store gulerødder.
  Der er langs hegnet lavet et lang bed, hvor der skal plantes solsikker og ærter, så de kan gro op af hegnet, og så de også har noget at støtte sig til.
  Husk at ærterne skal lægges i vand før de plantes.
  Når urterne/grøntsagerne/blomsterne er sået, så skal det vandes godt.
  Hver dag skal der kigges til bedene og det skal vandes regelmæssigt.
  Husk også at vande blomsterne, bærplanterne og jordbærplanterne.

  Gulerødder:
  Såning af gulerødder: Gulerodsfrø er ikke særlig sarte over for kulde, og du kan derfor så frøene meget tidligt, når frosten er af jorden. Allerede når jorden er 4 grader varm, kan gulerødderne spire, men det bedste er, at du venter, til jorden er mellem 10 og 30 grader. Det bliver den ofte i løbet af april, men det afhænger selvfølgelig af vejret.
  Gulerødderne skal vokse med en afstand på 2-5 cm i rækken. Det bedste er dog, at du skaber en 1-2 cm dyb rende, hvor du hælder gulerodsfrø i hele renden. Når gulerødderne er spiret, tynder du ud til 2-5 cm. Gulerødder har ikke brug for særlig meget pasning, hvilket gør dem til en meget nem afgrøde at have. Det er en god ide, at du vander i rækken, hvor frøene skal sås, og at du lægger et bunddække, der kan holde på fugten, når gulerødderne er spiret. Du skal dog passe på med ikke at vande efter en tør periode, da det kan få gulerødderne til at revne.

  Ærter:
  Du kan så ærter fra slutningen af april, når det er varmere i vejret, og jorden er begyndt at blive varmet op. Når du skal så ærter, er det en god ide, at du lægger dem i blød i 12 timer, inden du sår dem. Du skal så ærterne i en rille, der skal være 3 cm dyb. Der skal være mellem 3-5 cm mellem ærterne i rækken. Ærter har brug for rigeligt med vand for at få den sprøde og søde kvalitet, som vi alle elsker. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at vande ærterne løbende. Du skal også sørge for at luge ukrudt mellem planterne, særligt når de er små, da de ikke kan tåle så meget konkurrence. De første ærter bliver klar til høst i løbet af juni. Det er en god ide, at du løbende tjekker dine planter, gerne en gang om dagen, så du kan få plukket ærterne, når de er allermest saftige og lækre.

  Solsikke:
  Alle – og ikke mindst børnene – bliver betaget af væksthastigheden hos de høje solsikker. Man kan næsten se dem gro. I løbet af et par måneder udvikler den første frøspire sig til en kæmpeplante på op til 5 m og med en blomst på 50 cm i diameter. Solsikker kan sås direkte på voksestedet fra midt i maj. Det giver dog større og tidligere planter at starte indendørs og plante ud ca. 1. juni.
  1. Så snart frøene er spiret, fjernes plasten, for nu skal der lys til, så planterne ikke bliver ranglede.
  2. Når 1. juni nærmer sig, skal planterne hærdes – gerne over et par uger. Begynd med at stille planterne udendørs et par timer i læ og skygge. Flyt dem efterhånden ud i solen. Efter udplantningen passes de med vand, gødning og opbinding. Især er det vigtigt at vande i tørre perioder. Solsikker er nemme at have med at gøre. De foretrækker en vokseplads i fuld sol.

 • Tema for maj - fra jord til bord

  Her skal vi ud i sansehaven.
  For at få en forståelse for hvor maden kommer fra, samt læring og årets gang. Samt mad man selv har været med til at opdyrke smager bedre end det man køber.
  Se hvordan grøntsager kan udvikle sig fra en pose frø til at kunne smages og høstes i haven.
  Der er 1 højbed med krydderurter, hvor alle er velkommen til at røre/føle, dufte og smage. Der er piktogram på hver plante hvordan den kan sanses, samt skilt på hvad det er og hvordan det kan anvendes i madlavningen.
  Det andet højbed skal der sås gulerødder i, der er en pose med frø. Husk at få sat snor på hvor de er sået, så vi kan holde godt øje med udvikling fra bitte små spire til store gulerødder.
  Der er langs hegnet lavet et lang bed, hvor der skal plantes solsikker og ærter, så de kan gro op af hegnet, og så de også har noget at støtte sig til.
  Husk at ærterne skal lægges i vand før de plantes.
  Når urterne/grøntsagerne/blomsterne er sået, så skal det vandes godt.
  Hver dag skal der kigges til bedene og det skal vandes regelmæssigt.
  Husk også at vande blomsterne, bærplanterne og jordbærplanterne.

  Gulerødder:
  Såning af gulerødder: Gulerodsfrø er ikke særlig sarte over for kulde, og du kan derfor så frøene meget tidligt, når frosten er af jorden. Allerede når jorden er 4 grader varm, kan gulerødderne spire, men det bedste er, at du venter, til jorden er mellem 10 og 30 grader. Det bliver den ofte i løbet af april, men det afhænger selvfølgelig af vejret.
  Gulerødderne skal vokse med en afstand på 2-5 cm i rækken. Det bedste er dog, at du skaber en 1-2 cm dyb rende, hvor du hælder gulerodsfrø i hele renden. Når gulerødderne er spiret, tynder du ud til 2-5 cm.
  Gulerødder har ikke brug for særlig meget pasning, hvilket gør dem til en meget nem afgrøde at have. Det er en god ide, at du vander i rækken, hvor frøene skal sås, og at du lægger et bunddække, der kan holde på fugten, når gulerødderne er spiret. Du skal dog passe på med ikke at vande efter en tør periode, da det kan få gulerødderne til at revne.

  Ærter:
  Du kan så ærter fra slutningen af april, når det er varmere i vejret, og jorden er begyndt at blive varmet op. Når du skal så ærter, er det en god ide, at du lægger dem i blød i 12 timer, inden du sår dem. Du skal så ærterne i en rille, der skal være 3 cm dyb. Der skal være mellem 3-5 cm mellem ærterne i rækken. Ærter har brug for rigeligt med vand for at få den sprøde og søde kvalitet, som vi alle elsker. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at vande ærterne løbende. Du skal også sørge for at luge ukrudt mellem planterne, særligt når de er små, da de ikke kan tåle så meget konkurrence De første ærter bliver klar til høst i løbet af juni. Det er en god ide, at du løbende tjekker dine planter, gerne en gang om dagen, så du kan få plukket ærterne, når de er allermest saftige og lækre.

