Nyt fra Bifrost

Her kan forældre, samarbejdspartnere og andre interesserede læse om aktiviteter der foregår på afdelingerne mv.

Weekendaktiviteter på afdelingerne.

 • Weekend aktivitet uge 38: Skovtur ud at finde kastanjer.

  Nu er dagene blevet kortere og vejret er blevet koldere, tegn på at efteråret er på vej. Men kan det også ses i skoven? Hvordan ser skoven ud om efteråret? Dette kan vi tale meget om men for at vi også forstår det og huske det, så skal det opleves gennem vores sanser. Så ud i naturen, se med egne øjne hvad der sker, føl, lyt og duft efteråret, samtidig med at også den vestibulære og muskel-led sansen stimuleres.
  En ting der også sker i efteråret er at der falder kastanjer ned fra træerne, dem skal vi ud at finde, for kastanjer kan bruges til mange ting, nogle kan spises, andre kan vi lave kreative ting med, og vi kan igen sanse og mærke de runde kanstanjer med både dine hænder og fødder.
  Når vi går i skoven, så er det en god anledning til at snakke om årets gang, og ved at vi skal ud og finde kastanjer er der et konkret formål med turen, hvilket kan fremme motivationen hos børnene til at komme ud i naturen.
  Husk at få poser med til at samle kastanjerne i.
  Når i har fået samlet kastanjerne, så kan i komme dem i en bajle og lave fodmassage med kastanjerne.
  Stik fødderne ned i kastanjerne ogsans med fødderne hvor dejligt bløde og glatte de er. Du kan evt. stille dig op og træd på kastanjerne og rul dem under fødderne.
  I kan også bruge kastanjer til massage.
  Læg en håndfuld kastanjer på ryggen af barnet, tryk og rul glidende bevægelse rundt på ryggen. Du kan også prøve at massere med en enkelt kastanje.

  Kastanje snegle.
  For at få yderlige taktil sansestimuli, så kan i lave små snegle med kastanjerne.

  I skal bruge:
  Kastanjer
  Modellervoks eller selvhærdende ler.

  Sådan gør I:
  Form/rul først leret til en lille pølse.
  Bøj leret i en bue.
  Lav en lille rille til mund.
  Del leret i den ene ende i to og lav to små øjnene.
  Tryk kastanjen forsigtig ned i leret, så kastanjen bliver sneglens krop.
  Hvis der er brugt selvhærdende ler, så skal sneglen stå og tørre i ca. et døgn.

 • Weekendaktivitet uge 37: spille og lege weekend

  Her er lagt op til en hygge weekend med spil i form af computer, PlayStation og forskellige bræt spil, for at der også kommer lidt mere leg og bevægelse på er der også mulighed for en tur på legepladsen, hvor det rigtig er muligt at foruden træne de sociale kompetencer også stimulering af både af den vestibulære og muskel-led sansen.
  Når vi har fokus på pædagogisk aktiviteter, er der 4 fokuspunkter vi kan arbejde med:
  Fysisk: her kan vi bla. træne styrke, kondition, smidighed og udholdelighed
  Psykisk: her kan vi træne og forbedre selvværd, selvtillid, mod, tillid til andre, give udtryk for følelser samt opleve følelser
  Socialt: her kan vi lære at se hinanden, lytte til hinanden, kommunikere, samarbejde, tage hensyn lære at aflæse kropssprog, som er nødvendigt for at udvikle empati og senere mentaliseringsevne
  Kognitivt: kan vi træne den tænkende hjerne og de eksekutive funktioner, bla gennem refleksion, huske, forstå sammenhænge, have overblik, forstå regler og beskeder, løse problemer
  Hvor weekendens aktiviteter med spil kan der arbejdes og sættes særligt fokus på det sociale og kognitive, og gennem leg på legepladsen kan der trænes og arbejdes med det fysiske, psykiske med også det sociale og kognitive.
  Der er i sansekasserne et spil, som i selv kan lave/klippe ud og evt. laminere.
  Der er også gadekridt, hvor i kan tegne på fliserne/asfalten og selv lave spil, som hinkemand, kryds og bolle, lave en vejbane på mooncar banen og køre om kap mm.

