Nyt fra Bifrost

Her kan forældre, samarbejdspartnere og andre interesserede læse om aktiviteter der foregår på afdelingerne mv.

Weekendaktiviteter på afdelingerne.

 • Weekendaktiviteter uge 21: Wellness og gave til fars dag.

  Weekend aktiviteter uge 21: Wellness og gave til fars dag.
  For mange af vores børn er udfordringen at komme i low arousal, for at yde pædagogisk støtte til dette, kan fodbade, håndbade og massage være en rigtig god handlemulighed. Derfor er indkøbt store vandperler, som kan bruges til både fodbad og håndbad og bare sansestimuli ved at sidde med dem i hånden, det stimulere både taktil, synsansen og den proprioceptive sans.
  I næste weekend er det fars dag, så der vil også være mulighed for at lave en lille gave til far. For ikke afsløre for meget her, da det er en hemmelighed, så er der vedhæftet en procesbeskrivelse med billeder ved dette skriv.
  Når vi har wellness med fodbade og massage, så arbejde vi mest på det sansende og følende niveau.
  Når vi laver hemmeligheder, så kræver det rigtig meget præfrontalt af vores hjerne. Dette at vi skal behovsudsætte og holde på en god hemmelighed er for mange rigtigt svært, især fordi børnene er stolte og glæder sig til at give gaven og gør far glad.
  Bare det at lave en gave hvor der skal planlægges, øge koncentrationen, arbejdshukommelsen og opmærksomheden på opgaven, sætter gang i det præfrontale, og så er det vigtigt, at vi vurdere på det enkelte barn og får tilpasset aktiviteten efter barnets ressourcer, så vi sikre os at barnet er i nærmeste zone for udvikling. Hvis dette sikres så tilfører vi en masse dopamin og serotonin, der giver gode relationer og giver godt humør, så dette er med til at øge livskvaliteten for det enkelte barn.
  Lille skål af håndaftryk i trylledej.

  Trylledej er en klassiker, når det kommer til at være kreativ. Trylledej er nemt og billigt at lave, indeholder ingen farlige ingredienser og kan anvendes til et utal af kreative formål.


  Ingredienser:
  2,5 dl mel
  1dl fint salt
  1 dl vand
  1 spsk. Olie

  Sådan gør du:
  Alle ingredienser blandes sammen og æltes til det har den rette konsistens. Dejen skal være smidig uden at være klistret. Er dejen for våd tilsættes mere mel, og er den for tør tilsættes mere vand.
  Dejen kan opbevares et par uger i en tæt-lukkende pose eller bøtte - eller man kan lege med den med det samme.

  Det klassiske håndaftryk:

  Lav en "pandekage" på ½-1cm tykkelse - brug evt. en skål eller anden rund ting som udstiksform for at lave en perfekt rund "pandekage". Herefter skal hånden presses ned i dejen - nogle børn skal nok have lidt hjælp til at få presset hårdt nok.
  Og så er aftrykket klar til bagning.

   

   

  Lille skål af håndaftryk

  Udover det klassiske håndaftryk kan i også lave en lille skål til fyrfadslys eller hvad man ellers har lyst til.
  Man laver et klassisk håndaftryk og skærer herefter håndaftrykket fri fra det omkringliggende dej. Den lille trylledejshånd skal herefter lægges på en kaffekop eller lille skål med bunden i vejret og bages - smør gerne koppen/skålen med lidt olie først.

   


  Bagning
  Trylledej skal bages længe ved lave temperaturer for at få al fugten ud. Hvor længe en trylledejsfigur skal bages afhænger af hvor tyk den er. Start ved lave temperatur og skru langsomt op - f.eks. 1 time ved 50C, 1 time ved 75C, 1 time ved 100C og til sidst 1 time ved 125C.
  De skal blive helt hårde og have en hul lyd, når man banker på dem.


  Lakering og maling
  At male sine trylledejsfigurer er en sjov aktivitet for børnene og giver figurerne ekstra liv.
  I kan evt. laker først med spray-lak for at sikre, at der ikke trænger fugt fra malingen ind i figurerne (fugt er trylledejens fjende nummer 1) - dette er dog ikke strengt nødvendigt. Vælger I at lakere jeres figurer, så lad et lille område (f.eks. bagpå) være ulakeret så evt. fugt kan komme ud af figuren.
  Og så er det ellers bare at gå i gang med malingen! Husk underlag til bordet og forklæde til kunsterne - for det kan godt svine lidt.

   

   

 • Weekend aktiviteter uge 20: Så og plante i sansehaven og solsikkebilleder

  For 4 uger siden såede i solsikke frø og ærter i små plantepotter, og de er blevet så store nu at de er klar til at blive plantet ud i sansehaven. Der er gjort plads til at de kan plantes langs hegnet, hvor de også stod sidste år. I år er der valgt nogle solsikke som ikke bliver ligeså høje som sidste år, hvor de var 2-3 meter høje, og blomsten var støtte end vores hoveder, så det bliver spændende og se hvor høje de bliver i år. Men husk at for at de bliver til noget så skal de passe og have vand ofte, så husk at vande jævnligt.
  Mens vi venter på at solsikkerne gror op og bliver til flotte blomster, kan i selv lave nogle fine solsikkebilleder af pasta skruer, materialet til dette, samt procesbeskrivelse er i sansekasserne.
  Sansestimuli:
  Når vi arbejder med sansestimuli, så er det på henblik på en bedre sanseintegration.
  Sanseintegration er en fortløbende proces, hvor hjernen modtager og bearbejder sansestimuli.
  Hjernen bruger informationerne fra sanserne til at forstå vores krop om omverden. De indre sanser fortæller os om form og position, og hvordan kroppen føles ved bevægelse. De ydre sanser fortæller om omgivelserne ud fra hvad vi ser, hører, dufter og smager. Disse sanser hjælper til sammen med at skabe et billede af kroppen og et billede af verden.
  Ved sansestimulation kan vi skærpe sanserne hver for sig eller sammen, alt efter hvad det enkelte barn har brug for, således vi kan støtte barnet til at kunne skelne sanseimpulser fra egen krop og fra omverden, dette kan hjælpe med at barnet til at bruge kroppen mere effektiv og målrettet.

  Solskikke billede af pasta.

  Du skal bruge:
  Karton
  paptallerken
  Maling gul og brun
  Pasta skruer
  Piberenser
  Pensel
  Lim


  Sådan gør du:
  Kom pasta skruerne på en paptallerken og mal dem gule
  Mens de tørrer kan i på med fingrene male en brun cirkel på kartonnet.
  Når pastaerne er tørre, så limes disse fast rundt m den brune cirkel.
  Lim piberenser på som stil og form en ½ piberenser som blad og lim på.

 • Weekend aktivitet uge 19: Forårsmalerie

  I denne weekend kan i lave farvetryk med flotte blade.
  Det er skønt at forene oplevelser i naturen med skabelse af forskellige kunstværker, hvor naturens materialer og natur oplevelser kan bruges til kreative udfoldelser. Dette er også en måde at udtrykke naturen og dens oplevelser på.
  Der er i sansekasserne et hæfte fra Grønne Spirer med forskellige forslag til kreative aktiviteter hvor naturens materialer indgår.
  Der er i kasserne forberedt til farvetryk med flotte blade, men udvid gerne jeres aktiviteter med andre aktiviteter som børnene gerne vil og som er beskrevet i hæftet. Det vigtigste er de relationer børnene kan danne gennem aktiviteterne, og at de får sansestimuli og gode oplevelser som giver dopamin til hjernen (dopamin er kroppens lykkestof). I naturen får børnene også motion og her opleves en anden ro, som er godt for en stressfølsom hjerne.
  Først skal i ud i naturen og finde flotte forårsblade, som i skal bruge til jeres maleri. Der er vedhæftet en beskrivelse af hvordan i laver farvetryk med blade.
  Farvetryk med flotte blade.
  I skal bruge:
  friske blade
  akrylfarver
  karton
  kagerulle

  Sådan gør i:

  1.Tag en tur i skoven for at samle blade i forskellige størrelser og faconer.
  2.Find forårsfarver frem, og mal bladene på den ene side.
  3.Læg bladet på et stykke papir med farven nedad.
  4.Kør henover bladet med en kagerulle.

  Så får i flotte farvetryk af bladet.

   

 • Weekend aktivitet uge 18: Bage hveder og sanseaktiviteter i naturen.

  I næste uge er det store bededag, og det er en dansk tradition at man aften før spiser varme hveder.
  Måske har du oplevet eller kan huske og kender følelsen, det er en torsdag aften dagen før store bededag –og hjemmet fyldes med duften af kardemomme og ristet brød. Det er blevet tid til årets længe ventede: Varme Hveder.
  Men ved du hvorfor vi reelt set spiser hveder til Store Bededag – er det en religiøs tradition, eller hvor kommer den tradition fra?
  I gamle dage, blev hvederne købt dagen inden Store Bededag, så man kunne nyde dem på selve Store Bededag. Store Bededag var af de største hellige dage i Danmark, og selv bageren, måtte holde fri på denne dag, så han bagte brød dagen før, brød der stadig smagte godt dagen efter det var bagt.
  I vores tid, har vi haft svært ved og holde fingrene fra hvederne – derfor det er blevet mere og mere udbredt at vi spiser varme hveder torsdag aften –altså dagen inden Store Bededag.
  For at vi kan holde vores traditioner skal vi i denne weekend bage hveder, hvis i bage dobbelt portion, så kan i både få glæde af hvederne her i weekenden, og fryse hveder ned, så der er hveder til torsdag i næste uge også. Der er vedhæftet en opskrift på varme hveder. Der er ikke handlet ind til dette, da det stort set kun er ingredienser som vi i forvejen har i vores køkken.
  Denne weekend byder også på udeliv, hvor der er fokus på alle syv sanser i naturen.
  Sanserne giver mulighed for læring om os selv og omgivelserne. Det er gennem sanserne at vi får ny viden og sanse stimuli har betydning for hvad vi husker og hvad vi føler, samt vores sociale samspil udvikler sig. I naturen er der rig mulighed for stor variation af sansestimulering af alle sanser, og her er der også tid og rum til bearbejdningen af disse.
  Der er i sansekasserne aktivitetskort fra Grønne spirer, hvor der er forslag til rigtige gode aktiviteter hvor i kan arbejde fokuseret med de enkelte sanser i naturen.
  Et eksempel på en god aktivitet hvor særligt lugtesansen stimuleres, og en aktivitet der er sjov og let at lave og som kan tages med hjem og bruges der også, så kan duftene skærpe vores hukommelse om den oplevelse i har haft.
  Duftebøtter Brug tomme toiletrullerør eller kaffefiltre som fyldes med forskellige ting fra naturen (f.eks. jord, blade eller ramsløg) og lukkes i toppen med en nylonstrømpe eller gaze. Lad børnene dufte til rullernes indhold gennem gazen og lad dem gætte på, hvad de indeholder.

  Varme hveder.
  Du skal bruge:
  625 g hvedemel
  2 tsk. salt
  2 tsk. sukker
  2 tsk. stødt kardemomme
  100 g smør
  3½ dl mælk eller vand
  25 g gær
  1 æg
  Sådan gør du
  1. Bland mel, salt, sukker og kardemomme i en skål. Smelt smørret, og rør den kolde væske i. Rør gæren ud i den lune væske (maks. 37 grader), og pisk ægget i.
  2. Tilsæt melet, og ælt dejen godt igennem i 8-10 min. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse – 45-60 min.
  3. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen et par gange. Del den i 12 stykker á ca. 95 g, og form dem til boller.
  4. Læg dem i en smurt bradepande (ca. 22x30 cm) med 1-2 cm’s mellemrum. Dæk bollerne med et fugtigt viskestykke, og lad dem hæve til dobbelt størrelse (til de hænger sammen) – ca. 1 time
  5. Drys evt. bollerne med lidt mel, og sæt bradepanden i ovnen ved 200 grader, og bag hvederne i 25-30 min. – tjek, at de er gennembagte (98 grader), og lad dem stå i bradepanden i 10 min., før de sættes ud på en rist.
  6. Skil hvederne ad, og flæk dem med en kniv. Rist dem sprøde i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. eller på en brødrister, og servér med koldt smør og marmelade, ost eller pålæg.

   

 • Weekendaktiviteter uge 17 - 2022: Så og plante i haven og gave til mors dag

  Om 1 uge er det mors dag, så derfor er det muligt at lave en gave til mor.
  Der er forberedt og indkøbt materiale til dette, det er pakket i sansekasserne. Det er muligt at male på et lille krus, en hilsen til mor.
  Det er også muligt at pakke gaven fint ind, så i rigtig kan glæde og overraske mor på mors dag.
  Efter i har tegnet på krusene skal det tørre i 8 timer, efterfølgende skal de stilles i en kold ovn og starte den på 230 grader, efter 40 min slukkes for ovnen, og lave krusene stå i ovnen til de er kolde.
  På Gården kalder foråret på udendørsaktiviteter, og det er tid til at gøre haven forårsklar, med oprydning, fejning, vande og der skal i højbedet i sansehaven plantes gulerødder, og der er blomstefrø til små vilde blomster i også kan plante i sansehaven. Sidste weekend blev der plantet ærter og solsikker til forspiring indendørs, og de planter skal vandes, og måske er der kommet små spirre frem.

  Sådan gør du
  1. Krusene vaskes/sprittes af inden påtegning. Først tegnes motivet op med sort.
  2. Motivet fyldes nu ud med farve, til sidst tegnes detaljer op med sort. Når malingen er tør, fikseres emnet i ovn ved 230 gr. i 40 min. Sæt kruset i en kold ovn og sæt den på 230 grader, efter 40 min, slukkes ovnen, og lad kruset stå i ovnen til det er koldt. Nu kan emnet vaskes op i hånden. Så holder dekorationen længst.

 • Weekendaktivitet uge 16 - 2022: Naturbingo, plante solsikker og bålhygge

  I denne weekend er vejret forhåbentlig rigtig godt, så vi rigtig kan komme ud og nyde foråret.
  Vi skal til at forberede os til sommerens blomster, og igen i år skal vi plante solsikke og ærter langs hegnet i sansehaven. Først skal solsikkerne og ærterne forspire indendørs. De små frø skal op i de små plantepotter, derefter skal der jord i og potterne skal vandes. Det bliver spændende at følge de små frø, når de til sidst ender som store og flotte solsikker der pryder haven, og dejlige søde ærter der kan smages.
  For at vi rigtig kan sanse foråret, skal vi også ud i naturen, mærke, dufte, se og høre foråret. For at der er et mere konkret formål med dette, er der lavet naturbingo. Vi skal se om vi kan finde alle tingene, i kan evt. tage noget med eller i kan medbringe nogle af tingene så andre også kan se, føle eller dufte nogle af de fund i har gjort. Hvis det giver nogen mening for børnene kan i evt. dele dem op i hold og se hvem der først finder tingene eller hvem der finder flest af tingene på kortest tid. I kan også gå i samlet flok og hjælpe hinanden med at finde dem. Dette er en god anledning til at snakke om de forskellige ting, om deres livscyklus, hvad de forskellige ting hedder, børnenes erfaringer og minde om de forskellige ting, og hvad de kan bruges til. Ved fordybelse af legen, kan i være med til at skabe et flow, hvor vi glemmer alt om tid og sted, og vi kan måske skærme os fra andre stimuli, når vi har et bestemt formål med turen.
  Der er i sansekasserne, plantepotter, jord, solsikkefrø og ærter, som kan forspire indendørs inden de plantes ud. Det er muligt, at børnene kan lave en plantepotte, som de kan tage med hjem.
  Bål giver mulighed for en stille stund, hvor der er tid til fordybelse og nærvær, samtidig stimulere det sanserne og det sænker stressniveauet på en stressfølsomhjerne. Derfor er der på Gården indkøbt forskellige remedier til bålet, så der kan laves mad ved brug af snobrødspinde, pande, popcornnet og en pind til at riste skumfiduser. Inviter børnene på hygge i bålhytten og snak med dem om hvad de har lyst til at lave ved bålet. Måske skal der også handles ind og evt. laves dej til snobrød. Dette er en god måde at stimulere alle sanserne på.