  Solsikke:
  Alle – og ikke mindst børnene – bliver betaget af væksthastigheden hos de høje solsikker. Man kan næsten se dem gro. I løbet af et par måneder udvikler den første frøspire sig til en kæmpeplante på op til 5 m og med en blomst på 50 cm i diameter. Solsikker kan sås direkte på voksestedet fra midt i maj. Det giver dog større og tidligere planter at starte indendørs og plante ud ca. 1. juni.
  1. Så snart frøene er spiret, fjernes plasten, for nu skal der lys til, så planterne ikke bliver ranglede. 2. Når 1. juni nærmer sig, skal planterne hærdes – gerne over et par uger. Begynd med at stille planterne udendørs et par timer i læ og skygge. Flyt dem efterhånden ud i solen. Efter udplantningen passes de med vand, gødning og opbinding. Især er det vigtigt at vande i tørre perioder. Solsikker er nemme at have med at gøre. De foretrækker en vokseplads i fuld sol.

   

 • Aktivitet torsdag 29. april 2021

  Vi bager varme hveder.
  Hvorfor spiser vi varme hveder? Store bededag var oprindeligt tiltænkt bøn, og dagen blev varslet allerede aftenen før, hvor kirkeklokkerne ringede som et signal til, at kroer og forretninger skulle lukke.
  Dengang skulle man faste fra særlige fødevarer, og man skulle i øvrigt afholde sig fra arbejde, indtil store bededags gudstjenester var afholdt.
  Bagerne kunne altså ikke levere friskbagt brød denne dag, og derfor brugte de aftenen før store bededag på at bage hvedeknopper, som folk selv kunne varme på helligdagen. Det er altså her, skikken stammer fra.
  Nu spiser vi gerne varme hveder dagen før storebededag.
  Der er opskrift på varme hveder og vi har alle ingredienser i huset.
  Forberedelser:
  Lave dejen om eftermiddagen, da de skal hæve 2 gang 2 timer, så de kan bages efter aftensmaden og være klar til aftens snack.
  Mens dejen hæver er der mulighed for at komme ud og gå en tur, både for at styrke konditionen, den fysiske og mentale sundhed. På en gåtur stimuleres de fleste sanser, det giver fornyet energi og glæde at komme ud i naturen, da det udløser serotonin, dopamin og noradrenalin hvilket giver glæde og mindsker stress belastninger. og af at gøre noget sammen. En gåtur giver anledning til mange gode snakke, det er mindre formelt når vi snakker om både store og små ting på en gåtur.
  Formål:
  Giver anledning til snak om danske traditioner og grunden til vi har dem.
  Dette udvikler og stimulere sanserne, en rigtig god aktivitet for den taktile sans og smagssansen.
  Ved at have noget sammen og være fælles om, udvikles de sociale færdigheder, og fællesskabsfølelsen styrkers når vi får tilført dopamin og serotonin til hjernen.
  Kognitivt udfordres de eksekutive funktioner og det præfrontale kompas blandt andet i form af turtagning, behovsudsættelse


  Hjemmelavede gulerødder.
  1. Mal 1 paptallerken blå på forsiden.
  2. Halver en paptallerken og mal den brun på bagsiden.
  3. Når disse er tørre klips eller lim dem sammen
  4. Klip gulerødder ud efter skabelonen – lim evt. gulerødderne fast på karton inden de klippes ud.
  5. Kom ”jord” imellem tallerknerne og kom gulerødderne i, og så er de klar til at blive høstet.

 • Weekendaktiviteter uge 16

  Forårs klargøring af haven og sommerfugle.
  Nu hvor foråret er kommet, kan vi begynde at glæde os til at det bliver varmere og vi kan komme ud i haven og nyde det gode vejr. Inden vi kan læne os tilbage og slappe af i solen, skal haven lige gøres indbydende og dejlig. Efter en lang vinter trænger udearealerne til en tur.
  Her kan nævnes:
  Vaske flagstangen, feje visne blad sammen og smide væk, feje terrassen, luge ukrudt, vaske havemøbler og sætte dem pænt op.
  Der er sikkert mange flere ting der trænger til at blive ordnet når i først kommer i gang ude i haven. Når i er derude så tænk på hvordan i styrker relationerne og samspillet gennem et fælles tredje. Tænk på alle de sanser der stimuleres, både indre og ydre sanser. Ved at lave alt dette sammen styrkes selvværdet og selvtilliden. Ved hjælp af de gode relationer giver det serotonin og dopamin til hjernen. Motorikken og kognitionen kommer rigtigt på prøve når der skal vurderes hvor hårdt der skal fejes/skovles/skrubbes.
  Efter arbejdet har i måske tid til lidt bålhygge og socialt samvær.

  Sommerfugle.
  Der er også planlagt og tilrettelagt små syslerier indenfor, hvor temaet er sommerfugle.

 • Weekendaktivitet uge 14

  Weekend aktivitet uge 14: Anemonetur og haletudser.
  I neuropædagogik tales der meget om læring og udvikling med udgangspunkt i hjerne, krop og omverden.
  Med disse ord tager aktiviteterne udgangspunkt i kroppen/embodyment, hvor man kan genkende betydninger med kroppen, fordi vi allerede har gjort kropslige erfaringer, før vi møder betydningen i sproget. F.eks. vi kender kulden fra blæsten før vi ved at det er/hedder kulde, da det er erfaringer vi har skabt på baggrund af kropslige erfaringer.
  Her skal vi opleves hvad forår er, både med hjernen, kroppen og omgivelserne. Det er godt at tage afsæt i naturen, og for at gøre det konkret og give motivation er aktiviteten: Anemonetur; ud og se anemoner i skovbunden. Her kan foråret opleves og sanses. Alle sanser stimuleres, både de indre og ydre sanser.
  Måske kommer i forbi en sø. Prøv at se om i kan finde frøer, æg eller haletudser, da det giver en god anledning til at tale om årets gang og livscyklus, hvordan frøer bliver til fra små æg til store frøer. Dette giver god mening da de kreative aktiviteter i denne weekend er haletudser og frøer.

  Anemonetur
  Kom ud i naturen og oplev anemoner. Fra slutningen af marts og hele april er skovene hvide af anemonetæpper.
  Anemonerne blomstrer, før træernes blade er sprunget ud. En bedre forårsbebuder har vi ikke.

  Aktivitet: Forårslys
  Lig på ryggen på anemonetæppet og snak om hvordan lyset i skoven er nu, og hvordan lyset er når træernes blade springer ud. Hvordan er det om sommeren, efteråret og vinteren?

  Aktivitet: Næste års anemoner er nede i jorden
  Grav nogle anemonerødder fri og kik på dem. Faktisk er det ikke en rod men en "jordstængel" med små rødder på. Anemonerne hænger sammen, så mange blomster faktisk kommer fra samme plante. Derfor er blomsterne ens. Anemonens blomst får frø, som myrerne kommer til at sprede, når de vil spise dem.