 • Weekend aktivitet uge 36: Wellness og bålhygge.

  Børn har også brug for pauser og luksus, og i en travl hverdag er der ikke altid overskud til dette, men med en wellness oplevelse, kan i hente lidt overskud til hverdagen.
  Børn har ligesom voksne også glæde af wellness, hvor i kan: lave fod skumbade, fodmassage med duftolier, tænde stearinlys/duftlys, sætte noget afslappende musik på. Og så ellers lade roen komme over jer.
  Vores børn oplever ofte en presset hverdag og har en stressfølsom hjerne, så derfor er små pauser også godt for dem.
  Når børn bliver forkælet med wellnes, så udløses der oxytocin, oxytocin er kroppens sociale lykkehormon, det gør at vi har lyst til at være noget for hinanden. Der bliver også udløst endofiner, dette bevirker at kroppen afspændes og beroliges.
  Når vi f.eks nyde fodbade og fodmassage sammen, bliver vi også mere harmoniske over for hinanden, og derved sænkes konflikterne og vi skaber bedre og stærkere relationer.
  Wellness har også en positiv effekt på sanseintegration og der med kropsbevidsthed, indlæringsevne og udvikling, da berøring styrker barnets nervesystem, og har en positiv effekt på barnets selvværd.
  For at i kan skrue op for sanserne er der i sansekasserne forskellige bade salte, farvet sæbe, olier med forskellige dufte mm til at komme i fodbade til børnene.
  For at få børnene op i arousal igen, er der er også mulighed for at komme ud og samle brænde (pinde/grene) til bålhygge i bålhytten, hvor det er muligt at lave popcorn eller skumfiduser over bålet. Der er i skuret både popcorn net og skumfidusholder som i kan bruge.


  Sådan kan i gøre:
  Tænd stearinlys eller duftelys.
  Find bløde håndklæder frem.
  Tænd storskærmen og find afslappende musik, lyden af vand, fuglefløjt eller lignende og gerne med billeder af vandfald eller skov som passer til lyden
  Hæld dejligt vand vand i balje, gerne med dufte i form af sæbe, olie, rosenblade eller lavendel
  I kan blande fint salt med lidt mandel-, kokos-, eller rapsolie i en skål. Blandingen bruges til at skrubbe fødderne forsigtig
  I kan evt. lave lidt snacks til børnene som vindruer eller smoothie.
  Efter fodbadet kan i smørre og massere fødderne med velduftende creme og massere med blide langtsomme strøg
  Nu hvor der i denne weekend er fokus på low arousal aktiviteter, er der neden under lidt flere forslag til aktiviteter der kan dæmpe arousal.


  Aktiviteter og lege som dæmper arousal
  Aktiviteter og lege hvor du inddrager den taktile- og proprioceptive sans, er beroligende for barnets aktivitetsområde.
  • behagelig massage
  • fast berøring, ikke for overfladisk
  • rolige og monotone bevægelser
  • musik med en rolig fast rytme
  • grave have, havearbejde
  • tæppe til at rulle om kroppen
  • berolige dufte (fx badeolie og sæbeduft)
  • travetur, gårtur, skovtur, gåtur på stranden
  • lege med ler, dej, sand, fingermaling
  • hoppe, sjippe, springe, løbe
  • let boksning, pudekamp
  • tryk og puf, knus

 • Weekend aktivitet uge 35: sansekasser med korn.

  Nu er høsten ved at være i hus. Måske har i passeret en mark hvor de har høstet, hvor i har kunnet set støvet fra kornet, ellers måske har i været så tæt på at i har kunnet lugte kornet, og måske har i også mærket kornet mellem jeres fingre. Hvis ikke i har det, så er det nu muligt i denne weekend, at få sanserne stimuleret gennem kornet fra markerne.
  Der er i sansekassen korn, som i kan komme i en skål/kasse, og i kan røre ved det, lade det glide mellem hænderne og måske også prøve at have fødderne i.
  For at have et konkret formål, kan i også komme forskelligt legetøj eller legoklodser i, gemme det i kornet og lade børnene finde dem. Der er også i sansekassen, inspiration på hvordan i foruden sansestimulation også kan samarbejde sammen og konkurrerer mod hinanden med sansekasserne.
  Foruden dette giver det også god anledning til en snak om de forskellige korn arter og hvad de kan bruges til. Hvordan korn kan males til mel osv.
  Hvis dette har en stor interesse for børnene, kan en tur til Uldum mølle være meget aktuelt, hvor de kan se hvordan kornet males til mel. De har åbnet i weekenden fra 14-17.