 • Ugeaktiviteter uge 15 - 2022: Påskefrokost

  I løbet af påskeugen forbereder vi påskefrokost, som vi afholder på Gården onsdag aften.
  Mandag: Bage påskemuffins (opskrift er vedhæftet). Måske er der en smagsprøve og resten af kagerne fryses ned så de er friske og klar til påskefrokosten.
  Tirsdag: Der skal laves pynt/servietter til påskefrokosten. I kan også gå en tur ud i naturen og finde grene til at pynte på bordet, og hænge påskepynt på grenene.
  Onsdag: Koge æg og evt. male dem (der er fingermaling i kan bruge) flotte så de er klar til servering. Æggene kan også koges med forskellige ting, så skallen tager farve (ex. skal fra rødløg, skræl fra rødbeder, gurkemejepulver eller almindelig frugtfarve). Der kan evt. forberedes noget af maden til aftens frokost. Der skal dækkes et flot påskebord med servietter og husk at få karsekyllingerne på bordet, så de både kan pynte, men også bruges på maden.
  Påskefrokost: Der er forskellige lune og kolde retter til påskefrokosten. Husk at der også er påske muffins til dessert.

  Påskemuffins
  10-12 stk.

  Ingredienser
  100 g marcipan
  150 g smør eller margarine
  3/4 dl sukker
  1 knsp. salt
  3 æg
  1 dl hvedemel
  1/2 dl kartoffelmel
  1/2 tsk. bagepulver
  1 spsk. Vaniljesukker

  Creme
  200 g Philadelphia friskost naturel
  1 dl flormelis
  Gul frugtfarve

  Pynt
  2 dl kokosmel
  Gul frugtfarve
  Slikstykker

  Begynd med pynten:
  Bland gul frugtfarve med vand, tilsæt kokosflager, og rør, til flagerne er gule. Lad det tørre udbredt på et fad eller en plade.
  Riv marcipanen, og bland den med smør, sukker og salt. Tilsæt æggene et ad gangen. Bland hvedemel, kartoffelmel, bagepulver og vaniljesukker, og rør det i dejen. Hæld dejen i muffinforme. Bages midt i ovnen ved knap 200 °C i ca. 25 minutter. Lad kagerne køle af på en rist.
  Bland ost og flormelis, og farv det gult. Smør cremen på den øverste del af muffinene. Dyp dem derefter i kokosflagerne. Sæt slik på som øjne og næb.

 • Weekendaktivitet uge 14 - 2022: Påskejagt og skovtur

  Påskeharen og de forsvundne påskeæg.
  I nat har påskeharen lagt æg, påskeæg til alle børn på Gården, men til vores store overraskelse var alle æg væk her til morgen. Vi håber at i vil hjælpe påskeharen med at finde alle æggene igen. Mon det er påskedrilleharen der er på spil? Der lå her til morgen et skattekort over Gården, og der er sat nogle krydser. Måske er æggene gemt der? Vi håber i vil hjælpe med at finde påskeharens æg. Måske kan påskeharen bytte æggene ud med påskeslik?
  Der er vedhæftet inspiration på forskellige påskejagte i kan lave for børnene, alt afhængig af alder og fysisk og kognitiv funktionsniveau. Så kan i vurdere hvilken målgruppe børnene er og tilpasse sværhedsgraden derefter.
  Der er på Gården indkøbt små plastikæg, som i kan gemme i haven. Der er allerede på skattekortet sat kryds. Lav evt. flere kryds. I kan blandt andet stille en æggebakke i sandkassen og gemme plastikæg i sandet, så børnene skal finde dem der.
  Der er indkøbt chokoladepåskeæg, som er i en kasse på kontoret. Heri er der også små skilte i kan bruge til at guide børnene rundt i haven.

  Skovtur.
  Vi skal ud at sanse og se om vi kan finde foråret. Hvordan ser skoven ud om foråret og er anemonen mon sprunget ud? Vi skal kigge godt efter i skovbunden om vi kan finde den lille hvide blomst, som kan fortælle os, at det er forår, nu ikke kun på kalenderen men også i naturen.
  Der er vedhæftet forskellige påskeaktiviteter som i kan lave. Der er puslespil, vendespil, labyrint og ark med påskemotiv, som i kan farvelægge.


  Sjove idéer til påskens æggejagt.
  Påsken nærmer sig med hastige skridt, og her er 5 forskellige bud på, hvordan en hyggelige påskejagt kan afholdes.

  1. Klar, parat, grav!
  Denne første sjove idé, er rigtig god til de lidt mindre børn. Måske har I en sandkasse, og hvis ikke, så bare en stor balje, der kan blive fyldt med sand eller andre alternativer såsom havregryn. I denne kan de farverige påskeæg blive gravet ned (eventuelt i plastikposer), og jeres børn kan så grave sig frem til dem. Det er smart til de små børn, fordi de ikke skal bevæge sig rundt og lede, hvilket kan være både svært og hårdt for nogle børn. Der er så at sige “æggegaranti”.

  2 Stil et æggeur
  Det første, I gør, er at købe en hel masse af de små påskeæg eller chokoladeæg i forskelligt farvet papir - sådan virkelig mange. Dem breder I så ud over græsplænen, helt synligt uden at tænke på at skjule dem (din græsplæne får i øvrigt et super flot og påskehyggeligt udtryk). Når tiden er, tager I så ungerne med ud i haven, hvor tagselvbordet venter, men inden de slippes løs, stilles et æggeur. I kan selv bestemme tiden, men min erfaring er, at det faktisk er sjovest, når tiden er knap. Maks 2 minutter skal uret stilles til.

  3. Påskeharens skattekort
  I kender garanteret varianten fra børnefødselsdage, hvor unger tager ud på skattejagt med et skattekort at følge efter. Jagten efter sørøverskatten kan direkte oversættes til påskens æggejagt, og ungerne plejer at elske at aflæse kortet samt finde den efterladte æggeskat.

  4. Påskeharens orienteringsløb
  Til de halvstore børn kan jagten med skattekort udvides til et helt orienteringsløb, hvor I også tager lokalmiljøet i brug. Den første post kan være hjemme i haven, hvor de får det første “lille” påskeæg samt en instruktion om, hvor den næste post er (måske i form af en gåde eller en tegning/kort). Sådan kan I ellers blive ved, indtil børnene har løbet hele nærområdet tyndt for så at komme hjem igen, hvor det sidste og store påskeæg venter.

  5. Den klassiske i haven
  Selvfølgelig kan I også ty til den gode gamle klassiker, hvor “påskeharen” har været forbi ude i haven og har gemt æg forskellige steder. Det er stadig en super hyggelig og sjov måde at afvikle æggejagten, og det er jo ikke altid, at man skal ændre på traditionerne.

 • Weekendaktivitet uge 13 - 2022: Påskepynt og karsekyllinger

  Nu varer der ikke længe til det er påske, og forberedelserne til påsken kan nu startes.
  I denne weekend kan vi lave påskepynt af smeltede perler og så karsekyllinger, så vi kan få karse til påskebordet, som både kan bruges som pynt samtidigt med at du stimulerer smagssansen, da karsen smager skønt til frokosten.
  Der er lavet en procesbeskrivelse på begge aktiviteter med både tekst og billeder, så det er overskueligt for alle hvordan aktiviteterne kan laves. Sansekasserne er pakket med alle de ting der skal bruges til aktiviteterne.
  Under disse aktiviteter er det oplagt at snakke om de danske traditioner og om påsken; hvorfor vi fejrer påske og har børnene nogle traditioner de plejer at lave i påsken? Måske har børnene nogle bestemte lugte, smage eller oplevelser, som de forbinder med påsken.
  Når vi sår karsekyllinger, er det også spændende at følge processen fra frø til spirer. Processen går forholdsvis hurtig. Sæt dem i en sydvendt vindueskarm, så tålmodigheden ikke sættes alt for meget på prøve. For at frøene bliver til karse, skal vi huske at vande det jævnligt. Dette er også en god aktivitet for børnene.
  Børnene kan lave påsketing og karsekyllinger som de kan tage med hjem, men de må også meget gerne lave noget til huset, som vi kan pynte med, på Gården.
  OBS - gul frugtfarve har været udsolgt, så har vi har i stedet købt gul pastafarve, som godt kan opløses i vand, hvis i rører det godt rundt.


  Karse kyllinger

  Du skal bruge:
  Vandkande
  Saks
  Lim
  Vand
  Gul frugtfarve
  Vat
  Karsefrø
  Glas
  Øjne
  Karton
  Fjer

  Sådan gør du:
  • Bland vand med gul frugtfarve - gerne i en lille kande
  • Fyld glasset halvt op med vat.
  • Vand det med den gule vandblanding.
  • Kom lidt mere vat i glasset og vand det igen.
  • Lim øjne og næb på glasset.
  • Lim fjer på bagsiden af glasset.
  • Fyld karse på øverst, og så er det ellers bare at vente på, at karsen vokser op. (NB: Den bliver ikke farvet af den gule frugtfarve, når den vokser op).


  Påskeharer og kyllinger af smeltet perler

  Du skal bruge:
  Perler
  Olie
  Muffinsforme
  Øjne
  Pap
  Pomponer eller vat

  Sådan gør du:
  Smør en muffinsform godt med olie.
  Kom perlerne i hullerne.
  Smelt perlerne ved 120 grader i 20 min.
  Lad dem køle af og lim øjne og næb på.

 • Weekendaktivitet uge 12 - 2022: Gækkebreve og forårsmaleri

  I næste måned er det påske, og en af de store påsketraditioner er, at sende et gækkebrev, og håbe på, at det ikke bliver gættet, for så skylder modtageren af gækkebrevet dig et påskeæg.
  Så nu må der gang i kreativiteten, så vi kan få sendt nogle fine gækkebreve til dem vi holder af.
  Der er vedhæftet inspiration til små vers, der kan stå på gækkebrevet.
  Desuden er det også forår, og forhåbentlig viser vejret og naturen også det. Alting er begyndt at spire og gro. Kom ud i naturen og se, mærke, høre og dufte foråret.
  Det er også tid til at der skal laves forårsbilleder (se inspiration på billede). Her kommer den taktile sans rigtig i spil, da der skal laves forårsplanter/blomster med fingermaling, hvor hånden er planten, hvor der kan sættes fingeraftryk rundt om ”planten”, så de udgør blomsterne på planten. Der er bølgepap i forskellige farver, så i kan klippe en vase/urtepotteskjuler og klistre det på billedet.
  På Gården er der også et stort lærred til at lave et fælles forårsbillede, da vi er ved at lave store billeder fra de 4 forskellige årstider.
  Dette er en aktivitet alle kan lave, hvis nogle børn er udfordret med at få maling på fingrene, så kan de få en handske på, eller ”låne” en hånd fra personalet eller andet barn.

  Små vers til gækkebreve:

  Bag busken jeg fandt en gæk så sød,
  jeg troede, den var af kulden død.
  Nu sender jeg den til dig min ven.
  Tæl prikkerne små, og gæt fra hvem.

  Bag min hæk en vintergæk
  titted frem i solen,
  den tænkte glad en vinter væk
  og børsted sne af kjolen.
  Hov jeg må vist vente lidt
  på forårsdagens komme,
  tænkte den og putted sig
  igen i sneens lomme.

  En dag jeg fandt en vintergæk,
  men samme dag mit navn blev væk.
  Nu må du bruge din forstand,
  og se om du det gætte kan.

  En vintergæk,
  en sommernar,
  en fugl foruden vinger,
  en lille ven som har dig kær
  en kærlig hilsen bringer.
  Mit navn det står med prikker,
  pas på, det ikke stikker.

  Gæk gæk gæk.
  Mon du fatter,
  hvem der satte
  disse klatter?

  Jeg gik ud i vintersol
  for at finde en viol,
  men for sne og kolde vinde
  var violen ej at finde.
  Da jeg vendte og gik væk,
  fik jeg øje på en gæk.

  Nok er det en gammel skik,
  men glem det intet øjeblik:
  at man påskeæg skal give,
  når man vintergæk må blive.

 • Weekendaktiviteter uge 11 - 2022: Modellervoks

  I denne weekend skal vi særligt stimulere den taktile sans, hvor vi skal lave modellervoks.
  For at udfordre kreativiteten, fantasien og det kognitive (præfrontale) niveau, er der lamineret nogle legeunderlag med forskellige monstre, som i så kan lave ansigter/arme/ben på med modellervoks. Der er i kasserne også forskellige ting i kan bruge, som tandstikker, øjne, mosgummi mm. I kan også finde ting i naturen i kan bruge, som små sten, grene mm.
  Den taktile sans eller også kaldet berøringssansen, er vigtig for vores kropsbevidsthed. Ved behagelig stimulering af den taktile sans fremmes bla. velvære, ro og afspænding. Det kan reducere stress. Og faktisk er denne sans essentiel, da det binder os til andre mennesker og vi føler os elsket.
  Den taktile sans registrerer tryk, kulde/varme, smerte og forskellige strukturer. Det gør den vha. receptorer under huden, som modtager information om berøring. Berøring er vigtig, da nervesystemet ellers kan komme ud af balance.
  Derfor er modellervoks en rigtig god aktivitet ift. Stimulering af den taktile sans.
  Rigtig god fornøjelse.

 • Weekendaktivitet uge 10 - 2022: Wellness

  Børn der er forstyrret på deres sanser, kan tit have brug for at komme ned i arousal, og være tilstede i nuet. Dette kan gøres ved at ”grounde” børnene med faste tryk eller kram. Børn med særlige behov er tit udfordret på at mærke sig selv. Her er wellness/massage en god måde til både at komme ned i arousal og mærke sig selv på. Det er muligt at være til stede i nuet, nyde øjeblikket og give en ofte stressfølsom hjerne tiltrængt ro. Det er også muligt at stimulere sanserne. Særligt den taktile sans, men også dufte, -syn og -høresansen stimuleres. For at få børnene i Low arousal kan der også sættes beroligende musik på. På you tube findes der masser af mindfullness musik understøttet af beroligende billeder. Find ud af hvad børnene kan lide, da det er vigtigt at det er på deres præmisser. Når i laver rare ting sammen så udløser det dopamin og serotonin til hjernen, der foruden giver lykkefølelse, også nedsætter stresshormonet kortison.
  I sansekasserne er der opskrift på forskellige cremer og ansigtsmasker som børnene kan være med til at lave. Der er vandperler der kan bruges både til fod og -hånd bade. På Gården er der en kasse med massageolie/creme med forskellige dufte der kan bruges til massage. Husk at vandperler skal ligge i vand nogle timer inden de er mættet med vand og klar til brug. Tryllenummer med vandperler: Inden i bruger vandperlerne i fod- og hånd bad, så prøv at komme et lille stykke legetøj i bunden af et glas eller vase, og kom vandperler over, så det dækker legetøjet/figuren. Derefter kan i lade børnene hælde vand i glasset og genstanden kommer til syne.

