Aktiviteter i Bifrost
Weekendaktiviteter
-
Weekendaktivitet uge 3: Kunstig sne
Der er i denne weekend fokus på taktil sansestimuli, og for at der er aktuelt med årstiden, er det i denne weekend muligt at lave kunstig sne.
Taktil sansen kaldes også føle- eller berøringssansen den sørger for vores opfattelse af hvordan verden føles og hvad vi selv føler.
Hvis der er ubalance i den taktile sans, kan det ses på adfærden.
Her ses ofte ved svag sansepåvirkning at barnet kan reagere sent eller nedsat på at have slået sig.
Her kan tilgangen til andre være hård og ufølsom, og man kan have svært ved at føle empati for andre eller man kan have nedsat kropsfornemmelse.
Ved kraftig sansepåvirkning, kan det ofte ses at barnet trækker sig helt eller delvis ved fysisk kontakt. Der kan være ubalance i smertegrænser, således at berøring føles som smerter, man kan være ekstrem kilden eller meget følsom over for tøjmærker og tøj der kradser. Det kan være ar barnet har svært at få klippet hår eller negle, eller at man ikke vil have tøj af eller på. Barnet kan have svært ved nye situationer og nyt i det hele taget.
Barnet kan også virke utrygt og ængstelig.
Derfor at det vigtig i vores pædagogiske arbejde med børnene at bidrage til stimulering af den taktile sans.
I sansekassen er der materialer til at lave sneen. Herefter kan i lade børnene sanse sneen eller udfordre dem med at bygge en snemand. Her er det kun fantasien der sætter grænser for hvad i kan bruge sneen til.
Opskrift:
Du skal bruge:
500 kartoffelmel
Ca 50-75 ml hårbalsam
Bakke eller balje til at lave sneen i
Sådan gør du:
Kom kartoffelmelet i bakken
Bland balsam i lidt af gangen indtil rette konsistens opnås
-
Weekend aktiviteter uge 1: Modellervoks
Denne weekend byder på modellervoks der stimulere særligt den taktile sans.
Den taktile sans også kaldet berøringssansen er vigtig for kropsbevidstheden. Ved behagelig stimulering af den taktile sans fremmes bla. Ro, velvære, afspænding og stress reduceres.
Den taktile sans er essentiel, da det binder os til andre mennesker, så vi føler os elsket.
Den taktile sans registrer tryk, kulde/varme, smerte og forskellige strukturer, det sker gennem receptorer under huden, her modtages information om berøring, og berøring er vigtig, da nervesystemet ellers kan komme ud af balance.
For de børn hvor der kan trænes ekstra på det kognitive niveau er der i sansekassen plader, hvor der med modellervoksen kan øves tal, både ved at forme tallet og som hjælp til at tælle.
I sansekassen opskrift og ingredienser til at lave hjemmelavet modellervoks og plader til at øve tal i modellervoks.
-
Weekendaktivitet uge 2: Vinterbilleder
Denne mørke vintertid, kan bruges til at lave flotte vinter billeder som kan pynte på værelserne.
En lille hyggelig aktivitet som i kan lave sammen.
Her kan alle deltage samtidig med at finmotorikken trænes.
Her stimuleres de fleste sanser, samtidig med at vi gennem det fælles tredje skaber gode relationer også børnene imellem.
Her kan man se hvordan træerne ser forskellige ud og de er malet med sugerør eller pomponer.
De børn der er bedre motorisk kan udfordres ved at tilføje billedet andre detaljer som snemænd, snefnug mm, evt også lavet af andre materialer (perler, vat mm)
Når vi laver rare og hyggelige aktiviteter sammen udløses der dopamin og serotonin, der giver en lykkefølelse og samhørigheds følelse, og samtidig nedsættes stress niveauet.
Der er i sansekasserne procesbeskrivelse på aktiviteten, papir med printet træ, maling samt forskellige materialer til at lave vinterbilleder af.
Vinterbilleder.
Du skal bruge:
Papir med printet træ
Pomponer
Sugerør
saks
Hvid maling
Sådan gør du:
Dyp klippet sugerrør (se billede) eller pompon i hvid maling. (Kom evt. en klemme på pomponen, så det er nemmere at holde den).
Dup dette på træets grene
Se hvilke forskellige udtryk det kan give om du bruger sugerøret eller en pompon.
Lad billedet tørre
-
Weekendaktiviteter uge 51: Wellness og julemassage
Så er det snart jul.