  Sansekasser

  Redskaber:
  Kasser eller spande med korn (sand, kikærter/bønner kan også bruges)
  små rekvisitter i to eksemplarer, for eksempel to legoklodser, to teskeer, to små bolde eller balloner.
  Øvelsen
  Der gemmes et eksemplar af rekvisitterne i de forskellige spande. Man vælger en ting, der skal findes. Barnet og den voksne konkurrerer om, hvem der finder den først.
  Udvikling
  Genstandene findes med fødderne.
  Øvelsen stimulerer blandt andet, følesansen og krydskoordination

 • Weekend aktivitet uge 33: strandtur og plukke hyben og lave hybenlarver.

  Nu er det sensommer og der kan stadig være nogle dejlig varme dage tilbage af sommeren. For at nyde det sidste af sommeren er denne weekend aktivitet en tur på stranden og plukke hyben, så der senere kan laves hybenlarver og hybenmarmelade.
  Hvad enten vejret er godt eller skidt, er der altid mange spændende og sjove aktiviteter på stranden, og en tur som kan stimulere alle sanser, og hvor vi kan styrke den fysiske og mentale tilstand.
  Denne weekend er formålet at plukke hyben, de findes ofte ved stranden, så gå på opdagelse og se om i ikke kan finde hybenbuske med hyben på. Husk at have en spand eller pose med til at komme hyben i. Og pas godt på at i ikke stikker jer på tornene på grenene.
  Når i kommer hjem, så er der i sansekassen procesbeskrivelse og materiale til at i kan lave hybenlarver.

  Larver af hyben
  Sæt hyben på spyd og sæt øjne på. En super enkel og sjov idé.
  Det skal du bruge
  Hyben
  rulleøjne
  Træspyd

  Brug almindelig træspyd, som du også bruger, når der skal laves grillspyd.
  Sæt en lang række af hyben på spyddet.
  Lim rulleøjne på laverne og så er de klar til leg. Du kan evt. give dem en klat lim et par steder, så de ikke ryger af pinden. Brug evt. en limpistol.

 • Weekend aktivitet uge 32: taktil stimulering i form af hjemmelavet slim.

  Leg og sansestimulering, er en god motivation for at stimulere den taktile sans, her kan leg med slim foruden stimulering af den taktile sans også bruges til at fremme kreativitet, fantasi, opfindsomhed, motoriske færdigheder samt forbedre koncentrationsevnen.
  Der er en udførlig procesbeskrivelse/opskrift (med billeder) på hjemmelavet slim, lavet at balsam og kartoffelmel.
  Ved yderlige stimulering af synssansen kan i også komme frugtfarve og glimmer i slimen.
  Hvis i vi stimuleres den taktile sans mere kan i også pakker små stykker legetøj f.eks. dyr ind i slimen og lade børnene finde dyrene.
  Der er i sansekasserne pakket materiale til slimen samt vejledning.

  Hjemmelavet slim.
  Du skal bruge disse ting for at lave slimen:
  Kartoffelmel
  • Billig balsam
  • Spiseske
  • Skål
  • Målebæger
  • Eventuelt frugtfarve

  Sådan gør du:
  Bland 1 dl. Kartoffelmel
  med 1 dl. Balsam
  Rør ”dejen” godt igennem.
  Tilsæt derefter 1 dl kartoffelmel

  Ælt det godt i gennem til du får en fast konsistens.
  Hvis det er for vådt tilsæt mere kartoffelmel eller balsam hvis det er for tæt.

 • Weekendaktiviteter uge 23: plukke hyldeblomst og lave saft.

