
Kursusbeskrivelser
Herunder kan du læse mere om, hvad de enkelte kurser indeholder
Herunder kan du læse mere om, hvad de enkelte kurser indeholder
Børn og unge med funktionsnedsættelser, er helt afhængige af, deres omsorgspersoner forsøger at møde dem hvor de er, i deres udvikling. Dette med henblik på at skabe tryghed og trivsel, imødekomme udviklingspotentialet samt skabe de bedst mulige positive betingelser for livskvalitet hos barnet.
Neuropædagogik er en forståelsesramme, hvor man ud fra viden om hjernen og den funktioner, går på opdagelse i hvad der er menings- og betydningsfuld for den enkelte.
Formålet er at blive mere bevidst, om forskellen på barnets biologiske alder og udviklingsalder, samt det ansvar omsorgspersoner har, i det relationelle arbejde.
Kurset findes både i et 6 timers kursus, med overordnet indføring i neuropædagogik, samt et udvidet 2-dagskursus, hvor du bliver sat dybere ind i den neuropædagogiske tilgang.


Sorg, svære forældrefølelser og fagprofessionelles handlemuligheder i forældresamarbejdet.


Tankegangen bag Low Arousal-tilgangen er, at ro smitter, og at du som den ansvarlige omsorgsperson via pædagogiske overvejelser og metoder kan skabe en rolig hverdag for børn og unge, som er udfordret på at regulere deres nervesystem på egen hånd.
Fælles for børn med ustabilt nervesystem er, at de har brug for ydre støtte fra deres omsorgspersoner.
Low arousal-tilgangen kaldes også autonomi-støttende pædagogik.
LA2 metoden har baggrund i tankerne om Low Arousal-tilgangen, og er således en videreudvikling af denne med fokus på metoden. LA2 anvendes til generel fremme af hverdagstrivsel med fokus på barnets/ den unges indefra-perspektiv ift. ressourcer, netværk, trivsels- og mestringsstrategier. Det overordnede formål med viden om LA2 metoden er, at der gennem arbejdet med materialet på sigt kan afdækkes konkrete veje til at fremme trivsel og reducere antallet af kritiske episoder for barnet.


Har du tænkt over, hvor mange udgaver af dig selv, du performer i løbet af en dag? Og hvordan det spiller sammen med de relationer, du indgår i? Kort sagt, hvordan du påvirker, og påvirkes i løbet af bare én dag, og dermed er medvirkende til at konstruere virkeligheden?
Dette kursus er en kort introduktion til begrebet Systemisk Tænkning, og hvordan vi med fordel kan have fokus på relationen, egen-andelen og det anerkendende miljø, som den refleksive praktiker, når vi går på arbejde, - og i al almindelighed.
Teorierne bag systemisk tænkning er tankeværktøjer, der bygger på anerkendelse, selvledelse og ansvar, - en platform til at forstå, hvad der opstår i kommunikationen og relationen.
Praksis i systemisk tænkning er handleværktøjer til, hvordan vi selv kan medvirke til at gøre ønsker til mål for fremtidig praksis med fokus på det der virker og optimal udnyttelse af egne og organisationens ressourcer.


Med udgangspunkt i den nye forståelse af og syn på autisme; at alle er forskellige og unikke, bliver følgende uddybet via oplæg, dialog i plenum, videoklip og indefra-perspektiver:
- Hvordan opleves det at befinde sig på autismespektret; som individ og i et samfundsperspektiv (herunder den historiske udvikling)
- Hvordan kan det føles af have et anderledes sanseapparat? Hvilken betydning har sanserne og sansebearbejdningen for den enkelte?
- Hvilken betydning har det, at vi mennesker udtrykker og forstår kommunikation på forskellige kanaler? Præsentation af den kommunikationsfremmende tilgang Intensive Interaction.
- Hvad er stimming og maskering, og hvordan kan det komme til udtryk?
- Betydning af at forstå kravkapacitet og kravtilpasning, herunder belastningsreaktioner, i samspillet med autistiske mennesker.
- Undervejs vil der blive foreslået konkrete handleanvisninger og givet inspiration til, hvordan nysgerrighed og dét at indtage barnets perspektiv er afgørende for at skabe tryghed, trivsel og udvikling.


Antallet af børn og unge der får diagnosen ADHD er stigende. Sammen med det stigende antal vokser behovet for specialiseret viden, samt opmærksomhedspunkter og pædagogiske tilgange til børn og unge med udfordringer inden for ADHD-spektret.
På kurset om ADHD får du et grundlæggende indblik i evidensbaseret baggrunde for- og neurologiske symptomer på en ADHD-diagnose.
Du præsenteres for relevante overvejelser ift. pædagogiske tilgange i arbejdet med børn og unge med ADHD.
Alle børn er forskellige, lige såvel er børn med ADHD. Du vil derfor opnå viden om, hvordan symptombilledet viser sig forskelligt hos børn, unge, drenge og piger. ADHD er netop et spektrum der rammer forskelligt.
I arbejdet med børn og unge med ADHD er det særlig vigtigt at have kendskab til, hvad du kan gøre for at sænke stressniveauet, afhjælpe reguleringsvanskeligheder samt styrke relationen.


Alle børn har ret til at have en ”stemme” i fællesskabet. Også børn uden et verbalt sprog! For det er faktisk muligt at give ALLE børn muligheden for at kommunikere på trods af et manglende eller utilstrækkeligt talesprog.
Dette kursus giver viden om, hvordan man kan skabe et kommunikationsmiljø, der netop har fokus på at implementere alternativ/supplerende kommunikation, således barnet kan være deltagende i alle arenaer (hjem/bosted, skole).
Eksempler på ASK er Tegn til Tale, brug af hjælpemidler som fx udpegningsbøger/tavler med grafiske symboler, teknisk udstyr som talemaskiner og computer/iPad.
På kurset vil vi introducere følgende emner:
- Hvad er ASK?
- Hvorfor er det vigtigt at have fokus på ASK?
- Hvem kan have glæde af ASK?
- Forskellige behovstyper for ASK
- Hvordan kommer man i gang med at bruge ASK?
- Vigtige fokuspunkter ved brugen af ASK i praksis
- Hvordan kan vi skabe et kommunikationsmiljø, der motiverer både børn og voksne til at kommunikere?
Et undervisningsforløb kan skræddersyes til fx ansatte på institutioner, samt ansatte i familier. Ligeledes kan undervisningen gives til forældre/plejeforældre, der har et barn med et manglende eller utilstrækkeligt talesprog, eller en nedsat sprogforståelse.


En understøttende kommunikationsform


Introduktion og oplæring i medicinhåndtering.
Kurset udbydes også i en udvidet udgave, med medicinansvar.


Grundlæggende principper for forflytning af børn og unge med fysiske funktionsnedsættelse.


Vejle Brandvæsen afholder kursus i Bifrost, i førstehjælp og brand, 4 gange årligt.
Kurset afholdes i administrationsbygningen i Børkop.


En dag hvor kursisterne dykker ned i menneskets sansers udvikling og brugen af dem: hvilke, hvorfor og hvordan. En dag der kan give nye perspektiver og handlemåder/muligheder i arbejdet med sansedepriverede mennesker. Med en fokuseret indsats og viden om neurofysiologiske og pædagogiske aspekter, kan vi give behandler/plejer-borger relationen en mere individuel afpasset/tilpasset og velfunderet dimension. Kursisterne vil få et teoretisk neurofysiologisk fundament og derpå koble nogle praktiske muligheder.