  Aktivitet: Anemoner har brug for lys
  Pluk forårets grene og lad dem springe ud indendørs. Snak med børnene om, hvad der sker med anemonerne, når bladene springer ud på træerne. Tag på en ny tur i maj-juni, når bladene er sprunget ud og undersøg igen, hvor anemonerne er. Grav lidt i jorden samme sted som I fandt anemoner sidst. De små skud, der ligner knopper, vokser videre og bliver næste års anemoner.

  Aktivitet: Anemoner har brug for vand
  En lille fantastisk aktivitet. Pluk anemoner (eller vintergækker) og stil dem i vand med frugtfarve i. Sæt en streg på glasset, der hvor vandet når til. Snak med børnene om, hvad der sker i løbet af dagen. Hvordan får blomsterne nye farver?

  Hvordan man laver haletudser:
  1. Klip ud efter skabelon
  2. Lim øjne på.
  3. Lav mund af piberenser og lim den på
  4. Form arme og ben og lim dem på
  5. Tegn prikker på kroppen
  6. Der kan evt. laves en krone efter skabelon og limes på

   

 • Aktiviteter i april - Geocaching

  Så er foråret for alvor på vej, og hele april byder på udeliv. Foråret skal nydes, sanses og der skal motioneres. Dette gøres bedst i naturen, og det er nemmere at komme ud i naturen, når der er et godt formål. Vores formål er at komme ud og finde skatte.
  Geocaching er en sport, hvor man ved hjælp af en GPS-modtager kan finde "skatte" i naturen.
  Sporten består i, at en person gemmer en cache (skat) et sted og offentliggør koordinater og beskrivelse af stedet på geocaching.com.

  Hvordan kommer jeg i gang?
  Det er nemt at komme i gang med geocaching. Alt du skal gøre er:
  Du kan downloade geocaching-appen på din smartphone, hvorfra du nemt og hurtigt kan finde nye caches og blive guidet i den rigtige retning.
  Cachen er typisk en vejrbestandig lille beholder som eksempelvis en plasticbøtte, som indeholder en blyant, en logbog og forskellige "gaver" af typisk ingen eller ringe værdi.
  Når du finder en cache, kan du skrive dit navn i logbogen, så de næste eventyrere ved, at du har været der. I nogle caches ligger der små effekter såsom mærker, små figurer og lignende, som tidligere geocachere har efterladt. Hvis du tager noget fra cachen, så læg noget andet tilbage af tilsvarende eller en større værdi – Og læg altid cachen tilbage igen, hvor du fandt den.
  Mange effekter flytter hurtigt position til andre skattekister, hvor de er blevet flyttet til af skattejægere. Når man kommer hjem fra sin skattejagt, kan man gå på internettet og finde den skat, man lige har besøgt og notere, at man har været der, hvad man har taget, og hvad man har lagt.

   

 • Påskeaktiviteter uge 13

  Påske aktiviteter uge 13: Modellervoks og påskespil.
  Her er der aktiviteter til hele påsken. Der er en masse for den taktile sans, men også de andre sanser stimuleres. Hvis i vil skrue op for yderligere sansestimuli er der vedhæftet forslag til dette.
  For der er mere til kognitiv træning er der forskellige måder at differentiere aktivitetens sværhedsgrad. Der er forskellige påskeudfordringer, disse skal lamineres, og så er der ellers aktiviteter, sansestimuli, udfordringer og sjov til hele påsken. Der er i kassen også påske huskespil som kan lamineres og klippes ud, påske puslespil der kan farvelægges, lamineres og klippes ud, der er påske labyrinter og påsketegninger der kan farvelægges efter tal.

  Formål:
  At stimulere sanserne, både de indre og ydre samt udvikle motoriske færdigheder.
  Her er der også lagt vægt på de kognitive færdigheder og de eksekutive funktioner (planlægning, organisering, igangsætning af opgaver, arbejdshukommelse og opmærksomhed).
  Det er også muligt at arousalregulere både i high og low arousal alt efter behov (autonomt kompas).
  Regulering i det limbiske kompas i form af markeret spejling, fælles opmærksomhed og et fælles tredje og følelsesmæssig afstemning.
  Præfrontalt kan trænes indlevelsesevne, symboliseringsevne og andre kognitive færdigheder samt de eksekutive funktioner (planlægning, organisering, igangsætning af opgaver, arbejdshukommelse og opmærksomhed).
  For at børnene er med i hele processen, så kan i lave modellervoksen sammen med dem. Husk at vente med at ælte den, til den er nedkølet så de ikke brænder sig på den.

  Opskrift på modellervoks:
  Ingredienser:
  400g hvedemel
  100g salt
  2 tsk. vinsyre eller citronsyre (kan sagtens undlades, det er udelukkende konservering)
  4 dl kogende vand
  2 spsk. olie
  frugtfarve

  Sådan laver du hjemmelavet modellervoks:
  Bland salt, mel og evt. vinsyre. Rør det sammen med kogende vand, olie og farve. Lad modellervoksen køle ned inden der skal leges. Der kommer ca. 1/2 kg hjemmelavet modellervoks ud af opskriften.
  Hvis modellervoksen virker meget klistret, skal du bare putte mere mel i, ind til det har konsistens som modellervoks.
  Vil du farve massen i forskellige farver, så undlad frugtfarven til at starte med, ælt de øvrige ingredienser sammen, del modellervoksen ad og ælt frugtfarven ind i, inden massen køler helt af.
  Der kan også sagtens bruges pastafarver.
  Modellervoksen holder ca. 1 mdr. i køleskab uden vinsyre og 3 mdr. med vinsyre.
  Modellervoks. (yderlig sansestimuli)
  Forslag til yderlig sansestimuli:

  Sanse variation:
  For at give lidt mere til synssansen kan i tilføje frugtfarve i modellervoksen. Lav gerne flere forskellige farver
  For at udfordre den taktie sans mere kan i lave en ekstra blød modellervoks ved at lave det efter opskriften, men kom dobbelt så meget olie i. Til sidst tilsætter i kogende vand til konsistensen er ekstra blød.
  For at vække lugtesansen kan i komme dufte i modellervoksen f.eks. æsteriske olier, pebermyntedråber, mandelessens el.
  For at vække lidt mere til synssansen, kan i blande glimmer i modellervoksen, der skal en hel del til, men det giver et flot resultat.
  For at skærpe den taktile sans, kan i tilføje modellervoksen en masse perler i forskellige størrelser. Vær dog opmærksom på dette hvis nogle børn er udfordret på at putte ting i munden.