  Nu er det for alvor sommer, og den skal opleves med alle sanser. En rigtig sommer aktivitet er at plukke hyldeblomst, da vi kan få alle sanser i brug.
  Så først skal der plukkes hyldeblomst og bagefter laves hyldeblomst saft (opskrift vedhæftet).
  I kan finde og plukke hyldeblomster på Børkopskovvej.
  Første del af aktiviteten er en tur ud i naturen og plukke hyldeblomst, hvor i får motion og stimuleret alle sanser både de indre sanser, vestibulær sansen der trænes når vi går på ujævn underlag, når vi skal række op efter hyldeblomsterne. Den proprioceptiv sans trænes blandt andet når vi skal vurdere hvilke kræfter vi skal lægge i for at plukke hyldeblomst. Også de ydre sanser (se, høre, lugte, smag og føle) stimuleres i denne aktivitet, og det er en rigtig sommer sansning, der kun kan opleves på denne tid af året, og mange forbinder sikkert lugten og smagen af sommer gennem hyldeblomst.


  Der er i sansekasserne opskrift, flaske, citroner og citronsyre. Sukker er ikke i sansekasserne, da det allerede er i huset.
  Saften skal trække i 3-4 dage, så det kan ikke smages i weekenden, men på Gården er første portion lavet og klar til at kunne smages.

   

  Hyldeblomstsaft:
  Ingredienser
  • 1,50 liter vand
  • 700 g sukker
  • 3 øko citron
  • 3 spsk citronsyre, godkendt til levnedsmiddelbrug
  • 30 hyldeblomst, skærme


  Fremgangsmåde:
  Klip så vidt muligt alle stilke af hyldeblomstskærmene. Det er ikke nødvendigt at skylle hyldeblomstskærmene, ryst dem blot for smådyr.
  Kom vand og sukker i en gryde. Kog det op til sukkeret opløses og tilsæt citronsyre, fintrevet citronskal og evt citron i skiver. Pres derefter citronenerne og tilsæt saften også.
  Kom hyldeblomstskærmene i og rør godt rundt til hyldeblomstskærmene bliver dækket af vand.
  Sæt låg på og stil det i køleskabet. Lad det stå og trække i 3-4 dage, rør gerne i det hver dag med en ren skoldet ske.
  Si saften igennem et rent klæde og hæld den på rengjorte flasker eller direkte i isterningbakker og isterningposer. Så holder det sig længe og man kan bare lige tage et par hyldeblomst-isterninger i et glas vand eller bland med vand eller danskvand. Blande det cirka i forholde 1 del saft til 4 del vand – men endelig smag til.

   

 • Weekendaktiviteter uge 22: Tur til Skærup zoo og krabbetur til Tirsbæk strand


  Denne weekend byder på ture ud af huset.
  Lørdag er der tur til Skærup zoo med madpakker.
  I Skærup zoo er der rundvisning ved aber og rovdyr kl.11.45. rundvisningen starter ved legepladsen og varer ca.30 min.
  Først kan i se aberne og bagefter kan i svinge jer som aberne på legepladsen.
  Der er også gederne som i kan klappe og kæle med. Når vi skaber relationer til dyr, så kan dyrene hjælpe os med at fokusere på nuet og fordybelse.
  Sanserne stimuleres når vi rører dyret, ser på det, lugter dyret, høre dens lyde. Jo mere rolige vi er jo mere rolige dyr oplever vi.
  Dyr stiler ingen krav og når vi nyder hinandens selskab, så kommer vi i low arousal og vi oplever behag. Dette frigiver dopamin til hjernen, som gør at vi føler velbehag og stress reduceres.

  Søndag går turen til Tirsbæk strand, hvor i kan fange krabber og spise madpakker og spise is.
  Der er i sansekasserne procesbeskrivelse og materiale til at lave krabbe fiskestang.
  Husk en bajle/spand til opbevaring af krabberne.
  Når i er færdige med at fange krabber så kan i lave krabbevæddeløb og se hvilke krabbe der er hurtigst i vandet igen.