December der har budt på så mange ting og som er brud i strukturen for vores børn. Dette kan medføre at vores børn oplever ekstra meget stress oveni en i forvejen stressfyldt hjerne. Så næste uge der oveni købet også byder på juleaften, kan det være godt med aktiviteter der kan nedsænke stress niveauet. Derfor er der i denne weekend fokus på massage og evt. fodbade, da det er en god aktivitet til at få vores børn i low arousal, dette udløser dopamin, serotonin og oxytocin og herved sænkes niveauet af noradrendalin som er vores stress hormon.
Der er i sansekasserne mappe med jule massage historier, hvor der med historien er billeder og beskrivelser af massage teknikker der bruges sammen med historien.
På Gården er der også fundet flere forskellige jule spil frem som i kan spille med børnene i juleferien.
Ønsker alle en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår.
-
Weekendaktivitet i uge 49 og uge 50: Lave julegaver og bage småkager samt lave julegaver og på Gården er der gjort klar til pakkespil
De næste to weekender kan i at lave julegaver til mor og far, og i uge 49 er der er mulighed for at bage julesmåkager i uge 50 er der på Gården gjort klar til at i kan spille pakkespil.
Til småkagebagning er der udstiksforme, så børnene kan få en lille portion dej hver og så rulle dejen ud og lave småkagerne med udstiksformene, hvor efter at de skal i ovnen. Hvor der så breder sig en duft af julesmåkager i hele huset.
Foruden at stimulere alle sanser ved småkagebagning, så trænes også det kognitive, når der skal samarbejdes om opgaven, hvilket også styrker relationerne på tværs af børn og personalet.
Her trænes blandt andet koncentration, arbejdshukommelse, planlægning og behovsudsættelse.
Når vi har et fælles tredje, så udløser det dopamin og serotonin til hjernen, hvilket styrker vores humør og selvværd.
Der er i sansekasserne materialer til at lave julegaver, samt en procesbeskrivelse.
Der er også opskrift på peberkager, samt på Gården er der også udstiksforme til småkagebagning.
OBS evt. at lave dejen til småkagerne fredag sammen med nogle af børnene, da dejen bliver bedst af at stå på køl natten over. OBS om alle ingredienser er i huset ellers skal det også handles ind.
Peberkager.
Ingredienser
- Peberkager
- 65 g. sukker
- 65 g. brun farin
- 125 g. lys sirup
- 2 tsk. stødt kanel
- 0,25 tsk. stødt ingefær
- 125 g. smør
- 0,5 tsk. natron
- 1 stk. æg
- 360 g. hvedemel
Fremgangsmåde
- Giv sukker, brun farin og sirup et opkog i en gryde
- Tilsæt kanel og ingefær til gryde.
- Tilsæt natron.
- Skær smør i tern og læg det op i en stor skål.
- Hæld den varme sirup over smørret og rør rundt indtil smørret er helt smeltet og blandingen er kold.
- Tilsæt æg.
- Tilsæt hvedemel lidt efter lidt, indtil du har en fast dej.
- Sæt dejen på køl i 2 timer, men gerne natten over. Dejen kan holde sig i køleskabet i en uge.
- Tænd ovnen på 200 grader. Del dejen i 2. Rul dejen ud på et meldrysset bord, så den er ca. 1/2 cm. tyk.
- Stik ud med ønskede forme.
- Placer kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag kagerne i ca. 7-10 min.
- Lad dem afkøle på bagerist.
-
Weekendaktiviteter uge 48: lave dekorationer og evt. julemarked på Børkop vandmølle
Nu nærmer julen sig, denne weekend når vi den 1. december og det er samtidig også 1. søndag i advent. Så denne weekend står på juleforberedelser, hvor der skal pyntes op til jul og der skal laves dekorationer til kalenderlys og adventskrans, og det er også muligt for børnene at lave en dekoration som de kan tage med hjem.
For at give mere julestemning kan i tage en tur til julemarked på Børkop vandmølle søndag mellem kl.10-15.30, hvor der er en masse julehygge med boder fyldt med spændende juleting og gaver.
Sidste weekend var der skovtur for at finde flotte naturting/materialer til at lave dekorationer af, så denne weekend skal julen rigtig sanses når der skal laves dekorationer. Lugtesansen stimuleres når der duftet af gran. Synssansen stimuleres når vi ser alle de flotte natur ting vi kan pynte med. Høresansen stimuleres med alle de lyde som er i rummet når der skal laves dekorationer, men kan stimuleres med jule lyde ved at sætte julemusik på til aktiviteten, hvis børnene kan rumme det. Følesansen stimuleres når leret formet, lyset sættes i og når der skal gran mm. På dekorationen, mærk alle de forskellige strukturer der er i de forskellige materialer. Muskel/led sansen stimuleres når leret skal æltes og materialerne stikkes i, her er der forskel på hvor mange kræfter der skal lægges i.