   

 • Weekendaktivitet, Bygden og Gården - Uge 11

  Weekend aktivitet uge 11:
  Karsekyllinger og glaskyllinger

  I denne weekend står det på påskeforberedelser til påskefrokosten i næste weekend.
  Der skal laves bordpynt og noget er spiseligt, hvis bare vi har lidt tålmodighed og husker at vande karsekyllingerne. Husk at følge med i processen den kommende uge.
  Der er lavet procesbeskrivelser på begge aktiviteter, og alt materiale er samlet i kasserne.

  Håber at i får en god oplevelse, så der tilføres dopamin og serotonin til hjernen. Her er der mulighed for at der gennem det fælles tredje skabes gode relationer, hvor mødeøjeblikke opstår og udviklingen sker.
  Her udvikles både motoriske, kognitive og følelsesmæssige kompetencer og alle sanserne, både de indre og ydre sanser, stimuleres.

   

 • Bygden, Nord/Karl - Marts 2021

  Foråret er på vej og vi glæder os til lidt mere sol og lidt varmere vejr.
  Vi har været i gang med kreative aktiviteter. Hver weekend får vi en aktivitetskasse, med en forberedt aktivitet som kan laves, eller som kan give inspiration til andre aktiviteter.
  I aktiviteterne ligger forskellige sanseoplevelser, føle, se, dufte, smage. Alle kan deltage, nogle med saks og papir, andre har måske mere lyst til at sidde og kigge på og tage sig mod til at deltage.
  Vi oplever alle ting med vores sanser, men for vores børn kan det være grænseoverskridende, derfor har vi særligt fokus på at barnet føler sig tryg i de aktiviteter vi tilbyder.
  Nogle af de aktiviteter vi har lavet er regnbuer og påskeæg, samt små søde figurer af skum.

  I sidste weekend var der små forsøg a la Lille Nørd, og før weekenden var køkkenet omdannet til forsøgslokale.

  Vi har flyttet lidt rundt på lokalerne. Medicinrummet er flyttet og planlæggerne flytter deres kontor ind i medicinrummet.
  Marie flytter sit kontor ned på afdelingen, for at have mulighed for at lære børnene at kende, samt give sparring til medarbejderne.

  Vi har fået sat de nye køkkener op på begge afdelinger og det er blevet rigtig flot.

  1.april byder vi velkommen til Lene som er ansat som Social-og sundhedsassistent i aflastningen.

  Jeg har hørt at påskeharen er på vej, så gad vide om der ikke gemmer sig påskeæg rundt om i haven.

 • Bygden, Mælk/Stor - Marts 2021

  De medarbejdere der har været af sted på Neuropædagisk Efteruddannelse er nu, med mange Corona forsinkelser, blevet færdige. Der vil løbende blive arbejdet med at implementere dele af neuropædagogikken i dagligdagen. Blandt andet har vi været så heldige, at en af underviserne på neurouddannelsen, har sagt ja til at give supervision på Mælkevejen og Storebjørn, så også de medarbejdere der ikke har været af sted på uddannelsen får indsigter og forståelser i det neuropædagogiske univers.
  Arbejdet med lofter, maling osv. er nu afsluttet på afdelingerne. Resultatet er blevet rigtig fint, men det har været rart for alle beboere (og medarbejdere) at få roen tilbage.

  Vi har igennem det sidste lange stykke tid, måttet sige farvel til mange ”gamle” medarbejdere, men heldigvis også goddag til nye.
  Der er i januar måned gennemført en større trivselsundersøgelse. Resultaterne fra den vil der blive arbejdet med i den nærmeste fremtid så vi kan blive klogere på at skabe trivsel og gode betingelser for medarbejderne, og dermed gode betingelser for børnene.

  Afdelingernes personale består pr. 1. april af nedenstående medarbejdere. Opdelingen mellem Mælkevejen og Storebjørn skal ikke opfattes fuldstændig skarp, da flere faste medarbejdere og vikarer, kan arbejde på begge afdelinger, og man hjælper selvfølgelig også hinanden på tværs når der er behov for det.

  Afd. leder Mælkevejen og Storebjørn
  • Martin Smietana, pædagog

  Faglig koordinator Mælkevejen og Storebjørn
  • Arne Poulsen, pædagog

  Arbejdstidsplanlægger Mælkevejen og Storebjørn
  • Christian Hoffmann, omsorgs-/ pædagogmedhjælper

  Personale på Mælkevejen
  • Sidse Olivia Jungquist, pædagog
  • Helle Birgitte Korsbakke, pædagog
  • John Sylvester Bruhn, omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Karolina Paulina Jensen, pædagog
  • Nicolai Thim Johansen omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Peter Ammitzbøl, pædagog
  • Mark Nedergaard Jørgensen, pædagogisk assistent
  • Mick Øhlenschlæger Flarup omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Michael Damsgaard Nielsen, omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Nathalie Michelle Jensen, pædagog

  Nattefe Mælkevejen og Storebjørn
  • Hejdi Rau
  • Sussi Pedersen

  Personale på Storebjørn
  • Sofie Mikkelsen, omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Lone Kretzschmer, pædagog
  • Gitte Skaarup Lybek Andersen, pædagog
  • Julie Maria Franck , pædagogisk assistent
  • Amantha Ann Gray omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Kirsten Kirkeby Mau, pædagog fra 1.april
  • Julie Kirkeby Gregersen omsorgs-/ pædagogmedhjælper retur april
  • Cæcilie Høj Dideriksen , pædagog
  • Michael Clarup, SSA, fra 1. april
  • Rikke Petra Ehrenreich Hvid, pædagog retur i foråret

  Vikarer
  • Ditte- Marie Vincent Ancker omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Tugba Kurt
  • Sebastian Dabrowski Kruse, omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Sebastian Elke Jønsson, omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Mette Bech Lauridsen, SSA
  • Daniel Bergløv Jansson omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Mahmoud Mohamad Mansour omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Gunhild Østergaard Andersen omsorgs-/ pædagogmedhjælper
  • Anita Lund Pedersen, SSH

   

 • Kilden - Marts 2021

  Nyhedsbrev Kilden 15. marts 2021.
  På grund af COVID-19 og de nye virusvarianter er alle møder på Kilden aflyst og vi er alle ekstra opmærksomme på hvordan og hvem vi har kontakt med.
  Alle medarbejdere på Kilden har fået tilbudt COVID-19 vaccination og vi håber alle bliver færdig vaccineret i løbet af foråret.

  Trivselsundersøgelse:
  Der har været gennemført en trivselsundersøgelse, med besvarelse i perioden mellem d. 13 – 27 januar. Besvarelserne af denne glæder vi os til at arbejde med og derved blive endnu skarpere på hvordan vi øger trivsel og faglighed blandt medarbejderne og dermed øger muligheder og trivsel for børnene på Kilden.