  Lav din egen skrubbecreme
  Bland 1-2 spiseskefulde olie med saften fra en kvart citron og en teskefuld kaffe. Malet kaffe er godt at bruge, fordi kornene er runde, hvilket gør, at de ikke river huden. Citroner virker rensende på dit ansigt, og citronsaft er især godt mod bumser.

  Sådan bruger du cremen:
  Massér blandingen ind i ansigtet og skyl den af med lunkent vand. Slut af med en god fugtighedscreme.

  Lav en fugtgivende ansigtsmaske:
  Tre gode ingredienser til en ansigtsmaske er avokado, honning og banan. Avokado er rig på olie, der virker fugtgivende, mens bananen har en fugtbevarende effekt. Honningen beroliger din hud.
  Mos en halv avokado med en halv banan og tilsæt en spiseskefuld lun honning. Rens din hud og massér derefter din ansigtsmaske ind i ansigtet - husk også din hals. Lad din ansigtsmaske virke i 15 minutter og skyl den derefter af med lunkent vand.

  Du kan også bruge din ansigtscreme til at lave din egen lækre ansigtsmaske - få fire opskrifter her:

  Til tør og følsom hud
  Bland to teskefulde creme med en frisk, pasteuriseret æggeblomme og en teskefuld olivenolie. Rør det sammen til massen bliver lysegul og glat. Smør den straks i ansigtet og på halsen. Undgå områderne omkring øjnene. Lad din ansigtsmaske sidde i 10-15 minutter, og mærk, hvordan huden bliver afslappet. Fjern din ansigtsmaske med en renseserviet eller skyl godt med lunkent vand.

  Til træt hud med store porrer
  Bland to teskefulde creme med en teskefuld kvark, og rør rundt, til blandingen er jævn. Tilsæt derefter 10 dråber citronsaft. Smør den straks i ansigtet og på halsen. Undgå områderne omkring øjnene. Lad din ansigtsmaske sidde i 10-15 minutter, og mærk dens stimulerende effekt. Fjern din ansigtsmaske med en renseserviet eller skyl godt med lunkent vand.

  Til ekstra tør og irritereret hud
  Bland to teskefulde creme med en teskefuld mandelmel. Smør det på huden og gnid med fingerspidserne i cirkulerende bevægelser. Undgå områderne omkring øjnene. Lad din ansigtsmaske sidde i 10 minutter og massér derefter let igen. Fjern din ansigtsmaske med en renseserviet eller skyl godt med lunkent vand. Din hud vil helt sikkert se mere klar og frisk ud!
  Få frisk hud og et klart hoved
  Bland to teskefulde creme med en-to dråber japansk mynteolie. Smør straks denne ansigtsmaske ind i ansigtet og på halsen. Undgå områderne omkring øjnene. Lad denne ansigtsmaske sidde i 10-15 minutter, og mærk dens opstrammende effekt. Fjern din ansigtsmaske med en renseserviet eller skyl godt med lunkent vand.

  Husk at være opmærksom på, om du og din hud kan tåle de forskellige ingredienser, der er i din ansigtsmaske, inden du smører den i ansigtet. Prøv eventuelt på et lille område (for eksempel bag øret) til at starte med.

 • Weekendaktivitet uge 9 - 2022: Krympeplast

  Der er på Gården kommet ønske på om vi ikke kunne lave noget med krympeplast, så derfor er planen for denne weekend, at lave nøgleringe af krympeplast.
  Det er en sjov aktivitet at se på at plastikket krøller og krymper, så lad børnene se på det, hvis det ellers er forsvarligt at lade dem stå tæt på ovnen, det går forholdsvis hurtigt.
  Der er indkøbt nøgleringe og krympeplast, både almindeligt i A4 ark, hvor i kan lægge et ark krympeplast oven på et motiv, så i har printet ud og tegne efter. Motivet kan tydeligt ses gennem plasten. men også noget krympeplast der er fortrykt og klar til at blive malet.
  Husk til nøgleringe at lave hul til ringen inden plasten kommer i ovnen.
  Der er en udførlig vejledning vedhæftet.

  Krympeplast – Sådan gør du
  Materialer:
  Krympeplast
  Farveblyanter, farvekridt eller vandfaste tuscher
  Saks
  Hulmaskine, hvis du vil have hul i plasten

  Hvilken side skal jeg tegne på?
  Krympeplast har to sider, en blank og en mat/ru side. Når du tegner eller skriver på krympeplast, skal du gøre det på den ru side. Farven lægger sig i de fine ridser i pladen, og når krympeplasten bliver brændt i ovnen, bliver farverne “lukket inde”, så de holder bedre og ikke smitter af.

  Hvad kan jeg tegne med?
  Du kan bruge farveblyanter, farvekridt, vandfaste tuscher, vandfarveblyanter og meget andet. Det vigtige er, at det er vandfast. Der er nogle fortrykte motiver du kan bruge, men du kan også lægge et ark krympeplast oven på et motiv, du har printet ud – det kan tydeligt ses gennem plasten.

  Klippe i krympeplast – og lave huller
  Krympeplast kan klippes ud med en almindelig saks, og hvis du vil have et hul i plasten, så du kan bruge det som vedhæng og nøglering, kan du bruge en almindelig hulmaskine. Når plasten er krympet, passer hullet fint til en lille metalring.

  Brænding af krympeplast
  Når du er klar til at brænde krympeplasten, skal du opvarme din ovn til det, der står på pakken – sikkert 130-150 grader. Læg plasten på et stykke bagepapir (så det ikke ligger direkte på din bageplade) med den farvede side opad.
  Det begynder hurtigt at krympe, mens det krøller sig sammen. Lidt efter begynder det at glatte sig ud igen, og når det ligger fladt på bagepapiret, er det færdigt. Det tager som regel 3-4 minutter.
  Ekstra tip: Det er helt ok, hvis dit krympeplast får et minut eller to længere, når det er færdigt. Det sker der ikke noget ved.

 • Weekendaktivitet uge 8 - 2022: MGP fest

  I denne weekend er der MGP, og det skal fejres. Der er i kassen, vedlagt forskelligt pynt til festen. Der er sugerørspynt, bordkort, popcornbæger, små MGP flag og MGP mikrofoner, så i rigtig kan synge med.
  Der skal bages flotte MGP cupcakes, dækkes et flot bord og handle chips og sodavand ind til festen.
  På Gården har vi en bog, der hedder byg din egen cupcake, hvor man kan sammensætte sin egen cupcake.
  For at træne de eksekutive funktioner, som planlægning, organisering, arbejdshukommelse, selvkontrol og opmærksomhed, kan børnene inddrages i alle processer, så vi gennem det fælles tredje laver festen, hvor børnene er med i beslutningerne, planlægningen, udførelsen og værdsættelsen.

 • Weekendaktivitet uge 7 - 2022: Fastelavnsfest

  På grund af MGP i næste weekend, afholdes der nu fastelavnsfest på Gården 1 uge før fastelavns søndag.

  For at få en god fastelavnsstemning, kan vi lave fastelavnskatte til dekoration.

  Der skal også planlægges udklædning. Børnene har mulighed for at have udklædningstøj med hjemmefra, men på Gården har vi også udklædningstøj som børnene kan låne samt ansigtsmaling, hvis dette ønskes.

  Tønden er flot malet, men der skal også fyld i tønden, der er indkøbt serpentiner, balloner og slik til formålet.

  Der er bagt fastelavnsboller de ligger i fryseren, med de skal pyntes flot til festen, og tænker at børnene gerne vil være med til det.

   

   

            Fastelavnskat

  Du skal bruge:

  Karton

  Blyant

  Saks,

  Lim/tape

  Øjne

  Piberensere

  Ballon

  Snor

   

   

   

   

  Sådan gør du:

  1. klip kattens hoved efter skabelonen
  2. pynt hovedet så katten får øjne, næse og knurre hår. Brug evt. rulleøjne, piberenser mm.
  3. klip en hale i spiral se tegning eller brug skabelon
  4. pust 1 ballon op
  5. lim hoved og hale fast på ballonen
  6. sæt en snor i kattens hoved, så fastelavnskatten kan hænge.

   

  Fastelavns eksperiment.

   

  Når der nu skal indkøbes slik til fastelavn, så kan i købe små æsker med smarties, hvor i kan bruge en lille æske til dette eksperiment.

   

  Du skal bruge:

  Smarties

  Stuetempereret vand

  Tallerken

   

  Sådan gør du:

  Læg chokoladeknapperne i kanten af tallerknen og hæld stuetempereret vand i midten indtil det rører chokoladeknapperne

  Så kan i vente og følge med, lade øjnene sanse med de flotte farver der mødes på midten.

   

 • Weekendaktiviteter uge 6 i 2022: Den store bagedyst - fastelavnsboller

  Nu er det snart fastelavn, så det er tid til at få smagssansen i gang, og vække erindringer fra sidste gang vi fejrede fastelavn.
  Der skal bages fastelavnsboller til fastelavnsfesten, samt til fastelavnssøndag, så der skal rigtig gang i bageriet.
  På Gården bruges rolleleg meget til social færdighedstræning, så for at styrke dette, laver vi den store bagedyst. Dette program er også meget populært her på Gården. Her kan børnene opleve sansestimuli igennem bagningen, hvor alle sanser kommer i brug. Vi styrker relationerne på tværs ved at lave den store bagedyst, hvor der kæmpes om hvem der kan lave den flotteste pyntede fastelavnsbolle, og mon ikke om der er en lille smagsprøve til alle.
  Der er vedhæftet en opskrift på fastelavnsboller. For at børnene er med i hele processen, er der ikke handlet ind til fastelavnsbollerne, så børnene kan være med til at finde ingredienserne og evt. deltage i indkøb hvis der mangler noget. Her kan trænes kondition samt sociale kompetencer når vi møder andre/fremmede mennesker. Børnene kan også være med til at vælge indkøb til dekorering af fastelavnsbollerne.
  Der er i kasserne også forskellige masker som kan klippes ud og dekoreres efter eget ønske. Det kan være med glimmerlim, fjer, pailletter mm.

  Fastelavnsboller
  500 gram hvedemel
  50 gram gær
  7.1 deciliter mælk
  125 gram smeltet smør
  2 æg
  2 tsk Sukker
  1.1 tsk salt
  1 pose kagecreme pulver

  Pynt
  100 gram flormelis
  1-2 spsk varmt Vand
  1 spsk mørk kakaopulver

  Fastelavnsboller
  Lun 2,5 deciliter mælk i en gryde. Hæld den derefter over en stor skål og smuldr gæren i. Rør rundt, indtil gæren er helt opløst.
  Tilsæt det smeltede smør, æg, salt og sukker i blandingen. Kom mel i lidt efter lidt og ælt godt igennem. Dejen skal efterfølgende hæve i ca. 30 minutter.
  Imens finder du en anden skål frem og kommer en pose kagecreme samt 5 deciliter mælk i. Pisk cremen med en håndmixer, så den bliver fast, og stil efterfølgende cremen på køl i ca. 15 minutter.
  Find dejen frem, ælt et par minutter og del den efterfølgende i to lige store dele. Hver del skal rulles til en firkantet form på ca. 30 x 30 cm. Derefter skal hver del opdeles i ca. 9 firkanter på 10 x 10 cm.
  Læg en tsk kagecreme på hver firkant. Luk dejen omkring fyldet, så der dannes en bolle. Stil bollerne med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir.
  Bollerne bages i ovnen på 225 grader i ca. 15 minutter. Bagefter skal fastelavnsbollerne have lov til at stå og afkøle.

  Glasur
  Rør flormelis, kakaopulver og varmt vand sammen til en glasur. Du kan evt. komme mere eller mindre vand/flormelis i alt efter den ønskede konsistens.
  Når dine nemme fastelavnsboller er helt afkølet, så kan de pyntes med din hjemmelavede glasur - velbekomme!

 • Weekendaktiviteter uge 5 - 2022: Fastelavnsris

  Fastelavn er mit navn..
  Nu varer det ikke længe inden det er fastelavn, og næste gang i kommer på weekend, så er der fastelavnsfest på Gården, så tønden skal males og pyntes.
  Vi skal ud i naturen og sanse årstiden, skoven og vejret. Vi skal finde grene der kan bruges til at lave fastelavnsris, som kan pynte på afdelingen. Bagefter skal vi lave pynt til fastelavnsriset. Der er forskellige materialer i sansekasserne til at lave fastelavnspynt af inkl. forslag/billeder/ skabeloner til forskelligt fastelavnspynt.
  Derudover indeholder sansekasserne også forskellige ting til at pynte fastelavnstønden. Der er kun indkøbt fastelavnstønde til Gården, så hvis der skal afholdes fastelavnsfest med tøndeslagning på de andre afdelinger, skal i selv indkøbe tønden.

 • Weekendaktivitet uge 4: Hjemmelavede musikinstrumenter

  I denne uge er der fokus på musik og dens gavnlige virkning.

  For at udfordre børnene egen kreativitet kan først gå en tur ud i naturen og lave musikinstrumenter af natur- og genbrugsmaterialer, og spille jeres egen musik.

  Man kan bruge dåser med små sten, tomme flasker med vand, sand samt hule stammer mm. Som man kan slå på. Jeg kan lave trommestikker af pinde fra skoven, det er kun fantasien der sætter grænser.

  Der er materialer og procesbeskrivelse på at lave et musikinstrument lavet af toiletrulle/køkkenrulle. Men find gerne selv på flere, så jeg kan lave et helt orkester.

   

  Musik og neuropædagogik

  Musik er et godt pædagogisk redskab, da musikken påvirker hjernens vågenhed(arousal) og sætter i gang i den emotionelle hukommelse.

  Musik kan harmonisere mennesker både socialt og emotionelt.

  Musik aktiverer også hjernens belønningssystem, der påvirker dopaminkredsløbet, som også kan bedre de eksekutive funktioner, samt de kognitive funktioner så som hukommelse, viljestyrret opmærksomhed, sprog, koncentration.