  Fang krabber:
  Tag en tur på stranden og fang krabber

  Krabbefangst er en af de mest populære og sikre strandaktiviteter.
  Alt hvad man har brug for er en snor og en musling. Blåmuslingen lever helt inde på det lave vand i tidevandszonen.
  Den levende musling åbnes, det kan gøres med en sten, eller med en kniv. Har man ikke en musling, kan et stykke pølse bruges.

  Sådan fanger man krabber:
  Bind muslingen på snoren og kast muslingen ud et sted, hvor der er krabber. F.eks mellem sten eller på moler. Den skal ned på bunden.
  Krabber er kødædere med en god lugtesans, så der går ikke lang tid, før de kommer frem.

  I kan også lave jeres egne krabbefiskestænger ved hjælp af en bambuspind, noget sejlgarn, en tøjklemme og en lille kødbensformet sten, der virker som lod og holder klemmen ned mod bunden.
  Krabberne skal gå i koldt saltvand, og der skal ikke være for alt mange. Krabber napper, og de store endda temmelig hårdt. Især de aggressive hanner.

  Er krabben en han eller en hun?:
  På undersiden af krabberne kan man se en trekant i skjoldet. Den er enten meget spids i vinklen eller nærmest ovalt formet. Hanerne har en spids vinkel og hunnerne den lidt mere ovale form.
  Det er krabbernes hale, som er bukket ind under krabben.

 • Weekendaktiviteter uge 21: Wellness og gave til fars dag.

  Weekend aktiviteter uge 21: Wellness og gave til fars dag.
  For mange af vores børn er udfordringen at komme i low arousal, for at yde pædagogisk støtte til dette, kan fodbade, håndbade og massage være en rigtig god handlemulighed. Derfor er indkøbt store vandperler, som kan bruges til både fodbad og håndbad og bare sansestimuli ved at sidde med dem i hånden, det stimulere både taktil, synsansen og den proprioceptive sans.
  I næste weekend er det fars dag, så der vil også være mulighed for at lave en lille gave til far. For ikke afsløre for meget her, da det er en hemmelighed, så er der vedhæftet en procesbeskrivelse med billeder ved dette skriv.
  Når vi har wellness med fodbade og massage, så arbejde vi mest på det sansende og følende niveau.
  Når vi laver hemmeligheder, så kræver det rigtig meget præfrontalt af vores hjerne. Dette at vi skal behovsudsætte og holde på en god hemmelighed er for mange rigtigt svært, især fordi børnene er stolte og glæder sig til at give gaven og gør far glad.
  Bare det at lave en gave hvor der skal planlægges, øge koncentrationen, arbejdshukommelsen og opmærksomheden på opgaven, sætter gang i det præfrontale, og så er det vigtigt, at vi vurdere på det enkelte barn og får tilpasset aktiviteten efter barnets ressourcer, så vi sikre os at barnet er i nærmeste zone for udvikling. Hvis dette sikres så tilfører vi en masse dopamin og serotonin, der giver gode relationer og giver godt humør, så dette er med til at øge livskvaliteten for det enkelte barn.
  Lille skål af håndaftryk i trylledej.

  Trylledej er en klassiker, når det kommer til at være kreativ. Trylledej er nemt og billigt at lave, indeholder ingen farlige ingredienser og kan anvendes til et utal af kreative formål.


  Ingredienser:
  2,5 dl mel
  1dl fint salt
  1 dl vand
  1 spsk. Olie

  Sådan gør du:
  Alle ingredienser blandes sammen og æltes til det har den rette konsistens. Dejen skal være smidig uden at være klistret. Er dejen for våd tilsættes mere mel, og er den for tør tilsættes mere vand.
  Dejen kan opbevares et par uger i en tæt-lukkende pose eller bøtte - eller man kan lege med den med det samme.

  Det klassiske håndaftryk:

  Lav en "pandekage" på ½-1cm tykkelse - brug evt. en skål eller anden rund ting som udstiksform for at lave en perfekt rund "pandekage". Herefter skal hånden presses ned i dejen - nogle børn skal nok have lidt hjælp til at få presset hårdt nok.
  Og så er aftrykket klar til bagning.