  25 års jubilæum:
  D. 16. december fejrede vi Lisbeth Hess' 25 års jubilæum, tillykke til hende, selvfølgelig med hensyn til alle Corona restriktionerne.

  Nye børn:
  Lige nu er der dialog med forældre og kommuner i forhold til opstart af nye børn til Kilden. Vi forventer at disse børn vil opstarte i løbet af foråret/sommeren. Dette glæder vi os selvfølgelig alle til.

  Nye kollegaer på Kilden:
  Der har været ansættelsessamtaler og et enigt ansættelsesudvalg har fastansat:
  Social og sundhedsassistent Janne Bruun. Skal være i Syvstjernen.
  Pædagogisk assistent Malene Bak. Skal være i Sirius.
  Social og sundhedsassistent Henriette Storm. Skal være i Sirius, dog kun ansat på 8 timer.
  Alle er startet d. 1/2 2021 – velkommen til dem alle.

   

   

   

 • Gården - Marts 2021

  15. marts 2021.
  Så er vi kommet godt i gang med det nye år, og det er efter kalenderen blevet forår, og påsken er lige om hjørnet.
  Vi er nu godt i gang med arbejdet i aktiviteter ud fra sanser og neuropædagogik.
  Der vil den kommende tid være fokus på udeliv, hvor sanserne rigtigt er i spil, ikke kun med aktiviteterne men også med vejret, at mærke sig selv, ved vind i håret, solen der varmer kinderne og regnen der drypper i ansigtet.
  Her vil vi gennem det gode samspil med andre træne sociale færdigheder, selvregulerings kompetencer, give dopamin og serotonin til hjernen for at få følelse af lykke og samhørighed.
  Hver uge er der tilbud om 1 fast planlagt aktivitet, og andre planlagte aktiviteter i weekenden. De aktiviteter der er planlagte er lavet med formål på at udvikle de motoriske, følelsesmæssige og kognitive kompetencer. Her fra er det så muligt at udvikle og træne det enkelte barn ud fra deres kompetencer og deres delmål, alt ud fra en god relation, hvor barnet bliver anderkendt og affektiv afstemt, for at skabe mødeøjeblikke hvor udviklingen sker og barnet er i nærmeste udviklingszone.
  Der er i fællesrummet/aktivitetsrummet også mulighed for andre selvvalgte små aktiviteter, der alle har fokus på sanserne og/eller regulering af arousal.
  Der er lavet årshjul for de planlagte aktiviteter. Der bliver hver uge lavet skriv på aktiviteterne i Bosted så forældre også kan se hvad der af aktiviteter i den weekend deres barn er på Gården.

  Årshjul 2021 aktiviteter:
  Januar:
  Snemænd
  Modellervoks
  Vintertema
  Lego

  Februar:
  Fastelavnspynt
  Fastelavnspynt og fastelavnsfest
  Vinterferie: ture ud af huset
  MGP

  Marts:
  Havets dyr: akvarie og fiskespil
  Påskepynt
  Påskepynt
  Påske pynt og påskefrokost

  April:
  Udeliv: Anemonetur og geocaching
  Geocaching
  Geocaching
  Så og plante i haven. Bage hveder til St. bededag

  Maj
  Udeliv: Fra jord til bord
  Fra jord til bord
  Dyr fra fjerne lande
  Sommerfugle

  Juni:
  De olympiske skovlege
  Naturbanko
  Sct. Hans
  Plukke jordbær og hyldeblomst. Lave saft og grød.

  Juli:
  Leg med vand
  Leg med vand
  Strand og sand krabbetur
  Strand og sand

  August:
  Wellness
  Wellness
  Høste og sylte
  Hyben: lave hybenlarver

  September:
  Vandperler og sansestimuli
  Kastanjedyr
  Æbletema
  Lave æblemost og æblekage

  Oktober:
  Løvfaldstur: Natur bingo og finde blade til lysestager og finde bog
  Lerpindsvin og lysestager
  Efterårsferie: Halloweenpynt og græskar
  Halloweenpynt og halloweenfest

  November:
  Kreativ med genbrugsmateriale
  Kreativ med genbrugsmateriale
  Skovtur: Indsamle materiale til dekorationer
  Advent starter: Lave dekorationer og adventskranse

  December:
  Julepynt og julegaver
  Julepynt og julegaver
  Julebag og konfekt
  Julehygge og julefrokost

  Aktiviteter:
  Der vil løbende være planlagt forskellige aktiviteter, der tager udgangspunkt i sanserne og årets gang.
  Der er på tavlen billeder af de planlagte aktiviteter, så børnene visuelt kan se hvad der er af planlagte aktiviteter.
  Aktiviteterne er pakket og vil stå klar i skabet eller i aktivitetsrummet. Ved aktiviteterne er der også billede af aktiviteten og en procesbeskrivelse gerne i billedform for at børnene kan se processen og med tekst hvis noget skal uddybes.
  Der er udarbejdet et årshjul med årets aktiviteter
  Formål:
  Ved udfordringer på det sanselige niveau, kan det være svært at mærke sig selv både kropsligt og følelsesmæssigt og derved sværere ved at reagere hensigtsmæssigt på sanserne, og udfordringer med at hæmme ydre sansestimuli, samt selvregulering i arousal. For at hjælpe på de udfordringer tager aktiviteterne afsæt i sanserne.
  Sanseintegration er fundament for opmærksomhed, indlæring og social adfærd. Sanseintegration handler om hjernens evne til at sortere og bearbejde de sanseindtryk vi får, samt regulere ved at hæmme eller fremme de informationer vi får fra sanserne. Sanseintegration kan hjælpe til at gøre det muligt, at handle og reagere på den situation vi er i på en hensigtsmæssig måde.
  Der vil i udvalget af aktiviteter tage hensyn til at stimulere alle sanser både ydre (se, høre, lugte, smag og føle/taktil) og indre (proprioceptiv og vestibulær) sanser, samt opmærksomhed på om aktiviteterne skal øge elle dæmpe arousal.
  Der vil også være opmærksomhed på at styrke de kognitive funktioner som opmærksomhed, koncentration, hukommelse, planlægning/problemløsning
  Sociale færdigheder for at lære de gængse sociale spilleregler, samspil, udvikle gode relationer med andre
  Tilføre dopamin og serotonin til hjernen for at give velbehag, glæde og derved øge livskvaliteten.
  Motorisk styrke både fin og grov motorikken.