   

  Musikinstrument

  Du skal bruge:

  • Toiletrulle eller køkkenrulle
  • Balloner
  • Ris
  • Designpapir
  • Saks
  • Selvklæbende tape eller lim

   

  Fremgangsmåde:

  • Klip halsen af ​​ballonen
  • Du skal bruge til balloner.
  • Kom ballonen på den ene ende.
  • Fyld ris i.
  • Kom ballon for den anden ende.
  • Klip papiret til.
  • Kom selvklæbende tape hele vejen rundt i kanterne, du kan også bruge almindelig lim
  • Kom dette på rullen, og du har nu et fint musikinstrument.
  • Nu er musikinstrumentet klar til brug.
 • Weekendaktivitet uge 2: Wellness og Mindfullness

  I denne weekend arbejder vi med low arousal og kroppen gennem wellness og mindfullness.
  Der er derfor i sansekasserne lagt op til ro og fordybelse, der er pakket en taktil børste, åndedrætstræner og bade konfetti til fodbad.
  Her stimuleres den taktile sans når i bruger børsten, samt ved åndedrætstræneren, hvor der foruden stimulation af den taktile sans, også trænes ro og fordybelse når koncentrationen er på åndedrættet.
  For rigtig at kunne mærke sin krop, kan der også tilbydes massage og fodbad, og for at stimulere flere sanser er der til fodbadet også bade konfetti.

  Taktilbørste
  Sansebørsten er god til taktil stimulation, da den kan regulere sanseindtryk og tolerancen over for sanseindtryk. Derfor er den god til børn som er taktilsky og børn med sensoriske forstyrrelser. Børstning kan også afhjælpe uro og angst, og den hjælper barnet med at mærke sin krop. Børsten bruges ved at holde børsten på tværs og stryge over huden og man kan selv justere trykket.

  Badekonfetti- sæbe
  Det er fine små stykker sæbe formet som dyr, som i kan komme i fodbadet. De lægger sig i overfladen og opløses langsomt. Sæben er testet og godkendt til børns badeleg.

  Taktil åndedrætstræner
  At trække vejret dybt ned i maven er en underforstået kunstart. Lad fingeren løbe langs mønstrene på pladen og træk vejret ind og ud. Fra den spidse ende af figuren til den brede, dråbeformede ende er det en indånding, så barnet kan forestille sig, at lungerne fyldes med luft. Når fingeren så bevæger sig fra den brede ende af figuren til spidsen, fiser luften ud af lungerne, indtil fingeren er nået til spidsen. Så starter man forfra. Træk vejret ind og pust ud.
  Åndedrætstræning er godt, fordi det kan hjælpe til at give ro og mindske tankemylder og frustrationer. Man kan på sigt lære at tackle potentielt svære situationer ved blot at tage en vejrtrækning eller to.

 • Weekendaktivitet uge 52: Julehygge og modellervoks

  Denne gang er der fokus på den taktile sans. En aktivitet der også kan dæmpe arousal efter jul og en måned med masser af forskellige arrangementer og andre juletraditioner, der giver brud på den vanlige struktur. Nu trænger nervesystemet måske til lidt ro, forudsigelighed og genkendelighed. For de børn der ikke kan få nok af julen, er der fortsat mulighed for julehygge, og hvis der fortsat er brug for at dæmpe arousal, så er en god julefilm en god aktivitet til formålet.
  Der er i sansekasserne ingredienser til at lave modellervoks. I kan tilsætte frugtfarve, hvis der skal være noget mere til synssansen. Der er i kasserne også nogle legeunderlag, som kan bruges til modellervoksen, hvis i vil stimulere/træne de kognitive funktioner yderligere.

  Opskrift modellervoks

  Det skal du bruge:
  400g hvedemel
  100g salt
  2 tsk vinsyre eller citronsyre (kan sagtens undlades, det er udelukkende konservering)
  4 dl kogende vand
  2 spsk olie
  frugtfarve

  Sådan laver du hjemmelavet modellervoks:
  Bland salt, mel og evt vinsyre. Rør det sammen med kogende vand, olie og farve. Lad modellervoksen køle ned inden der skal leges. Der kommer ca 1/2 kg hjemmelavet modellervoks ud af opskriften.
  Hvis modellervoksen virker meget klistret, skal du bare putte mere mel i, indtil det har konsistens som modellervoks.
  Vil du farve massen i forskellige farver, så undlad frugtfarven til at starte med, ælt de øvrige ingredienser sammen, del modellervoksen ad og ælt frugtfarven ind i, inden massen køler helt af.
  Der kan også sagtens bruges pastafarver.
  Modellervoksen holder ca 1 mdr i køleskab uden vinsyre og 3 mdr med vinsyre.

   

 • Weekendaktivitet uge 50: Julekonfekt og smeltet snemand med lys

  Julen nærmer sig med raske skridt, og noget der vækker minder frem fra julen er smags- og lugtesansen. Derfor skal disse sanser også stimuleres i denne weekend.
  Vinter er en mørk tid, så det gælder om at få lidt lys i stuerne. Dette kan gøres ved at lave disse smeltede snemænd med lys. Her får vi også stimuleret de andre sanser.
  Når vi laver aktiviteter i fællesskab, så trænes både de sociale- og kognitive kompetencer, og der frigives dopamin og serotonin til hjernen.
  Der er opskrifter på havregrynskugler og cornflakestoppe. I bør have de fleste ingredienser i huset, men hvis der mangler noget, så inddrag børnene så vidt muligt i indkøbet. Dette stimulerer også sanserne og giver motion samtidig.
  Der er en beskrivelse på hvordan snemændene laves og materialerne til det er i sansekasserne.

  Havregrynskugler

  Du skal bruge:

  • 200 g havregryn
  • 150 g blødt smør
  • 100 g flormelis
  • 30 g kakaopulver
  • 2-4 spsk. vand eller stærk kaffe
  • 100 g kokosmel

  Fremgangsmåde:
  Kom havregryn, smør, flormelis og kakao i en skål. Ælt det godt sammen med hænderne.
  Tilsæt vand lidt efter lidt, til du får en let klistret dej.
  Rul dejen til små kugler, og tril dem i kokosmel.
  Opbevar dine havregrynskugler på køl i en lufttæt beholder i op til en uge.

  Cornflakestoppe

  Du skal bruge:

  • 200g mørk chokolade
  • 35g cornflakes

  Fremgangsmåde:
  Smelt chokolade over vandbad. Du kan bruge lys, mørk eller hvid chokolade.
  Vej cornflakes af.
  Når chokolade er smeltet, så tages det af varmen. Vend cornflakes i.
  Sæt små portioner af blandingen på bagepapir med to skeer.
  Lad dem størkne.
  Opbevares i køleskabet indtil servering.

  Smeltet snemand med lys

  • Du skal bruge:
  • Karton hvid og sort.
  • Vat
  • LED lys
  • Pind som i kan finde udenfor
  • Snor
  • Lim
  • Saks

  Fremgangsmåde:
  Klip en sky af karton (skabelon).
  Tegn øjne og mund på LED lyset.
  Lim LED lys på kartonet, sørg for at tænd og sluk knappen er fri.
  Kom lim på karton og kom vat kugler på.
  Lav et hul i kartonet og sæt en rød snor i, der fungerer som halstørklæde og som snemanden kan hænge i.
  Klip en hat i karton og lim på lyset.
  Lim en pinde på til arme.
  Klip evt. knapper af karton og lim dem på vattet.

 • Weekendaktivitet uge 49: Bage julesmåkager og lave perleskåle

  Nu er det tiden til at få smagen og duften af jul. Det gør vi ved at bage julesmåkager. Her stimuleres smags- og duftesansen, men også alle de andre sanser stimuleres i denne aktivitet.
  Vi har opskrifter på vaniljesmåkager og pebernødder og har lavet en indkøbsliste, så børnene kan komme med ud at handle ind til småkagerne, hvis ingredienserne ikke i forvejen er i huset.
  Der er også en vejledning i at lave perleskåle samt små papirsposer, så børnene kan få lidt småkager med hjem.

  Opskrift på nemme vanilje småkager

  Ingredienser:

  • 275 g hvedemel
  • 125 g smør
  • 125 g fint rørsukker (kan erstattes af almindeligt sukker, men rørsukker smager af mere)
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 æg
  • 1 spsk. sirup

   

  Sådan gør du
  Mål melet op og hæld det i foodprocessoren. Tilsæt smør i små tern.
  Kør til smørret er hakket ind i melet.
  Tilsæt rørsukker og vaniljesukker og bland det hele sammen ved at køre kortvarigt.
  Tilsæt æg og sirup og kør til dejen begynder at samle sig.
  Når dejen er næsten klar tager jeg den ud på køkkenbordet og arbejder den færdig i hænderne. Det gør jeg fordi det ellers ikke er helt til at sige om dejen bliver perfekt og fordi der er risiko for at dejen bliver overforarbejdet i maskinen. Det er nemt at mærke om dejen bliver fast og lækker.
  Put dejen i en lille skål med låg. Lad dejen hvile i køleskabet til du skal bruge den.
  Dejen skal hvile i mindst 30 minutter. Du kan også lade den hvile længere hvis det passer bedre. Hvis dejen hviler længere end 60 minutter skal den tages ud af køleskabet ca. 30 minutter før brug så den kan blive blød igen.
  Varm ovnen op til ca. 200 C (Almindelig ovnvarme).

  Udstikning
  Rul dejen ensartet ud på et meldækket bord.
  Stik småkager ud med udstiksforme.
  Brug en spartel til at flytte småkagerne over på en bageplade med bagepapir. Der skal være lidt afstand mellem småkagerne.
  Saml dej resterne, arbejd dem lidt sammen og rul dejen ud igen. Stik flere småkager ud og fortsæt sådan til alt dejen er brugt.
  Bag småkagerne i ca. 8 minutter. Hold godt øje!
  Tag småkagerne ud af ovnen og flyt dem med spartlen over på en rist hvor de kan køle af.


  Pebernødder
  Ingredienser:

  • 125 g smør, stuetempereret
  • 125 g sukker
  • 0,50 dl piskefløde
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 0,50 tsk. ingefær, fintrevet
  • 0,50 tsk. kanel
  • 0,50 tsk. sort peber, friskkværnet
  • 0,50 tsk. stødt kardemomme
  • 0,50 øko appelsin, 1 tsk. fintrevet skal herfra

   

  Sådan gør du
  Pisk smør og sukker hurtigt sammen og rør derefter piskefløde i.
  Rør de tørre ingredienser og fintrevet appelsinskal sammen i en skål for sig og rør dette i skålen med de våde ingredienser.
  Saml dejen kort, bare indtil pebernøddedejen er fast og nem at forme og samlet.
  Tril dejen ud i lange pølser og skær pebernødderne ud i passende størrelse på omkring 1×1 cm.
  Tril pebernødderne til små runde kugler og sæt dem på en bageplade med bagepapir med lidt afstand mellem.
  Bag ved 175 grader varmluft i omkring 7-10 minutter til de lige akkurat bliver let gyldne i kanterne. Lad dem køle af på en rist.

  Indkøbsliste - til vaniljesmåkager:

  • Mel
  • Smør
  • Sukker
  • Vaniljesukker
  • Æg
  • Sirup

  Indkøbsliste - til pebernødder:

  • Smør
  • Sukker
  • Piskefløde
  • Mel
  • Bagepulver
  • Ingefær
  • Kanel
  • Peber
  • Kardemomme
  • Øko. Appelsin

   

  Perleskål

  Du skal bruge:

  • Perler
  • Olie
  • Ovnfast skål (valgfri størrelse og en god idé med lidt fladbund)
  • Køkkenrulle

   

  Først putter du lidt olie i skålen, og smører det rundt med køkkenrulle.
  Så hælder du perler i skålen.
  Tryk dem ned og op af kanterne. Læg gerne et ekstra par perler i bunden.
  Stil skålen i ovnen ved 200˚ i ca. 10 min. eller indtil perlerne er smeltet.
  Når du har taget skålen ud, så stil gerne et lille glas oven på perlerne. Det hjælper med at få en flad bund.
  Efter glasset har stået i lidt tid, kan du tage perleskålen ud med en kniv.

 • Weekendaktivitet uge 48: Sokkenisser og julehemmeligheder

  Julen banker på døren, så i denne weekend er der mulighed for at lave sokkenisser og julegaver til mor og far. Der er lavet en procesbeskrivelse af sokkenisserne og materialerne er i sansekassen. Til julehemmelighederne er der også lavet procesbeskrivelse og materialerne er også i sansekasserne. Der vil indtil jul være mulighed for at børnene hver weekend kan lave julegaver, så husk at gemme materialerne til dette. Der er vedlagt opskrift på trylledej, men ingredienserne skal i selv købe, hvis de ikke i forvejen er i køkkenet/huset. Vi håber at disse aktiviteter rigtig kan sætte gang i julehyggen, hvor processen er lige så vigtig som produktet. For at stimulere flere sanser, kan der tændes for julemusikken, og i kan evt. bagefter varme æbleskiver, så dufte og smagssansen også stimuleres. Disse aktiviteter giver også både dopamin og serotonin til hjernen. Her trænes også de sociale kompetencer, når vi laver noget sammen, samtidig med at vi kan få en snak om julens traditioner og tidligere minder. På det kognitive plan, trænes der også både koncentration og arbejdshukommelse, og børnene udfordres når de skal holde på julehemmeligheder.

  Sokkenisser

  Du skal bruge:
  Sokker
  Stof til halstørklæde
  Ris
  Snor/elastik
  Lim
  Knapper
  Tusser

 • Weekendaktivitet uge 47: Juledekorationer og adventskrans

  Det er nu tid til at lave juledekorationer og adventskrans, da det i denne weekend er 1. søndag i advent og på onsdag er den 1. december.

  På Gården skal der laves juledekoration til vores batterikalenderlys, og adventskrans, som der skal lys i på søndag. Der er også mulighed for at børnene kan lave en dekoration som de kan tage med hjem. For de dekorationer, som børnene skal have med hjem, er der indkøbt almindelige stearinlys. For dekorationerne til Gården er der indkøbt LED lys. I sidste weekend blev der samlet pynt ind til dekorationerne. Det ligger i sansehaven. Der er indkøbt ler og lys, som er i sansekasserne. For at vække duftesansen yderligere kan i tørre appelsinskiver i ovnen. De er også smukke i dekorationerne. Når vi laver juledekorationer, så stimulerer vi stort set alle sanser, både indre og ydre sanser. Kognitivt træner vi opmærksomhed og koncentration. Vi træner de sociale færdigheder når vi er sammen om aktiviteten, og vi styrker relationerne børn og børn imellem. Dette giver også anledning til snak om alle julens traditioner, samt vækker minder og tidligere erfaringer. Når vi er sammen og har det rart, så tilfører vi dopamin og serotonin til hjernen. Disse neurotransmitterstoffer giver glæde og øger livskvaliteten.

  Tørrede appelsinskiver i ovn.

  Sådan gør du
  Tænd ovnen på 100 grader varmluft.
  Skær appelsinerne i skiver af ca. 2-3 mm og fordel skiverne på to bageplader med bagepapir.
  Bag dem først i 50 min. på den ene side, tag dem ud, vend dem om, og bag dem i 50 min. på den anden side.
  Alle ovne er forskellige, så måske er dine skiver tørrede nu. Jeg vendte dem dog igen og bagte i 15 min på den ene side og 15 min på den anden side. Hvor lang tid de skal have, afhænger også af, hvor tykt du har skåret skiverne.
  Læg dem til at køle af på en rist, når de er færdige.
  For at undgå at de bøjer, kan du, efter de er kølet af, lægge dem i pres med et skærebræt over og vente et par timer.