   

   

  Lille skål af håndaftryk

  Udover det klassiske håndaftryk kan i også lave en lille skål til fyrfadslys eller hvad man ellers har lyst til.
  Man laver et klassisk håndaftryk og skærer herefter håndaftrykket fri fra det omkringliggende dej. Den lille trylledejshånd skal herefter lægges på en kaffekop eller lille skål med bunden i vejret og bages - smør gerne koppen/skålen med lidt olie først.

   


  Bagning
  Trylledej skal bages længe ved lave temperaturer for at få al fugten ud. Hvor længe en trylledejsfigur skal bages afhænger af hvor tyk den er. Start ved lave temperatur og skru langsomt op - f.eks. 1 time ved 50C, 1 time ved 75C, 1 time ved 100C og til sidst 1 time ved 125C.
  De skal blive helt hårde og have en hul lyd, når man banker på dem.


  Lakering og maling
  At male sine trylledejsfigurer er en sjov aktivitet for børnene og giver figurerne ekstra liv.
  I kan evt. laker først med spray-lak for at sikre, at der ikke trænger fugt fra malingen ind i figurerne (fugt er trylledejens fjende nummer 1) - dette er dog ikke strengt nødvendigt. Vælger I at lakere jeres figurer, så lad et lille område (f.eks. bagpå) være ulakeret så evt. fugt kan komme ud af figuren.
  Og så er det ellers bare at gå i gang med malingen! Husk underlag til bordet og forklæde til kunsterne - for det kan godt svine lidt.

   

   

 • Weekend aktiviteter uge 20: Så og plante i sansehaven og solsikkebilleder

  For 4 uger siden såede i solsikke frø og ærter i små plantepotter, og de er blevet så store nu at de er klar til at blive plantet ud i sansehaven. Der er gjort plads til at de kan plantes langs hegnet, hvor de også stod sidste år. I år er der valgt nogle solsikke som ikke bliver ligeså høje som sidste år, hvor de var 2-3 meter høje, og blomsten var støtte end vores hoveder, så det bliver spændende og se hvor høje de bliver i år. Men husk at for at de bliver til noget så skal de passe og have vand ofte, så husk at vande jævnligt.
  Mens vi venter på at solsikkerne gror op og bliver til flotte blomster, kan i selv lave nogle fine solsikkebilleder af pasta skruer, materialet til dette, samt procesbeskrivelse er i sansekasserne.
  Sansestimuli:
  Når vi arbejder med sansestimuli, så er det på henblik på en bedre sanseintegration.
  Sanseintegration er en fortløbende proces, hvor hjernen modtager og bearbejder sansestimuli.
  Hjernen bruger informationerne fra sanserne til at forstå vores krop om omverden. De indre sanser fortæller os om form og position, og hvordan kroppen føles ved bevægelse. De ydre sanser fortæller om omgivelserne ud fra hvad vi ser, hører, dufter og smager. Disse sanser hjælper til sammen med at skabe et billede af kroppen og et billede af verden.
  Ved sansestimulation kan vi skærpe sanserne hver for sig eller sammen, alt efter hvad det enkelte barn har brug for, således vi kan støtte barnet til at kunne skelne sanseimpulser fra egen krop og fra omverden, dette kan hjælpe med at barnet til at bruge kroppen mere effektiv og målrettet.

  Solskikke billede af pasta.

  Du skal bruge:
  Karton
  paptallerken
  Maling gul og brun
  Pasta skruer
  Piberenser
  Pensel
  Lim


  Sådan gør du:
  Kom pasta skruerne på en paptallerken og mal dem gule
  Mens de tørrer kan i på med fingrene male en brun cirkel på kartonnet.
  Når pastaerne er tørre, så limes disse fast rundt m den brune cirkel.
  Lim piberenser på som stil og form en ½ piberenser som blad og lim på.

Der laves regnbuer
Der laves regnbuer
Påskebuket med påskeæg af saltdej
Påskebuket med påskeæg af saltdej
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 1
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 1
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 2
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 2
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 3
Ny sanselegeplads på Gården maj 2021 - billede 3