 • Gården - MGP-weekend uge 8

  MGP weekend

  Forberedelse:
  Finde en opskrift til en MGP kage, lave indkøbsliste og handle ind, derefter bage kagen og pynte den med glasur i forskellige farver, der er fondant i køleskabet der også kan bruges som pynt til kagen. FD har foreslået at der skal stå MGP 21 på den, og der et små MGP flag kagen kan pyntes med
  Der skal også købes:
  hyldeblomst saft, dansk vand, bær til drinks (blåbær, hindbær el) evt. nogle sodavand (grønne og røde).
  Der skal laves MGP bar (på rullebordet), hvor børnene kan købe drinks, kage og popcorn. (der er printet plakater ud til at klistre på rullebordet). Der er lavet et drinkskort, hvor der også er på skrift på en drinks
  Hvis børnene har overskud til det, er der printet børnepenge ud, så kan de klippes ud, og børnene kan få deres egne penge, hvor de kan købe drinks, kage og popcorn i baren. Så der skal også laves prisskilte til baren.
  Der er printet en masse sider med pynt til MGP, der er blandt små flag til pynt i kagen, bordkort, popcornbæger, hatte, mikrofoner, pynt til sugerør, vimpler, dette kan børnene lave, der er lavet en demo model på hver enkelt ting, og materialerne er samlet i en kasse.
  Der er en pose med pynt til drinks, og en kasse til bordpynt (serpentiner, balloner ol.)
  I skal have snakket om hvor i huset der skal ses MGP og få rummet pyntet op, med alt det pynt i får lavet
  Der er ansigtsmaling til at børnene kan få malet MGP på kinderne hvis de har lyst.
  Der er printet stemmesedler ud til børnene.
  MGP fest:
  Til aftensmaden kan i evt. også pynte lidt op med bordkort, vimpelranke og små flag i maden
  MGP baren anrettes køres frem (der laves drinks og sodavand hældes i engangschampagne glas og de pyntes, og isterninger fra fryseren), popcorn i MGP bæger, kage på tallerken med MGP flag). Så kan børnene gå i MGP baren og købe deres snack/drik
  Der er printet opskrift ud til drinks (hyldeblomstsaft og danskvand)
  Børnene kan undervejs krydse deres favoritter af på stemmesedlen.
  Så er der ellers lagt på til et brag af MGP fest.

   

 • Bygden - weekend/uge 8 - fiskespil

  Der skal laves fiskespil.
  Kassen er pakke med de ting der skal bruges, og suppler selv med de ting fra krea kassen der skal bruges.
  Der er proces beskrivelse på fiskespillet, så det skulle være nemt at gå til. Rigtig god fornøjelse.
  Formål: At træne de motoriske og kognitive færdigheder, samt styrke sanserne.
  På det præfrontale niveau trænes de eksekutive funktioner som opmærksomhed, arbejdshukommelse og organisering.
  På det limbiske niveau opstår mødeøjeblikke hvor udvikling kan ske, og der gennem affektiv afstemning, spejlneuroner trænes i at mærke sig selv og sine følelser. Og ved gode oplevelser udløses der dopamin og serotonin til hjernen, der giver lykke- og samhørigheds følelse
  På det autonome niveau kan der trænes arousal regulering og de ydre og indre sanser stimuleres.

 • Bygden og Gården - vinterferien uge 7

  Aktiviteter vinterferien:
  Temaet for vinterferien er natur- og kulturoplevelser i og omkring Vejle. Her er fokus på frisk luft og gode fælles oplevelser i naturen, hvor der vil være noget for alle sanser. Her vækkes arousal og der tilføres masser af dopamin og serotonin til hjernen. På turene skabes det gode samspil, hvor ”mødeøjeblikke” opstår og udviklingen kan ske.
  Flere steder er der mulighed for at lave bål så der er noget at varme sig på. Medbring gerne brænde og optænding. Evt. kiks og skumfiduser ol. Eller boller og varm kakao.
  Hvis der fortsat er sne, så kan i også tage på ture andre steder hvor det er muligt at kælke eller at bygge snemænd. Det er med at udnytte sneen så længe det varer.

  Mandag:
  Dyrehaven Nørreskoven
  Se dyrene i Nørreskoven, og gå evt. også en tur i skyttehushaven og se på fuglene. Der er også en lille legeplads og udsigten over fjorden og havnefronten i Vejle kan nydes.

  Tirsdag:
  Brejning Havn Naturlegeplads ved vandet
  Naturlegepladsen ligger ca. 100 m fra havnen. Her er der klatrestativer, gynger, balancebomme, klatrenet og en stor træskonnert. I området er der også madpakkehus, borde og bænke samt bålplads og brænde til fri afbenyttelse. På havnen er der toiletfaciliteter og parkering.

  Onsdag:
  Tørskind Grusgrav.
  Landskabsskulpturen består af ni skulpturer (fire af Robert Jacobsen og fem af Jean Clareboudt), der er placeret langs et større, kuperet stisystem i Tørskind Grusgrav. Belægningen på stisystemet varierer mellem fast grus, løs grus, stenmel, græs og blød jord, ligesom bredden på stisystemet varierer meget undervejs.

  Torsdag:
  Sønderskovens skovlegeplads
  Stor skovlegeplads med mange faciliteter for børn i alle aldre.
  Til de mindre børn er der balancebane og legeredskaber udformet som træfigurer. For de lidt større samt de voksne er der en Tarzanbane med hængebroer, klatrebane og balanceredskaber. Legepladsen har mange forskellige områder. En indianerby med bålblads, tippier samt et stort overdækket Westernhus med borde og bænke. Der findes også bålplads med grill i det fri samt tilhørende borde og bænke. Der er toiletfaciliteter ved pladsen.

  Fredag:
  Madsbyparken.
  Der er masser af sjove aktiviteter i Madsby Legepark
  Slå jer løs på sandlegepladsen, prøv tarzanbanen, tag en tur på mooncarbanen eller besøg de mange dyr i parken!
  I de rummelige volierer kan man se arter som Grønvinget due, Blåkindet conure, Amherts fasan, Zebrafinke og mange andre. Alle arter der er almindelige i fangenskab og opdrættet gennem generationer under beskyttede forhold.
  Både inde og ude er der mulighed for at fordybe sig, og iagttage fuglenes spændende adfærd.
  Vores store Mørkerøde araer, er en af verdens største papegøjer. Lad endelig hænderne blive i lommen, og prøv aldrig at få fingrene ind til dem! De kan med lethed bide fingeren af! Prøv at se hvordan de har behandlet grenene i deres voliere!
  De Mørkerøde araer deler anlæg med Venezuela Amazoner - en art de også møder i naturen i store dele af Sydamerika, hvor begge arter har deres naturlige udbredelse.

  Naturarealerne mellem Legeparken og Minibyen afgræsses af vores, geder og køer, som alle er af gamle danske landracer.