   

 • Weekendaktivitet uge 46 - juleforberedelser

  Julen er ved at nærme sig, og vi skal i gang med de første juleforberedelser. I næste weekend er det 1. søndag i advent, så vi skal på tur i skoven og indsamle pynt til juledekorationer. Det kan blandt andet være kogler, mos, gran, lærkegrene og bark.
  På Gården skal vi have lavet en dekoration til vores kalenderlys, vi skal have lavet en adventskrans, og de børn der har lyst til det, kan også lave en dekoration som de kan tage med hjem.
  Efter en skovtur, er fødderne måske blevet kolde, og trænger til et varmt fodbad og evt. fodmassage, så her er ekstra mulighed for at stimulere den taktile sans. For at andre sanser også stimuleres er der i sansekasserne massageolie med forskellige dufte, samt forskellige ting til fodbad. I kan lave både farvebad, knitrebad og vandperler.
  På Gården er der efterspørgsel på hudplejeprodukter, så der er i sansekassen opskrifter på forskellig hjemmelavet body scrub, der kan laves og bruges.
  Formål:
  At stimulere både de ydre og indre sanser.
  Tilføre dopamin og serotonin til hjernen, ved at vi nyder turen og samværet med hinanden. Dette styrker og højner livskvaliteten, og styrker det sociale samspil, samt evnen til at samarbejde om opgaven. Det træner arbejdstidshukommelsen, koncentration og behovsudsættelse og giver læring om årets gang. Hvor kommer grankoglen fra? Hvorfor falder de af træerne?
  Pædagogisk massage der kan virke beroligende, afspændende og groundende eller stimulerende alt efter intentionen og metoden i anvender.

 • Weekendaktivitet uge 43 og 44 - batik på stofposer

  Det er tid til indendørs sysler og kreativiteter.
  Her på Gården er der fra børnenes side efterspurgt batik som en aktivitet de godt kunne tænke sig at lave.
  Til aktiviteten er indkøbt stofnet som børnene kan dekorere.
  OBS - det er også muligt at børnene kan medbringe en t- shirt som de selv kan dekorere hvis de har lyst til det.
  Husk inden start af aktiviteten at afdække bord og område med plastik. Husk forklæder og handsker til børnene, så vi undgår unødig farvning.
  Der er lavet procesbeskrivelse på aktiviteten, så i trin for trin kan se hvordan det gøres.
  I denne aktivitet stimuleres både de ydre og indre sanser. Her kan kreativiteten udfoldes og overraskes når det færdige resultat ses. I samarbejdet gennem processen udvikles relationerne, og her trænes behovsudsættelsen, da det er en proces over tid som ikke kan fremskyndes.

  Sådan gør du

  • Husk at beskytte arbejdsbordet og dit tøj, inden du begynder.
  • Beskyt bordet med plast, og brug engangshandsker.
  • Fyld farveflaskerne med vand
  • Pakken med soda opløses i vand
  • Læg stoffet i blød i 20 min
  • Læg stoffet fladt og beslut hvordan du vil hvirvle det til at starte med
  • Klem stoffet på dette punkt og drej stoffet rundt til en flad spiral
  • Bind stoffet ved hjælp af elastikkerne
  • Tag handsker på og vælg 1. farve og påfør det på det ønskede område.
  • Gentag her efter med de andre farver
  • Kom stoffet i en plasticpose og hold stoffet fugtigt. Lad det ligge i mindst 6 timer
  • Fjern herefter elastikkerne og skyl med varmt vand for at fjerne overskydende farve, skyl til vandet er klart
  • Kommes i vaskemaskinen og vaskes med ikke-blegende vaskemiddel.
 • Weekendaktivitet uge 44: Efterårsbilleder med blade

  Nu er bladene for alvor ved at falde af træerne, og for at vi kan nå at få gavn af dem en sidste gang inden de er helt visne og væk, skal vi i denne weekend være kreative med blade.
  Først skal vi ud og sanse efteråret, mærke vinden på kinderne, og høre den når træerne vajer i vinden. Vi skal gå i bladene, se de bare træer og føle på de kolde/våde blade, da vi skal samle blade og evt. små grene til den kreative aktivitet. Sansebearbejdning foregår mest som en ubevidst handling i hjernen. Husk vi sanser altid, og vi bruger sanseindtryk som kompas til at navigere igennem, for at vi kan styre kroppen og for at vi kan interagere med omverdenen. Når i har sanset efteråret og samlet de blade/grene i vil bruge, så kan i efter børnenes ønsker lave tryk af bladene eller lave billeder/træer af blade og grene.

  Tryk af efterårsblade

  Du skal bruge:

  Blade
  Papir
  Pensler
  maling

  Mal på bagsiden af bladet.
  Læg bladet med den malede side ned på papiret.
  Tryk det godt.
  Løft forsigtigt bladet op.

 • Weekend aktivitet uge 40: Lerpindsvin og lysestager med blade

  Efteråret har for alvor meldt sin ankomst. Dette skal sanses og det gøres bedst i naturen. Derfor er ugens aktivitet en tur i skoven og samle bog og blade, hvorefter der kan laves kreative aktiviteter med disse i form af lerpindsvin og lysestager med visne blade.
  Gennem aktiviteterne kan der skabes gode relationer, disse er afgørende i det pædagogiske arbejde, og det er os som fagpersoner der er ansvarlige for at skabe de gode relationer. Relationer kommer gennem de interaktioner vi har sammen med børnene, og her er ”det fælles tredje” en god pædagogisk metode til at opnå de gode relationer.
  Så husk at inddrage børnene i alle aktiviteternes processer, og evaluere aktiviteterne sammen med dem. I processen sørge for at børnenes individuelle ressourcer er tilpasset kravene, dette for at opnå børnene i nærmeste zone for udvikling.

  Lerpindsvin
  Det skal du bruge:
  - Dekorationsler
  - Bog (NB: Bogskaller kan samles i skove med bøgetræer om efteråret)
  - Rulleøjne
  - Lys (kan undlades)

  Sådan gør du:
  - Form leret, så der er en fin snude og en rund krop. Er det et lidt større barn, kan de sikkert godt selv forme leret
  - Stik et lys i midten af kroppen
  - Nu kan I bare pynte med bog. Stik stilken godt ned i leret
  - Tag lyset ud af pindsvinet
  - Sæt pindsvinet til tørring (ikke for varmt et sted, da den kan krakelere, hvis den tørrer for hurtigt)
  - Lim rulleøjne på, når leret er tørt

  Lysestage med blade
  Det skal du bruge:
  - Syltetøjsglas
  - Blade (Gerne så visne og tørre som muligt. Du kan evt. tørre dem ved at lægge dem i pres i et par dage.)
  - Lim
  - Decoupagelak

  Sådan gør du:
  - Smør/mal limen på glasset med en pensel og sæt bladene på glasset
  - Lad det tørre let
  - Smør decoupagelak oven på bladene i et godt tykt lag, der synker godt ind
  - Lad det tørre, og så er den klar til at stå og pynte i vindueskarmen

  Lakken er med til at give bladene længere levetid, men det er ikke sikkert, at den holder flere sæsoner. Har du valgt farvestrålende og ikke helt visne blade, vil farverne langsomt forsvinde.

 • Weekendaktivitet uge 38 og 39: kastanjedyr/stjerner og kastanjefodbad

  Tag på tur ud af huset og samle kastanjer.
  For at skærpe sanserne på turen, kan i prøve at sætte jer under kastanjetræet, lukke øjnene, være helt stille og lytte til lydene i hører. Efter et par minutter, kan i tale om hvilke lyde børnene hører, og få en snak om det, så i kan få en fornemmelse af hvilke lyde de fremhæver. Denne øvelse gør, at børnene bliver tilstede i nuet og nærværende.
  Bagefter kan i få en snak om kastanjer og hvordan træerne er blevet til, lige fra et frø der falder ned af træet og hvad kastanjer kan bruges til. Så kan i bede børnene om at finde deres helt egen kastanje på jorden, og sanse den, have fuld opmærksomhed på den, se på den, faconen og farven. Røre ved den med fingrene, dufte til den, og lytte efter om den kan lave nogle lyde.
  Herefter kan i samle kastanjer i en pose og tage med hjem så der kan laves kastanjedyr, kastanjestjerner og kastanjefodbad.

  Kastanje fodbad:
  For at give børnene en større kropsbevidsthed, kan kastanjerne bruges til fodbad eller massage af hænder og ansigt.
  Kom kastanjerne i en balje og lad børnene sidde med fødderne i baljen, og lad dem mærke kastanjernes glatte og kølige overflade. Kastanjerne kan også bruges til massage i ansigtet eller på hænderne.

  Kastanjedyr:
  Der er i sansekasserne materialer til at lave kastanjedyr, disse kan laves ud fra fri fantasi.

  Kastanjestjerner:
  Der er procesbeskrivelse og materialer i sansekassen til disse.
  OBS. Det er muligt at finde kastanjetræer ved Fælleshåbsvej 15 (ved skolen i Børkop), samt på Børkopskovvej.

  Alternativ hvis der endnu ikke er kastanjer at finde:
  Find andre naturmaterialer at lave dyr af (kogler, blade, små grene o.lign.). Find også gerne bog hvis de er faldet af træerne.
  Plukke hyldebær og lave saft af dette. (opskrift vedhæftet)
  Lav ”fodbade” med forskellige materialer som korn, kogler, bark, kikærter, vandperler, vandballoner eller lignende.

  Hyldebærsaft (ca. 1½ liter)

  1 kg hyldebær
  150 g æbler
  4 dl vand
  Ca. 600 g sukker
  Saft af en halv citron
  Eventuelt atamon

  Sådan laver du hyldebærsaft:
  Rib de skyllede hyldebær, og læg dem i en gryde.
  Skyl æblerne, skær dem i både, fjern kernehusene, og læg æblebådene i gryden sammen med hyldebærrene.
  Hæld vandet i gryden, og lad det koge, indtil hyldebærrene brister. Hæng det til afdrypning i en saftpose eller i et dørslag med et tyndt klæde i bunden.
  Mål, hvor meget saft der er, og hæld det i en gryde. Tilsæt sukker – du skal bruge 400 g sukker pr. liter saft. Tilsæt citronsaften, og giv saften et opkog.
  Skal saften gemmes, kan du med fordel skylle flaskerne i atamon. Hæld saften på flasker, og luk dem med det samme.

  Kastanjestjerne
  Du skal bruge:
  En stor kastanje,
  Tandstikker
  Garn, bånd eller snor
  En syl, et søm eller en skruetrækker til at lave huller med og en saks til at klippe med.

  Forbor 5 huller i kastanjen.
  OBS må kun gøres af en voksen.
  Sæt tandstikker i hullerne.
  Bind garn eller snor fast om en af tandstikkerne.
  Nu er du klar til at lave edderkoppens net. Sno snoren rundt om hver tændstik før du går videre til den næste. Det bliver flottest hvis du vælger at gå samme vej rundt om tandstikkerne.
  Fortsæt til der kun er lidt tilbage af tandstikkerne.

 • Weekendaktivitet - uge 36 og 37 - Æbler

  Nu er der sæson for æbler. Her er der rig mulighed for at aktivere alle sanser, samt udvikle sociale kompetencer, og tilføre dopamin og serotonin til hjernen, der giver både glæde og samhørighed.
  Så her trænes og aktiveres hjernen både på det autonome, limbiske og præfrontale niveau.
  Fysisk aktiveres de ydre sanser, og der udvikles på både fin og grov motorikken.
  I fællesskab plukker vi æbler. På Gården har vi et æbletræ i haven som kan benyttes. Ellers er der flere steder med pluk-selv æbler. Det er vigtigt, at børnene er med til at plukke æbler, både for at styrke de ting som tidligere beskrevet, men også for, at de ved hvor æblerne kommer fra, og at æbler ikke bare er noget vi køber i Brugsen. Det er også en god anledning til at fortælle om årets gang og hvordan æbler bliver til.
  Det er planlagt, at vi i uge 36 bager æblekage (se udførlig opskrift med billeder) og i uge 37 laver vi æblegrød.
  Der er sideløbende beskrevet flere aktiviteter, der kan laves med æbler.
  Æblesæsonen er i gang og der er masser af sjove ting, man kan bruge de saftige frugter til. Her kan du finde inspiration til, hvordan du kan bruge æblerne, når det er tid til leg og sansning af æbler.

  Æble-blindtest:
  Køb forskellige æblesorter og lad børnene smage forskellen på sorterne. Smager de surt, sødt, sprødt eller måske saftigt?


  Æblechips:
  Start med at fjerne kernehusene på nogle æbler. Skær derefter æblerne i tynde skiver på tværs og bag dem i ovnen ved 125 grader i 1½ til 2 timer. Nu har I sprøde æblechips, som er lige til at sætte tænderne i.

  Æblestykker med kanel:
  Hvis I er lækkersultne og ikke har tid til at bage, kan man sagtens lave en lækker snack af æbletern som man drysser med kanel og sukker. Servér evt. med lidt græsk yoghurt og en teske honning.

  Æble-skrælle-konkurrence:
  Hvem kan lave de længste æblespiraler når I skræller æbler? Det er en sjov leg, som også kan være "nyttig", når der skal bages æblekage.

  Racerbiler - æblebåde med hjul:
  Lav små biler af æbler og vindruer med tandstikker. Halvér æblet, fjern kernehuset og skær det i brede halvcirkler. Sæt vindruer på som hjul med tandstikker og bilen er klar til at køre.

  Kage med æble og kanel - nem æblekage

  Ingredienser
  4 æbler - skrællede og skåret i både
  2 æg
  1½ dl sukker
  1 tsk vaniljesukker
  50 gram smeltet smør
  3/4 dl mælk (surmælksprodukt kan også bruges)
  2½ dl hvedemel
  1 tsk bagepulver
  2 tsk kanel ialt. 1 tsk på toppen af dejen og 1 tsk på toppen af æblestykkerne, iblandet sukker

  Sådan gør du
  Skræl æblerne og skær dem i både. Læg dem i vand i en skål.
  Pisk æg, sukker og vaniljesukker hvidt og skummende.
  Smelt smørret i gryde eller mikroovn og rør det i æggeblandingen sammen med mælken.
  Bland mel med bagepulver og rør det i dejen med en dejspatel.
  Beklæd et ildfast fad med bagepapir og hæld dejen heri. Min form målte ca. 26x28 cm. Drys med 1 tsk. Kanel.
  Dryp æblestykkerne godt af og dup dem tørre. Fordel dem på dejen og tryk dem godt ned.
  Bland den sidste tsk kanel med 1 spsk sukker og drys det på det æblerne.
  Bag kagen ca. 30 minutter v. 175 grader varmluft. Kagen er færdig, når den er gennembagt. Hvis du synes den bliver for mørk, så tildæk evt. med stanniol.
  Nyd æblekagen lun - gerne med flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis til.

  Nem æblegrød lavet på æbler med skræl og vaniljesukker:
  Ingredienser:
  1 kg æbler
  4 dl vand
  3 teskefulde vaniljesukker
  150 gram sukker

  Sådan laver du en nem æblegrød med æbler med skræl:
  Vask æblerne grundigt, del dem i kvarte, og fjern kernehuset.
  Skær så æblerne i tynde både eller tern, og kom dem op i en gryde sammen med vandet.
  Læg låg på, kog op, og dæmp varmen igen når gryden er i kog.
  Nu skal æblegrøden koge ved svag varme i 17-18 minutter indtil den er helt mør. Hvis du laver grøden med skrællede æbler er kogetiden kom omkring 15 minutter.
  Rør løbende lidt rundt i grøden.
  Tilsæt så rørsukker og vaniljesukker, og lad æblegrøden simre yderligere et minut.
  Tag grøden af, og lad den køle lidt ned.
  Servér evt. æblegrøden lidt smålun sammen med en stor klat flødeskum.
  Har du en rest tilbage, kommer du grøden i en bøtte, og sætter i køleskabet. Den er fremragende dagen derpå.

 • Familiekontoret - August 2021

  Familiekontoret i Bifrost arbejder fortsat med vores kerneydelser (afløsning i hjemmet) samt Kompetenceudviklingskurser af afdelingernes personale og afløsere, VISO, CUS, LA2, Coaching i familier og af personale og meget meget mere. Vi har fornylig i samarbejde med Familieplejen i Vejle Kommune opstartet Afløsning PF, hvor plejefamilier også har mulighed for at få afløsning i hjemmet.
  Vores nye kollega, Charlotte, er landet godt i vores team, og som sprog- og kommunikationsvejleder er hun i fuld gang med at arbejde med sprog og kommunikation på vores afdelinger i fællesskab med personalet og børnene. Katcha og Helle skal henover efteråret i gang med at præsentere LA2 som metode for vores afdelinger, Gården og Bygden, således der udvikles på at skabe en fælles faglig tilgang i personalegruppen for at forebygge konflikter og affektudbrud og fremme trivslen blandt børnene.
  Den 1. september kan Familiekontoret byde Sanne Stensig Tange velkommen tilbage fra barsel og orlov, og vi glæder os meget til, at hun vender tilbage i vores team.
  De bedste hilsner
  Helle, Louise, Charlotte, Eva, Mette, Katcha og Nadia

 • Weekendaktivitet uge 33 og 34 - plukke hyben

  Uge 33: Lave hyben marmelade. (opskrift vedhæftet)
  Uge 34: Lave hybenlarver. (procesbeskrivelse vedhæftet)
  Sommeren er så småt ved at gå på hæld. Dagene bliver kortere og det er måske ikke længere vejr til at bade på stranden. Men der er fortsat gode aktiviteter. Nu er hyben ved at være modne, og klar til at blive plukket. Ved Brejning – Sellerup strand er der masser af hybenbuske og rig mulighed for at plukke af røde og orange bær.
  Hyben kan bruges til flere ting, men denne gang er aktiviteten at lave marmelade og en kreativ aktivitet, hvor de kan bruges til at lave hybenlarver.
  Stranden er også et godt sted at træne og stimulere sanserne, både de indre og ydre sanser. De indre sanser trænes, hvor vestibulær sansen trænes når vi går i det ujævne terræn. Den propriopceptive sans trænes når vi går i det bløde og fleksible sand, samt hvilke kræfter vi skal lægge i når bærrene plukkes.
  De ydre sanser stimuleres også, når vi kan dufte vandet, se de flotte omgivelser, mærke sandet, vinden og bærrene når de plukkes, høre vandskvulp og fuglene kvidre. Senere stimuleres smagssansen, når vi skal smage af den hjemmelavede hybenmarmelade.

  Hybenmarmelade med vanilje
  Kogetid: 25 minutter
  Samlet tid: 45 minutter
  Antal: 4 dl

  Ingredienser
  200 g hyben (renset vægt)
  1,5 dl vand
  Saft af 1 lime - eller en halv citron
  1 tsk vanillepulver – eller 2-3 tsk vanillesukker
  100 g sukker
  Evt. atamon eller alkohol til skylning af glas

  Sådan gør du
  Fjern blomst og stilk på de friske hyben. Halver herefter frugterne og skrab de små hvide kerner ud. Skyl til sidst de rensede hyben i koldt vand.
  Kom hyben, vand og limesaft i en gryde og bring gryden i kog. Lad marmeladen koge ved svag varme under låg ca. 25 minutter, indtil frugten er kogt mør.
  Tag gryden af varmen og blend marmeladen med en stavblender, så de groveste hybenstykker findeles og marmeladen bliver cremet.
  Sæt gryden tilbage på komfuret, tilsæt vanilje og sukker og bring igen gryden i kog. Lad marmeladen koge i ca. 5 minutter, indtil konsistensen tykner let.
  Husk at marmeladen bliver tykkere, når den bliver kold. Bliver marmeladen alligevel ikke tyk nok, kan man røre en halv tsk. Geleringspulver ud i 1 tsk. Sukker og tilsætte marmeladen. Lad den herefter koge i ca. 1 minut og marmeladen er klar.
  Hæld den færdige marmelade på skoldede og evt. atamon- eller alkoholskyllede syltetøjsglas og sæt låg på.


  Larver af hyben
  Sæt hyben på spyd og sæt øjne på. En super enkel og sjov idé.

  Det skal du bruge
  Hyben
  rulleøjne
  Træspyd
  Lim/limpistol

  Brug almindelig træspyd, som du også bruger, når der skal laves grillspyd.
  Sæt en lang række af hyben på spyddet.
  Lim rulleøjne på laverne og så er de klar til leg. Du kan evt. give dem en klat lim et par steder, så de ikke ryger af pinden. Brug evt. en limpistol.

 • Weekendaktiviteter uge 31 og 32 - Wellness

  Vi har alle brug for pauser i hverdagen, da hverdagen kan være både travl og stresset, hvor vi skal tidligt op og være på nogle bestemte steder og på bestemte tidspunkter. Her kan wellness være et redskab til at lære at finde ro i et samfund med mange indtryk, valg og muligheder.

  Ved at give tid, plads og mulighed for at geare ned, og give kroppen forkælelse i form af fod- og hånd bade, massage af hænder, fødder og evt. ryg, så bliver der udløst oxytocin, som også er kroppens sociale lykke hormon. Dette gør, at vi har lyst til at være noget for hinanden og være sammen med andre. Foruden oxytocin udløses der også andre endorfiner, som gør at kroppen afspændes og beroliges.

  Børn med særlige behov har ofte en stressfølsom hjerne. Her kan wellness have en positiv effekt, da berøring styrker og beroliger nervesystemet samtidig med at det har en positiv effekt på sanseintegration og derved også på udvikling og indlæringsevne. Samtidig øger berøring også kropsbevidstheden, så man nemmere kan mærke sig selv. Her kan trænes i, at børnene kan sige til og fra, samt hjælpes i at træne valg.

  Der er i sansekasserne pakket forskellige ting til dette tema; en balje til fodbad, forskellige dufte, massagebolde mm.

   

  Forslag til Wellness aktiviteter:

  Høre: Sæt afslappende musik på.

  Syn: På storskærmen kan i både finde afspændingsmusik med afslappende billeder til. Der er også sæbebobler hvor i kan skrue op for synssansen.

  Duft: Der er duftolie, hvor i kan komme træpinde i for at skabe en behagelig duft i rummet.

  Smag: I kan skære frugt i mundrette bidder der kan nydes til evt. fodbad eller massage. Der er i sansekassen også pop slik. Det er slik der popper i munden.

  Føle/taktil: Lav et fod- eller håndbad med vandperler, badesalte eller velduftende sæber. I kan også tilsætte kamillete i fodbadet og tilsætte ½-1 spsk. Olivenolie. Dette giver bløde og lækre fødder/hænder.

  OBS. Vandperler skal lægges i vand dagen i forvejen.

  Massage af hænder/fødder/ryg eller nakke: I kan evt. blande en lille smule olivenolie sammen med lavendelsæbe eller babyolie. Velduftende creme kan også bruges. Massage: I kan bruge jeres hænder, massagebolde eller div. Massageredskaber.

  Til pigerne: I kan i evt. give neglelak på og bagefter massere hænderne.

 • Opskrift farvede muslingeskaller og trylledej

  Pynt af farvede muslingeskaller

  Du skal bruge:
  Muslingeskaller
  Frugtfarve
  Trylledej (opskrift vedhæftet)
  Selvtørrende ler kan også bruges
  Små bøtter
  Køkkenrulle
  Handsker
  Kagerulle
  Lille skål til udstikker
  Sugerør til at udstikke hul i platte

  Sådan gør du:
  1. Muslingeskallerne lægges i vand farvet med frugtfarve.
  2. Tag muslingeskallerne op til tørring på køkkenrulle. HUSK at bruge handske.
  3. Trylledej rulles ud. Udstik dejen med en lille skål, og der prikkes et lille hul med sugerør til ophæng.
  4. Muslingeskallerne trykkes i trylledejen.
  Bagning efter opskrift.

  Opskrift trylledej

  Du skal bruge:
  2 dl hvedemel
  1 dl salt fint
  1 dl vand
  1 spsk olie
  frugtfarver

  Sådan gør du:
  1. Bland alle ingredienser og ælt, indtil du får en blank, smidig dej. Tilsæt mere vand eller olie, hvis dejen ikke er modellervoksagtig.
  2. Hvis du vil have farve i dejen, kan du blande frugtfarve i den - eventuelt dele den i to-tre klumper og mikse hver sin farve i.
  3. Når dine figurer er færdige skal de bages. Bag dem ved 120 grader i ca 3 timer
  4. Du kan teste om de er færdige ved at banke på dem, så skal det lyde hult.

 • Forslag til aktiviteter/udflugter i sommerferien

  Nu står sommeren for døren, og det er tid til sommerferie. Sommerferie skal gerne byde på afslapning, tid til at geare ned, hygge og gode oplevelser.

  Der er forskellige aktiviteter der både kan dæmpe og aktivere arousal alt efter behovet.

  For at styrke de sociale kompetencer og for tilføre dopamin (giver glæde) og serotonin (giver samhørighed) til hjernen, har vi brug for gode oplevelser sammen.

  Ud over de allerede planlagte aktiviteter i sommerferien, er her en liste til forskellige forslag til andre udflugter/oplevelser:

   

  Besøge naturlegeplads:

  Sønderskoven ved det lille ishus på Ibækstrandvej, Brejning havn og Juelsminde naturlegepark.

   

  Andre legepladser:

  Madsbypark Fredericia og Legeparken Kolding

   

  Oplevelser med dyr:

  Hindsgavl dyrepark, Dyrepark i Nørreskoven Vejle, Skyttehuset i Vejle hvor der er en dejlig park og en lille legeplads

   

  Kultur:

  Kongernes Jelling (obs om det kræver coronapas at besøge museet, men der er også en masse ting at se og opleve udenfor). Hvis der er tid og overskud så ligger Fårup sø kun få km derfra, der er rigtig flot og hyggeligt, og der er et vikingeskib på søen.

  Økolariet Vejle (obs - coronapas)

  Street art Brande. Kunst lavet forskellige steder i byen på fliser

  Randbøldal museum med udendørs vandeksperimenter (åbent tir-søn fra 10-16) Gratis indgang.

  Tørskind grusgrav, oplevelser af kunst i smuk natur

  Bindeballe station og købmandsgård

   

  Tur til stranden:

  Trelde Næs, Tirsbæk og Juelsminde hvor der også er en dejlig ferie stemning på lystbådehavnen og kan kombineres med naturlegepark

   

  Besøg en ø:

  Hjarnø kan besøges for små penge, og sejlturen tager 5 min. Der sejles fra Snaptun.

  Naturoplevelser:

  Børkop vandmølle

  Kongens kær Vejle

  Kirstinelyst på Randbøl hede med oplevelsescenter

  Den genfundne bro Brædstrup

   

  Ønsker alle en rigtig dejlig sommer.

 • Tema for aktiviteter uge 27 og 28

  Leg med vand.

  Vand er et sjovt element du kan lege med. Udover at stimulere hele sanseapparatet, kan man lære utrolig meget om vandets egenskaber gennem leg.
  Hoppe i vandpytter, lytte til regndråberne når de trommer på paraplyen eller lytte når bølgerne skvulper på stranden og hiver sandet og småsten med sig ud i havet. Sprøjt med koldt vand i haven eller mærk vægtløsheden når I bader. Der er rigtig mange muligheder for leg med vand alt afhængigt af vejret.

  Foruden disse forslag og muligheder for leg med vand, er der forberedt og planlagt følgende aktiviteter: byg selv skibe af genbrugsmateriale og hjemmelavet vandbolde, forskellige lege med vand, leg med vandballoner og glidebane.         

  Gården har indkøbt forskelligt vandlegetøj. Der er indkøbt vandpistoler, vandballoner og en glidebane, så håber vi bare på at vejret er godt så disse ting rigtig kan komme i brug.

  Her byder vi på aktiv og lærerig leg, hvor sanserne aktiveres. Her kan vi rigtig øve os i at mærke os selv, vores følelser og vores krop. Så vi gennem leg og læring med vand kan udvikle både kognitive, motoriske og følelsesmæssige kompetencer, samt udvikling af personlige, følelsesmæssige og sociale kompetencer

  Eksempler på forskellige vandlege:

  Prøv at lave en vandpistolkonkurrence.

  Stil en række med tændte fyrfadslys op. Marker afstanden hvorfra deltagerne skal skyde. Så gælder det om hvem der kan slukke flest lys på en ladning vand eller hvem der kan slukke alle lys på kortest mulig tid.

  Flyt vand med svamp

  Hvert hold har en god tavlesvamp og en opvaskebalje halvt fyldt med vand. Holdene konkurrerer om først at få flyttet vandet ned i den anden ende af banen, hvor der står en tom spand. I kan give point for både hurtighed og for, hvor meget vand det lykkes holdet at få i spanden.

  Synke eller flyde

  Det gælder om at komme ud og finde en ting, der kan flyde og en ting, der kan synke. Så kan i gætte, om tingene kan flyde eller synke? Test tingene i en balje eller ved søens bred.

  Byg skib af genbrugsmateriale

  Der er proces beskrivelse på et skib lavet af genbrugsmateriale, og forslag til andre materialer der kan bruges. Når skibene er færdige er de klar til at blive søsat i en balje eller lille bassin, og i kan lave konkurrence om hvilket skib der kommer hurtigst fra den ene ende til den anden. I kan evt, hjælpe jeres skib ved at puste med et sugerør.

  Du skal bruge:

  Skuresvampe, grillspyd, mosgummi til sejl, limpistol, saks

   

  Klip sejl ud af mosgummi. Lav 2 små huller til masten. Sejl limes på masten. Lav et lille hul i skuresvampen til masten og lim den fast. Så er det bare at afprøve om den kan sejle.

  Find et lille bassin eller en balje hvor de kan prøves af. Der kan også laves andre skibe af sugerør, ispinde, låg og små grene.

   

  Hjemmelavede vandbolde.

  Du skal bruge:

  Klude, snor og saks

   

  Klip kludene i strimler. Gør klude strimlerne våde. Læg strimlerne oven på hinanden i kryds. Bind dem sammen med en snor og stram godt til. Dyp dem i vand, og de er klar til at lege med.