  Vores kaniner er racen Hvid Land, der er en dansk national race, der i gamle dage var udbredt til produktion af kød og skind. Derfor er det en stor kanin.
  Du må gerne gå ind og klappe og respektere deres "helle". Husk at spritte eller vaske hænder efter du har kælet med dyrene.

  Vores Svenske Minigrise er blevet til ved at avle sig frem til en "minigris" og de har et stille gemyt. De trives i flok og nedstammer fra vildsvin. De bliver omkring 1 meter i længde og har en vægt på mellem 30 til 50 kilo ca. De kan blive op til mellem 15 til 25 år gamle.

   

  Weekendaktivitet uge 7 - regnbuer
  Regnbuer er i corona tiden lavet som symbol på at det bliver godt igen. Så regnbuerne kan hjælpe os og hinanden på, at vi skal holde ud og holde ved, og samtidig minde os om at alt nok skal blive godt igen.
  Der er flere forskellige modeller af regnbuer som børnene kan lave efter ønske og ressourcer. Modellerne hænger i vinduerne i aktivitetsrummet.
  Der er gjort klar til at lave regnbuer div. Materialer er på bordet i aktivitetsrummet
  Regnbuerne hænges op i vinduerne på børnenes værelser.

  Formål: Udfordre børnenes kreativitet og stimulere sanserne, samt udvikling af kognitive, motoriske og følelsesmæssige kompetencer. De sociale kompetencer udvikles i de interaktioner der opstår når man laver aktiviteter sammen, der giver fælles oplevelser og samspil, der er grundlag for at udvikle empatisk forståelse for andre.

 • Bygden, Nord og Karl - Februar 2021

  Nyansættelser:
  Cecilie Damsgaard Kruse, sygepl. studerende. Ansat som weekendmakker på Nordstjernen i ulige uger. Hun starter her i weekenden.
  Cathrine Thomsen, omsorgsmedhjælper. Ansat som weekendmakker på Nordstjernen i ulige uger. Hun starter her i weekenden.
  Michelle Jensen, pædagog. Ansat på Karlsvognen i ulige uger. Hun starter i uge 7.
  Anna Hansen, pædagog. Ansat som nattevagt til et barn på Nordstjernen i ulige uger. Hun starter i uge 7.
  Kirsten Siggaard Kafton, SSA. Ansat på Nordstjernen i lige weekender. Hun starter i uge 6.

  Fratrædelser:
  Lene Vinther Eriksen, pædagog, fratræder pr. 1. marts 2021.

 • Gården - December 2020

  Nye medarbejdere på Gården:

  • Sascha er uddannet SSA og ansat med fokus på det sundhedsfaglige
  • Ditte er uddannet ergoterapeut
  • Claus er ny nattevagt
  • Kushtrim er ny pædagogstuderende
  • Jane er uddannet SSA og ansat med fokus på sanseintegrations aktiviteter


  Vi har desværre måttet sige farvel til Dora nattevagt og pædagogstuderende Mikkel.

  Her på Gården er vi siden november gået i gang med at arbejde med aktiviteter og Sanseintegration med børnene. Dette vil der også være fokus på i det nye år. Der vil løbende være planlagt forskellige aktiviteter, der tager udgangspunkt i årets gang, samt der i udvalget af aktiviteter vil tages hensyn til at stimulere alle sanser og være tilpasset børnenes ressourcer. Aktiviteterne er planlagte, så der er lavet demo modeller og procesbeskrivelser i form af billeder, så børnene og de unge visuelt kan se hvordan aktiviteterne skal laves. Der vil på tavlen være billeder af aktiviteterne, og vi vil sende aktivitetskalender ud til forældrene, for at skabe struktur og forudsigelighed for børnene.
  Vi takker for samarbejdet i 2020, og ønsker alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår.
  Vi ser frem til tiden med jeres dejlige børn og unge i 2021.

  Venlig hilsen
  Os alle på Gården

 • Kilden - December 2020

  Der er pyntet op til jul i alle afdelinger på Kilden og vi hører julemusik og hygger.
  Der kommer et messingorkester ud på Kilden og spiller julemusik i grupperne.
  Vi laver julegaver til mor og far, bager julekager og laver appelsiner med nelliker og dufte så følesanserne bliver brugt.

  Kildens sansehave har fået en tiltrængt opfriskning og opgradering. De store træer på Kildens udenomsarealer er blevet beskåret. På de grønne arealer ved P-pladsen er der lavet ny beplantning.
  Der er opsat en ny trampolin på bagsiden af huset ved Syvstjernen.
  Alle værelserne er blevet målt op og der er opsat netdøre på alle de døre der fører ud.
  Der vil løbende i 2021 være en stor udskiftning af børnenes senge så vi og børnene får de nyeste og bedste senge.

  Nye medarbejdere på Kilden:
  I november og december har vi ansat:

  • Kenny, som er uddannet SSA og ansat i nattevagt.
  • Dorthe, som er pædagog og ansat i nattevagt.
  • I december er der startet 3 afløsere som hovedsageligt kommer i weekenden.
  • 1. december startede Sofie, som er ny pædagogstuderende i Syvstjernen


  Kilden takker for samarbejdet i 2020 og ønsker alle en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår. 

  Vi glæder os til det fortsatte samarbejde samt til at kunne være sammen med jeres børn i 2021.

 • Bygden, Mælk/Stor - December 2020

  På Mælkevejen og Storebjørn har vi travlt og der er gang i mange forskellige ting.
  Vi bød Marie velkommen som ny afdelingsleder den 1. december. Hun er så småt i gang med at lære organisationen, børn og voksne at kende, og er efterhånden godt i gang med arbejdet. Samtidigt med Marie, startede 2 nye medarbejdere på Mælkevejen, der begge har betydelig erfaring med borgere med særlige udfordringer. Vi har stadig enkelte ledige stillinger, der besættes i nærmeste fremtid.
  Vi er i gang med en større omorganisering af de enkelte teams omkring børnene. Dette arbejde færdiggøres i starten af det nye år.
  De fysiske rammer står over for en mindre opdatering. I den kommende tid vil der på udvalgte arealer blive malet og lofterne vil blive udskiftet. Et arbejde der uundgåeligt vil sætte sit præg på afdelingerne, men som vil blive udført så skånsomt som muligt af hensyn til børnenes hverdag. Et af badeværelserne på Storebjørn er desuden ved at blive renoveret.
  Vi har haft flere medarbejdere af sted på neuropædagogisk efteruddannelse i løbet af året. Uddannelsen er blevet udskudt i flere omgange pga. corona, men det er lykkedes at få holdet igennem, på nær den sidste undervisningsdag der har måttet udskydes til det nye år. Det har været en meget spændende uddannelse, der skal munde ud i nye redskaber, metoder og forståelser ift. at skabe så gode udviklingsmæssige rammer og tilgange som muligt. Det betyder ikke at det pædagogiske arbejde der udføres nu forkastes, men neuropædagogikken skal supplere og udbygge det igangværende arbejde.
  Coronapandemien sætter selvfølgelig også sit præg på Bifrost i form af øget rengøring, besøgsforanstaltninger osv. Vores betingelser ændrer sig hele tiden i takt med de nationale forskrifter og anbefalinger, som vi naturligvis følger. Ind i mellem går det stærkt og hvis der skulle opstå tvivlsspørgsmål i den forbindelse, er du meget velkommen til at henvende dig til afdelingslederne eller direkte til afdelingerne.
  I det omfang det er muligt, har afdelingerne gang i diverse juleforberedelser og hemmeligheder.
  I ønskes alle en glædelig jul og et godt nytår.

 • Bygden, aflastningen - December 2020

  Vi byder i aflastningen velkommen til nye kollegaer:
  Anne Gammelgaard er pr. 1/12-20 startet som pædagogstuderende, og skal være hos os det næste halve år.
  Derudover siger vi også velkommen til Lykke Leander, som er ansat som fast pædagog i aflastningen. Lykke kender huset, da hun tidligere har været pædagogstuderende hos os, og derefter ansat som vikar. Derfor kender hun også børnene, og hun glæder sig til, fortsat, at være en del af Bifrost.

  Vi har sagt farvel til pædagog Julie Prehn og pædagog Camilla Hansen.
  Derudover har Sabine Aslak Sørensen og Lisa Norman Nielsen fået andre opgaver i huset.

  Aktiviteter:
  I aflastningen på Bygden har vi i december julehygget. Der er blevet lavet julegaver til forældre (shhhh). Det har været en god kreativ og fordybende proces for mange børn, med maling og tegning. Derudover er der lavet julepynt i mange forskellige afskygninger. Dette både som vi kender det, med klippede hjerter, kræmmerhuse og foldede stjerner, men også nyt, med juletræer lavet på ståltråd med træ og perler. Børnene har virkelig taget ejerskab i processerne, og har nydt roen og fordybelsen, i stearinlysenes skær, i de lange mørke timer.
  Derudover er der blevet afholdt julefrokoster i de forskellige grupper, med fiskefilet, medister og hvad der ellers hører sig til. Der er blevet bagt julesmåkager og hørt julehistorier og man må sige, at juleroen i den grad har sænket sig over Bygden.
  Vi har også været heldige med vejret, og har derfor været ude i det fri, i skoven og på legepladser, nydt den friske luft og brugt en masse god energi.

  God jul
  fra personalet i aflastningen.

   

 • Pavillonen - December 2020

  Pavillonen er stadig Bifrosts nyeste skud på stammen.
  Det har været i gang i 6 mdr. og er derfor stadig ved at finde sine ben, både for barnet, personalet og Bifrost.
  Det er en afdeling der arbejder med et enkeltmandsprojekt. Pavillonen er fysisk placeret på H.O Wildenskovsvej i Brejning, men hører under Bygden, afdeling Mælkevejen og Storebjørn.
  Pt. er der 10 ansatte i projektet og en fast vikar.
  Der arbejdes med struktur og neuropædagogik.
  Helle Kjølby fra Familiekontoret har sammen med medarbejderne lavet en risiko- og trivselsplan for barnet, der er anbragt. Dette er ud fra LA2-modellen som Helle er blevet certificeret i.
  Gitte Sk. (autismepilot fra Bygden) har været nede at observere for at understøtte personalet i udarbejdelse af strukturer for barnet og et blik ind i hvordan man kunne optimere det der i forvejen er i gang.
  Vi samarbejder med Gården i forhold til neuropædagogiske aktiviteter og sanseintegration. Dette er til stor gavn for det anbragte barn. Det er en måde at arbejde udviklende på og aktiviteterne er tilrettelagt barnets formåen.
  Derudover har Lisbeth Hess fra Kilden understøttet personalet i det sundhedsfaglige arbejde.
  Noget af det der også er fokus på, er barnets historie. Dette ud fra et undervisningsperspektiv. Vi vil i samarbejde med Skovagerskolen have fokus på det i det nye år.

  Der pågår stadig ansættelser ind i projektet, både faste medarbejdere og vikarer. Ind imellem har vi lånt medarbejdere fra andre afdelinger for at dække vagter ved fx. uddannelse.

  Projektet er et meget godt billede på hvordan vi i Bifrost kan samarbejde på tværs af fagligheder og understøtte hinanden på bedste vis.
  Glædelig jul fra os alle

 • Familiekontoret - December 2020

  På Familiekontoret i Bifrost sker der en masse spændende, både på personaledelen og på arbejdsopgaverne. Familiekontoret vokser, og derfor er Katcha, der har været barselsvikar, blevet ansat i en fast stilling. Derudover byder vi velkommen til endnu en ny Familiekonsulent, Charlotte, den 04.01.2021 i en projektstilling for 3 år. Charlotte kommer fra en stilling som sprog- og kommunikationsvejleder på Lundagerskolen i Horsens kommune og har i mange år arbejdet inden for det specialpædagogiske område.


  Familiekontoret er blevet en del af VISO, og tilbyder dermed specialistviden og ydelser til andre kommuner og institutioner i landet.
  Herudover deltager Familiekontoret til stadighed i projektet CUS, hvor der gives individuel specialiseret støtte og supervision til plejeforældre i kommunen. Dette har til formål at styrke plejefamiliernes kompetencer gennem en øget tilgang til et specialiseret fagligt miljø. Dertil afholdes der undervisningsdage på Bifrost til plejeforældrene.
  Vi kan også sige stort tillykke til Helle Kjølby, der i slutningen af november blev færdiguddannet som certificeret LA2 underviser. En viden vi glæder os til at kunne dele både internt og eksternt. Helle er i samarbejde med medarbejderne fra Pavillonen ved at implementere redskaber fra LA2-modellen, hvor de bl.a. har udarbejdet en risiko- og trivselsplan for barnet for at styrke den fælles faglige tilgang.

  Dertil er kerneopgaven fortsat for Familiekontoret, at etablere ydelser i familiernes eget hjem.

  Vi siger tak for samarbejdet i 2020, og ønsker alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

  De bedste hilsner
  Helle, Louise, Eva, Mette, Katcha og Nadia

Der laves regnbuer
Der laves regnbuer
Påskebuket med påskeæg af saltdej
Påskebuket med påskeæg af saltdej
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 1
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 1
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 2
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 2
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 3
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 3