 • Weekendaktivitet uge 25 og 26

  Hyldeblomst og jordbær og isvafler lavet af pufmaling

  Nu er det for alvor sommer, og den skal opleves med alle sanser. En rigtig sommer aktivitet er at plukke hyldeblomst og jordbær, da vi kan få alle sanser i brug.

  Uge 25: Plukke hyldeblomst og lave hyldeblomst saft (opskrift vedhæftet) I kan finde og plukke hyldeblomster på Børkopskovvej

  Uge 26: Plukke jordbær og lave jordbærgrød (opskrift vedhæftet). Find et pluk selv jordbær sted, der er blandt andet på Vandværksvej 18, 7080 Børkop, alternativ kan i købe dem ved vejboden mellem Skærup og Børkop

  Til begge weekender er der også lavet procesbeskrivelse og pakket materialer til isvafler lavet af puf maling dette er en god aktivitet der kan laves i ventetiden på at saften og grøden bliver klar til brugJ

  Først en tur ud i naturen og plukke hyldeblomst/jordbær, hvor i får motion og stimuleret alle sanser både de indre sanser, vestibulær sansen der trænes når vi går på ujævn underlag, når vi skal række op efter hyldeblomsterne og når vi skal bukke os ned for at tage jordbær, Den proprioceptiv sans trænes blandt andet når vi skal vurdere hvilke kræfter vi skal lægge i for at plukke både hyldeblomst og jordbær både for at få dem fra stilken og for ikke at mose jordbærrene når de plukkes.

  Også de ydre sanser (se, høre, lugte, smag og føle) stimuleres i denne aktivitet, og det er en rigtig sommer sansning, der kun kan opleves på denne tid af året, og mange forbinder sikkert lugten og smagen af sommer gennem jordbær.

   

  Hyldeblomstsaft

  Ingredienser

  1,50 liter vand

  700 g sukker

  3 øko citron

  3 spsk citronsyre, godkendt til levnedsmiddelbrug

  30 hyldeblomst, skærme

   

  Fremgangsmåde

  Klip så vidt muligt alle stilke af hyldeblomstskærmene. Det er ikke nødvendigt at skylle hyldeblomstskærmene, ryst dem blot for smådyr.

  Kom vand og sukker i en gryde. Kog det op til sukkeret opløses og tilsæt citronsyre, fintrevet citronskal og evt citron i skiver. Pres derefter citronenerne og tilsæt saften også.

  Kom hyldeblomstskærmene i og rør godt rundt til hyldeblomstskærmene bliver dækket af vand.

  Sæt låg på og stil det i køleskabet. Lad det stå og trække i 3-4 dage, rør gerne i det hver dag med en ren skoldet ske.

  Si saften igennem et rent klæde og hæld den på rengjorte flasker eller direkte i isterningbakker og isterningposer. Så holder det sig længe og man kan bare lige tage et par hyldeblomst-isterninger i et glas vand eller bland med vand eller danskvand. Blande det cirka i forholde 1 del saft til 4 del vand – men endelig smag til.

   

  Jordbærgrød til 8 personer

  Ingredienser

  1600 g jordbær 

  120 g sukker

  4 spsk Maizena 

  5 dl vand

  Serveringsforslag

  Fløde eller mælk

   

  Fremgangsmåde

  Jordbærrene frigøres fra stilken og skylles. Kom jordbær i en gryde og kog dem møre i vandet i ca. 2-3 minutter sammen med sukker. Du kan også vælge at koge dem koge helt ud. Smag evt. til med mere sukker. Rør maizenaen ud i et par spsk koldt vand til jævningen er homogen. Under omrøring af jordbærgrøden tilsættes jævningen. Kog grøden i ca. 1 min. og smag til med ekstra sukker og evt. lidt citronsaft. Afkøl grøden i køleskab. Servér med fløde eller mælk. 

   

  Isvafler med puf maling

  Du skal bruge:

  1 del hvid lim
  1 del barberskum
  Lidt frugtfarve

  Pind til at røre med

  Engangskrus

  Lim                        

  Til isen:

  Pap og karton, saks og pensel/ispind

  Bland det hele sammen og begynd at male. I kan male både med pensler, fingre eller med en ispind. Efter et par timer er overfladen tør og malingen er helt gummiagtig og virkelig sjov at røre ved.

  Trin 1: Klip vaffel ud efter skabelonen og lim den på et stykke karton.

  Trin 2: Mal is kuglerne med puf maling, og drys til sidst med krymmel.

 • Kilden - juni 2021

  COVID – 19 – vaccinations programmet er i fokus på Kilden og mange medarbejdere er allerede nu vaccineret.
  Trivselsundersøgelsen: Alle medarbejdere på Kilden har været inde og arbejde med trivselsundersøgelsen og alle har medvirket til løsninger, hvor fagligheden samt trivsel blandt medarbejderne har fået et nyt fokus. Stor ros til alle.
  Stillingsopslag til Kilden: Vi søger pædagoger, SSA, omsorgsmedhjælpere samt nattevagter. Ansøgningsfristen er d. 21. juni og ansættelsessamtalerne afholdes d. 24. og 25. med påtænkt ansættelse fra 1. august 2021.
  Nye børn: Kilden er fortsat i dialog med forældre og kommuner i forhold til nye børn på Kilden. Vi har sagt velkommen til et nyt barn. 2 unge der tidligere har benyttet sig af fast aflastning i Syvstjernen, har fået et botilbud på Kilden. Velkommen til forældre og børn, vi glæder os til samarbejdet.
  Sommeren 2021: I år har vi mulighed for en øget aktivitetskalender. Der er bl.a. planlagt aktiviteter med bål i sansehaven, hestevognskørsel i området samt besøg af klovnen. Derudover historiefortælling, sæbebobler og andre relevante sanseoplevelser for Kildens børn og unge mennesker.

  Rigtig god sommer til alle.

   

 • Weekendaktivitet uge 24: Hekse

  Nu er det snart midsommer og der er snart Sct. Hans. Derfor består weekendens aktiviteter i at lave hekse af papkrus til pynt og lave en heks til at brænde af på bålet på onsdag.
  Heksen til afbrænding laves i fællesskab til Sct. Hans aften på Gården. Heksene til pynt må børnene gerne lave til at tage med hjem. Der er lavet procesbeskrivelser på begge aktiviteter.
  Først skal vi ud i skoven og finde pinde og grene til heksen. Her er både et formål med turen, og det giver god motion, og en masse sanseoplevelser at komme i skoven. Samtidig giver det ejerskab af aktiviteten når vi er sammen om et fælles tredje.
  Det giver også anledning til at snakke om de danske traditioner og om hvorfor vi holder Sct. Hans og hvorfor vi brænder en heks af.
  Både under turen og gennem kreative aktiviteter, stimulerer vi sanserne, og her kan der udvikles på de empatiske evner, hvor vi som personale skal være gode rollemodeller, da børn spejler sig i vores empatiske evner. Så vær god til at sætte ord på følelser, og tal om fællesskabets betydning, om at tage hensyn til hinanden, lytte og hjælpe hinanden og vær opmærksom på hinanden, så alle føler sig betydningsfuld. Anerkend alle barnets følelser, så de lærer følelserne at kende, og de mærker det i kroppen i de forskellige situationer. Sæt ord på de følelser du ser hos det enkelte barn, hvis barnet ikke selv kan sætte ord på det.
  På Gården afholdes der Sct. Hans fest d.23/6.
  Vi håber at vejret er med os, så vi kan være ude og fejre Sct. Hans aften. Der er lagt op til en hyggelig aften, hvor der er tid til leg og samvær med hinanden. Efter aftensmaden tænder vi op i vores bål sted, hvor heksen skal brændes af, mens vi synger midsommervisen. Der vil også være mulighed for at lave pandekager over bålet.

  Lav din egen heks til sankthansaften
  Det skal du bruge:
  Pind på ca. 90 cm, grene, ståltråd, sok, halm, stof 1stk 50x30 cm og 1 stk 30x30 cm, 2 mellemstore knapper, garn

  Trin 1. Saml et lille bundt grene om den ene ende af pinden. Vikl ståltråd om grene og pind.
  Trin 2. Fyld sokken med halm, slut af ca. 10 cm før sokkens kant. Stik pinden op i sokken, og vikl ståltråd om sok og pinden.
  Trin 3. Klip et stk. stof på 50 x 30 cm. Læg det over sokken ca. 10 fra tåen, så det danner sjal på heksen. Bind en knude foran. Klip garnet af i 25 cm lange stykker. Læg det over sokken, så der hænger lige meget ned i hver side. Sy eller lim med limpistol håret fast i midten. Klip pandehår på heksen.
  Trin 4. Klip et stk. stof på 30 x 30 cm. Fold det til en trekant. Bind tørklædet på heksen. Lim knapper på som øjne. Træk lidt ud i sokken lidt under øjnene, og lim eller sy med et par sting, så det danner heksens næse.

  Til pynt laves små hekse af papkrus.
  Trin 1. tegn ansigt på papkruset.
  Trin 2. Lav næse af modellervoks/foamclay
  Trine 3. Lim øjne på.
  Trin 4: Lav en hat af sort karton, tegn en skabelon af en lille tallerken, klippes ud og deles i to halve, fold så den ene halvdel sammen til den rette størrelse opnås. Tegn efter papkrusets bund en rund figur og klip den ud til hattes skygge.
  Trin 5. Giv evt. heksen hår af halm eller garn, og lim det på sammen med med hatten.
  Trin 6. Evt. tag en piberenser til at lave bånd rundt om hatten.

   

 • Weekendaktivitet uge 23 - naturbingo og frys selv is

  Nu er det sommer og tid til at være ude og nyde solen og naturen.
  For at få motivation til bevægelse/motion og komme ud i naturen, er det godt at have et formål. Derfor er det naturbingo som aktivitet. Der er 3 forskellige bingoplader, en til skov, have og strand, så kan i finde ud af, alt efter vejret, hvor turen skal gå hen.
  Overvej inden turen om børnene skal have hver deres bingoplade, og om i skal se hvem der finder tingene først, eller om i skal lave en i fællesskab. Husk noget at skrive med så i kan krydse af undervejs.
  I sommervarmen skal vi huske at indtage godt med væske. Så husk rigeligt at drikke. En god måde og altid sikker og succesfuld måde at få væske i børn er gennem is. Når de så også selv har været med til at lave dem, så bliver det helt sikkert et hit. Derfor kan i lave frys selv is, med frugtstykker og sukkerfri saft eller juice. Husk at lave dem i god tid, så de kan nå at fryse.
  Det er også en del af aktiviteten, at børnene kan komme med ned og handle ind til isene. Der er isforme, så i skal bare købe indholdet: frugt/bær og saft/juice. Børnene har godt af at træne valg og mærke sig selv, så lad børnene være med i beslutningen om hvad der skal købes ind til isene.
  Formål: At udvikle og stimulere sanserne, her kommer også smagssansen i spil.
  Her tilføres en masse dopamin til hjernen, og børnene udfordres både på sanse-, følelse- og tænke- niveau.
  Når vi kommer ud i naturen, så får vi d-vitaminer, og når vi gør noget sammen så tilføres både dopamin og serotonin, der øger glæde og samhørighed og samtidig nedsætter stress.
  Her i sommervarmen er det vigtigt at vi indtager væske, da vi mister en del væske og salte gennem sved. For de børn der har svært ved at mærke sig selv, kan det være svært at føle tørst. For at aktivere tørsten kan det være godt at give salte snack, da salt øger tørsten, og så der også kommer styr på saltbalancen. Hvis børnene ikke har så meget appetit i varmen kan salte også tilføres i form at saft og juice. Men husk at overveje sukkerindholdet og køb evt. kunstig sødet saft.

  Forslag til en sund lav selv is:
  3 stk. frosne bær
  3 stk. frosne mango tern
  3 stk frosne hindbær
  Vand/saft/juice

  Frugt og bær kommes i formen, og vand/saft/juice tilsættes og fryses.
  OBS. Forme til is er i sansekasserne. På Gården er formene i øverste køkkenskab ved siden af køleskabet.

  Indkøbsliste:
  Frugt (frisk eller frossen)
  Bær (frisk eller frossen)
  Saft
  juice

   

 • Weekendaktivitet uge 22 - De olympisk skovlege og medalje til fars dag

  Vi har fortsat gang i udeliv, og nu er det forhåbentlig vejr til vi at rigtig kan være ude. Alle sanser stimuleres når vi er ude i naturen. At få brugt vores krop er sundt og giver motion, der styrker kroppen. Det er ikke kun fysisk det gavner kroppen, humøret bliver også bedre, og det at vi gør noget sjovt sammen giver dopamin og serotonin til hjernen. Gennem sjov og leg udvikler vi også de sociale kompetencer, vi udvikler empati, ved at have fokus på egne og andres behov.
  Så nu er det tid til at bruge kroppen med leg og dyst i naturen.

  Lav hold, som dyster inden for forskellige discipliner, eller hjælp hinanden med at løse opgaverne. Det kan være:
  Stafet: Løb gennem skovbunden, op ad bakken, rundt om træet og ned igen.
  Kast: Med 3 forsøg skal I med en pind ramme et oprejst stykke brænde.
  Længdekast: Med en pind skal I forsøge at kaste længere ud end et tov, der er placeret på tværs et stykke ude.
  Balancegang: Alle skal nå fra den ene ende til den anden på en stor stamme eller på en streg tegnet med pind på jorden, evt. med hjælp fra én af de andre, der holder i hånden.
  Flyt brænde: Stil jer på en række, og transportér et stykke brænde fra den ene ende til den anden ved at række det fra hånd til hånd.
  Vandstafet: Alle skal gå med et fyldt papkrus ned omkring træet og tilbage og række det videre til næste. Hvor meget vand er der tilbage, når alle er igennem?
  Forberedelse:
  Få snakket om hvilke udfordringer der er hensigtsmæssige i forhold til de børn der er med, både fysisk og kognitiv. Overvej om de skal dyste mod hinanden eller hjælpe hinanden med opgaverne.
  Find ud af om det skal foregå udendørs, på stedet eller om i vil ud i skoven.
  Hvis i laver hold, så kan i inden overveje hvem der skal være sammen, og om der er nogle ting der visuelt skal markere holdene, f.eks. med refleksveste i forskellige farver.
  Nogle af opgaverne kræver rekvisitter; både til opgaven og markering af ruten (pinde, brænde, tov, papkrus, vand).
  Udfordringerne er kun til inspiration, og find evt. selv på andre udfordringer som er mere hensigtsmæssige i forhold til om i er i skoven eller på Gården eller i forhold til de børn som er med.
  Der er også pakket sansekasser med materiale og procesbeskrivelse på medaljer/rosetter børnene kan lave til deres far i anledningen af fars dag.

 • Weekendaktivitet uge 14

  Anemonetur og haletudser.
  I neuropædagogik tales der meget om læring og udvikling med udgangspunkt i hjerne, krop og omverden.
  Med disse ord tager aktiviteterne udgangspunkt i kroppen/embodyment, hvor man kan genkende betydninger med kroppen, fordi vi allerede har gjort kropslige erfaringer, før vi møder betydningen i sproget. F.eks. vi kender kulden fra blæsten før vi ved at det er/hedder kulde, da det er erfaringer vi har skabt på baggrund af kropslige erfaringer.
  Her skal vi opleves hvad forår er, både med hjernen, kroppen og omgivelserne. Det er godt at tage afsæt i naturen, og for at gøre det konkret og give motivation er aktiviteten: Anemonetur; ud og se anemoner i skovbunden. Her kan foråret opleves og sanses. Alle sanser stimuleres, både de indre og ydre sanser.
  Måske kommer i forbi en sø. Prøv at se om i kan finde frøer, æg eller haletudser, da det giver en god anledning til at tale om årets gang og livscyklus, hvordan frøer bliver til fra små æg til store frøer. Dette giver god mening da de kreative aktiviteter i denne weekend er haletudser og frøer.

  Anemonetur
  Kom ud i naturen og oplev anemoner. Fra slutningen af marts og hele april er skovene hvide af anemonetæpper.
  Anemonerne blomstrer, før træernes blade er sprunget ud. En bedre forårsbebuder har vi ikke.

  Aktivitet: Forårslys
  Lig på ryggen på anemonetæppet og snak om hvordan lyset i skoven er nu, og hvordan lyset er når træernes blade springer ud. Hvordan er det om sommeren, efteråret og vinteren?

  Aktivitet: Næste års anemoner er nede i jorden
  Grav nogle anemonerødder fri og kik på dem. Faktisk er det ikke en rod men en "jordstængel" med små rødder på. Anemonerne hænger sammen, så mange blomster faktisk kommer fra samme plante. Derfor er blomsterne ens. Anemonens blomst får frø, som myrerne kommer til at sprede, når de vil spise dem.

  Aktivitet: Anemoner har brug for lys
  Pluk forårets grene og lad dem springe ud indendørs. Snak med børnene om, hvad der sker med anemonerne, når bladene springer ud på træerne. Tag på en ny tur i maj-juni, når bladene er sprunget ud og undersøg igen, hvor anemonerne er. Grav lidt i jorden samme sted som I fandt anemoner sidst. De små skud, der ligner knopper, vokser videre og bliver næste års anemoner.

  Aktivitet: Anemoner har brug for vand
  En lille fantastisk aktivitet. Pluk anemoner (eller vintergækker) og stil dem i vand med frugtfarve i. Sæt en streg på glasset, der hvor vandet når til. Snak med børnene om, hvad der sker i løbet af dagen. Hvordan får blomsterne nye farver?

  Hvordan man laver haletudser:
  1. Klip ud efter skabelon
  2. Lim øjne på.
  3. Lav mund af piberenser og lim den på
  4. Form arme og ben og lim dem på
  5. Tegn prikker på kroppen
  6. Der kan evt. laves en krone efter skabelon og limes på

   

 • Wwekendaktivitet uge 18 - solsikke og pindsvin

  Temaet fra jord til bord fortsætter.
  Så der skal plantes og vandes.
  Solsikkefrøene skal sås i æggebakker, så de kan forspire inden de kan komme i jorden når det er blevet lidt varmere. Der er lavet en haveplan, hvor i kan se hvor de forskellige planter/frø skal sættes.
  Efter hårdt havearbejde hvor arousal givetvis kommer op, er der også sanseaktiviteter, hvor arousal igen kan komme ned. Her er der materialer til i kan lave pindsvin af lege ler.

  Den taktile sans.
  Her kommer den taktile sans i spil. Ved stimulering af denne sans udløses oxytocin, som er et tilknytningshormon, når der tilføres oxytocin, der blandt andet nedsætter aggresitivitet.
  OBS børnene for taktil underskud dette kan blandt andet ses ved at børnene piller ved alting eller hiver ting i stykker, det kan også give sig til udtryk ved at børnene kører hånden rundt i håret.
  Børn der er taktil sky, kan det være en god ide at starte med berøring af hænderne.

  Opskrift: Sådan laver du lege-ler
  1 dl balsam (parfumefri)
  2,5 dl kartoffelmel

  Bland det sammen i en skål. Tilføj frugt- eller pastafarve efter ønske. Ædt til det har en lækker konsistens og itlføj selv mere mel eller balsam, hvis den er for tør/våd.
  Opbevaring: I lufttæt behold. Det kan holde sig i et par uger.

  Tema i maj: Fra jord til bord.
  Her skal vi ud i sansehaven.
  For at få en forståelse for hvor maden kommer fra, samt læring og årets gang. Samt mad man selv har været med til at opdyrke smager bedre end det man køber.
  Se hvordan grøntsager kan udvikle sig fra en pose frø til at kunne smages og høstes i haven.
  Der er 1 højbed med krydderurter, hvor alle er velkommen til at røre/føle, dufte og smage. Der er piktogram på hver plante hvordan den kan sanses, samt skilt på hvad det er og hvordan det kan anvendes i madlavningen.
  Det andet højbed skal der sås gulerødder i, der er en pose med frø. Husk at få sat snor på hvor de er sået, så vi kan holde godt øje med udvikling fra bitte små spire til store gulerødder.
  Der er langs hegnet lavet et lang bed, hvor der skal plantes solsikker og ærter, så de kan gro op af hegnet, og så de også har noget at støtte sig til.
  Husk at ærterne skal lægges i vand før de plantes.
  Når urterne/grøntsagerne/blomsterne er sået, så skal det vandes godt.
  Hver dag skal der kigges til bedene og det skal vandes regelmæssigt.
  Husk også at vande blomsterne, bærplanterne og jordbærplanterne.

  Gulerødder:
  Såning af gulerødder: Gulerodsfrø er ikke særlig sarte over for kulde, og du kan derfor så frøene meget tidligt, når frosten er af jorden. Allerede når jorden er 4 grader varm, kan gulerødderne spire, men det bedste er, at du venter, til jorden er mellem 10 og 30 grader. Det bliver den ofte i løbet af april, men det afhænger selvfølgelig af vejret.
  Gulerødderne skal vokse med en afstand på 2-5 cm i rækken. Det bedste er dog, at du skaber en 1-2 cm dyb rende, hvor du hælder gulerodsfrø i hele renden. Når gulerødderne er spiret, tynder du ud til 2-5 cm. Gulerødder har ikke brug for særlig meget pasning, hvilket gør dem til en meget nem afgrøde at have. Det er en god ide, at du vander i rækken, hvor frøene skal sås, og at du lægger et bunddække, der kan holde på fugten, når gulerødderne er spiret. Du skal dog passe på med ikke at vande efter en tør periode, da det kan få gulerødderne til at revne.

  Ærter:
  Du kan så ærter fra slutningen af april, når det er varmere i vejret, og jorden er begyndt at blive varmet op. Når du skal så ærter, er det en god ide, at du lægger dem i blød i 12 timer, inden du sår dem. Du skal så ærterne i en rille, der skal være 3 cm dyb. Der skal være mellem 3-5 cm mellem ærterne i rækken. Ærter har brug for rigeligt med vand for at få den sprøde og søde kvalitet, som vi alle elsker. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at vande ærterne løbende. Du skal også sørge for at luge ukrudt mellem planterne, særligt når de er små, da de ikke kan tåle så meget konkurrence. De første ærter bliver klar til høst i løbet af juni. Det er en god ide, at du løbende tjekker dine planter, gerne en gang om dagen, så du kan få plukket ærterne, når de er allermest saftige og lækre.

  Solsikke:
  Alle – og ikke mindst børnene – bliver betaget af væksthastigheden hos de høje solsikker. Man kan næsten se dem gro. I løbet af et par måneder udvikler den første frøspire sig til en kæmpeplante på op til 5 m og med en blomst på 50 cm i diameter. Solsikker kan sås direkte på voksestedet fra midt i maj. Det giver dog større og tidligere planter at starte indendørs og plante ud ca. 1. juni.
  1. Så snart frøene er spiret, fjernes plasten, for nu skal der lys til, så planterne ikke bliver ranglede.
  2. Når 1. juni nærmer sig, skal planterne hærdes – gerne over et par uger. Begynd med at stille planterne udendørs et par timer i læ og skygge. Flyt dem efterhånden ud i solen. Efter udplantningen passes de med vand, gødning og opbinding. Især er det vigtigt at vande i tørre perioder. Solsikker er nemme at have med at gøre. De foretrækker en vokseplads i fuld sol.

 • Weekendaktivitet uge 20 og 21 - dyr fra fjerne lande

  Der var i denne weekend og i næste weekend planlagt med tur til Givskud zoo og Skærup zoo, men pga. corona og coronapas, så aflyses disse ture, og vi håber på at de kan besøges senere på året.
  Så turen går i stedet den ene weekend til Skyttehuset (Vejle) og den anden weekend til dyrehaven (Vejle), hvor det er muligt at se på hjorte og fugle.
  Når i har brug for aktivitet i mere low arousal, så kan i lave vilde dyr af papkrus og strudse malet med en gaffel. Disse aktiviteter er gjort klar i kasserne.
  Formål: at skabe udvikling på både autonomt, limbisk og præfrontalt niveau.
  Autonomt udvikles og trænes synkronisering, lære turtagning, erfaringer med bevægelse/tumle og fysisk berøring, energiregulering (arousalregulering), sanseintegration og kropsbevidsthed.
  Limbisk opleve integrere følelser, øge selvværd, øve opmærksomheden på egne og andres behov, indgå i det fælles tredje.
  Præfrontalt øves mentalisering, lære at løse konflikter, evnen til symbolisering fantasi/virkelighed, lære at behovsudsætte og hæmme og aktivere impulser.

  Vilde dyr af papkrus
  Du skal bruge:
  Engangskrus Farve: hvid, orange, gul maling, karton, rulleøjne, garn, lim, saks, tuscher.

  Fremgangsmåde:
  Mal kruset i den ønskede farve og lad det tørre. For dem der har svært ved at male, eller hvor det er svært med koncentrationen, kan i vælge krus i den ønskede farve. Klip striber eller pletter samt evt. ører i karton. På de farvede krus, kan i også male striber/pletter på med en sort tusch. Lim delen og øjnene. evt. klippe garn i små stykker og lim dem på til manke. Tegn snude og mund.

  Du skal bruge:
  Akrylmaling i forskellige lyse farver, gaffel, hvid, sort og orange karton, sort tusch, saks, skolelim.

  Sådan gør du:
  Dyp din gaffel i en farve, og tryk ind i papiret. Form et stort hoved og tynd, lang hals. Tør maling af gaflen i et stk. køkkenrulle, og fortsæt med forskellige farver. Fortsæt med at tilføje farver, indtil formen er færdig. Lad tørre.
  Klip to store cirkler til øjnene af hvidt karton. Klip derefter to mindre cirkler fra sort karton. Klip også en lang, tynd V-form af orange karton. Tegn med en sort tusch en linje på tværs, så det danner næbets form. Tegn 2 små cirkler øverst for næsebor. Lim øjne og næb på strudsen.

 • Gården - maj 2021

  Gården siger pr. 1. juni 2021 velkommen til:
  1. Cristina Vaduva Christensen, som er uddannet pædagog.
  2. Anja, der skal være på Gården i et halvt år, som pædagogstuderende.

 • Tema for maj - fra jord til bord

  Her skal vi ud i sansehaven.
  For at få en forståelse for hvor maden kommer fra, samt læring og årets gang. Samt mad man selv har været med til at opdyrke smager bedre end det man køber.
  Se hvordan grøntsager kan udvikle sig fra en pose frø til at kunne smages og høstes i haven.
  Der er 1 højbed med krydderurter, hvor alle er velkommen til at røre/føle, dufte og smage. Der er piktogram på hver plante hvordan den kan sanses, samt skilt på hvad det er og hvordan det kan anvendes i madlavningen.
  Det andet højbed skal der sås gulerødder i, der er en pose med frø. Husk at få sat snor på hvor de er sået, så vi kan holde godt øje med udvikling fra bitte små spire til store gulerødder.
  Der er langs hegnet lavet et lang bed, hvor der skal plantes solsikker og ærter, så de kan gro op af hegnet, og så de også har noget at støtte sig til.
  Husk at ærterne skal lægges i vand før de plantes.
  Når urterne/grøntsagerne/blomsterne er sået, så skal det vandes godt.
  Hver dag skal der kigges til bedene og det skal vandes regelmæssigt.
  Husk også at vande blomsterne, bærplanterne og jordbærplanterne.

  Gulerødder:
  Såning af gulerødder: Gulerodsfrø er ikke særlig sarte over for kulde, og du kan derfor så frøene meget tidligt, når frosten er af jorden. Allerede når jorden er 4 grader varm, kan gulerødderne spire, men det bedste er, at du venter, til jorden er mellem 10 og 30 grader. Det bliver den ofte i løbet af april, men det afhænger selvfølgelig af vejret.
  Gulerødderne skal vokse med en afstand på 2-5 cm i rækken. Det bedste er dog, at du skaber en 1-2 cm dyb rende, hvor du hælder gulerodsfrø i hele renden. Når gulerødderne er spiret, tynder du ud til 2-5 cm.
  Gulerødder har ikke brug for særlig meget pasning, hvilket gør dem til en meget nem afgrøde at have. Det er en god ide, at du vander i rækken, hvor frøene skal sås, og at du lægger et bunddække, der kan holde på fugten, når gulerødderne er spiret. Du skal dog passe på med ikke at vande efter en tør periode, da det kan få gulerødderne til at revne.

  Ærter:
  Du kan så ærter fra slutningen af april, når det er varmere i vejret, og jorden er begyndt at blive varmet op. Når du skal så ærter, er det en god ide, at du lægger dem i blød i 12 timer, inden du sår dem. Du skal så ærterne i en rille, der skal være 3 cm dyb. Der skal være mellem 3-5 cm mellem ærterne i rækken. Ærter har brug for rigeligt med vand for at få den sprøde og søde kvalitet, som vi alle elsker. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at vande ærterne løbende. Du skal også sørge for at luge ukrudt mellem planterne, særligt når de er små, da de ikke kan tåle så meget konkurrence De første ærter bliver klar til høst i løbet af juni. Det er en god ide, at du løbende tjekker dine planter, gerne en gang om dagen, så du kan få plukket ærterne, når de er allermest saftige og lækre.

  Solsikke:
  Alle – og ikke mindst børnene – bliver betaget af væksthastigheden hos de høje solsikker. Man kan næsten se dem gro. I løbet af et par måneder udvikler den første frøspire sig til en kæmpeplante på op til 5 m og med en blomst på 50 cm i diameter. Solsikker kan sås direkte på voksestedet fra midt i maj. Det giver dog større og tidligere planter at starte indendørs og plante ud ca. 1. juni.
  1. Så snart frøene er spiret, fjernes plasten, for nu skal der lys til, så planterne ikke bliver ranglede. 2. Når 1. juni nærmer sig, skal planterne hærdes – gerne over et par uger. Begynd med at stille planterne udendørs et par timer i læ og skygge. Flyt dem efterhånden ud i solen. Efter udplantningen passes de med vand, gødning og opbinding. Især er det vigtigt at vande i tørre perioder. Solsikker er nemme at have med at gøre. De foretrækker en vokseplads i fuld sol.

   

Der laves regnbuer
Der laves regnbuer
Påskebuket med påskeæg af saltdej
Påskebuket med påskeæg af saltdej
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 1
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 1
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 2
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 2
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 3
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 3