Hvis i vil stimulere smagssansen, kan i hente æbleskiver som i kan få efter aktiviteten.
På Gården er kasserne med julepynt fundet frem, så børnene kan hjælpe med at få pyntet op til jul her på Gården.
-
Weekendaktivitet uge 47: Skovtur og finde ting til juledekorationer og lave skovtrolde
Næste weekend er det 1. søndag i advent.
Så denne weekend skal vi i skoven og finde flotte ting som vi kan bruge til at lave en flotte dekorationer
I skoven kan i finde gran, kogler, mos med mere som er så flotte i juledekorationerne.
Når vi går i skoven, så kan vi rigtig træne den proprioceptive sans, da der er forskelligt og ujævnt terræn, når det går op eller ned af bakke, samt når vi skal bøje eller strække os efter de flotte naturmaterialer der kan bruges til flotte dekorationer.
Den proprioceptive sans kaldes også for muskel-led sans, da den er i muskler og led, her registrer den kroppen position og bevægelser, og hvor meget muskelkraft vi skal bruge for at udføre en bevægelse.
Det er også kroppen evne til at opfatte kropsstillinger og kroppens placering i rummet, samt om leddene stilling, om det er bøjet eller strakt.
Når i har fundet naturmaterialer til dekorationer, så kan i også lave skovtrolde, hvor i tager ler og kommer på en træstamme og så finder forskellige ting som i kan bruge til troldens øre, næse, mund mm.
Der er i sansekasserne ler til at lave skovtrolde af.
-
Weekend aktivitet uge 46: Sanseballon
Denne weekend er det muligt at lave sanseballoner. Sanseballoner kan afhjælpe stress og virke beroligende.
Når vi stimulere den taktile sanse med dejlig berøring, så sænker niveauet af stresshormonet kortisol, så vi derved afhjælper en stressfølsom hjerne, da receptorerne i huden/hånden sender information til hjernen om, at denne berøring føles godt. Så øges produktionen af oxytocin i hjernen. Oxytocin er et glædeshormon og gør at vi føler os godt tilpas.
Når produktionen af oxytocin øges, så sænkes niveauet at kortisol (stresshormon), det får kroppen og hjernen til at slappe af.
Derfor er denne aktivitet god til at få børn i low arousal igennem taktil stimulering.
Prøv at lave balloner af forskelligt fyld, så barnet selv kan vælge hvilke en sanseballon de bedst kan lide at have i hænderne, og lad dem så lave deres egen sanseballon.
Sanseballon
Du skal bruge:
Balloner
Klemme
Flaske
Fyld, forslag: vandperler, mel, bønner eller kikærter.
Sådan gør du:
Pust en ballon op og sæt en IKEA klemme på halsen af den.
Put så dine vandperler, mel, bønner, kikærter eller andet i en flaske.
Sæt ballonens hals over flaskeåbningen og fjern klemmen.
Vend nu det hele på hovedet og klem og ryst indholdet fra flasken ned i ballonen.
Når der ikke er mere i flasken tages ballonen af og lukker luften ud. Forsigtigt, så den ikke puster mel ud sammen med luften!
Bind en knude. Vurder hvor meget luft der skal være i ballonen for at få den dejligste konsistens.
-
Weekendaktiviteter uge 45: Wellness og sanseleg med vandperler
Denne weekend er der fokus på sanseleg og low arousal aktiviteter.
Der er i sansekasserne en lille pose med vandperler, husk at de skal kommes i rigeligt vand ½-1 døgn før brug.
Vandperler kan bruges til sanseleg og til wellness.
I sanseleg kan børnene stimulere deres taktile sans ved at føle, røre, hælde, klemme vandperlerne.
Vandperlerne har en blød og glat overflade, der føles utroligt godt på huden, så man får lyst til at røre og lege med dem.
Vandperler har en beroligende effekt på sanserne, og kan modvirke stress, på den måde at leg og behagelig sanseindtryk frigiver oxytocin (som er kroppens glædes hormon), og samtidig sænkes niveauet af kortison (stresshormon).
Leg med vandperler er også god for fin motorikken, da det stimulere håndmuskulaturen, så her kan man gennem leg og sjov også opnå læring, hvor børnene kan træne kontrol over fingrene, da vandperler er skrøbelige, og for at de ikke går i stykker, kræver det en vis følsomhed i barnets hånd, denne øvelse kan komme barnet til gode og styrke barnet skrivefærdigheder.
Wellness: I kan lave vandbade med vandperler i hvor det kan bruges til hånd- eller fodbad.
Denne aktivitet er god til både sansestimulering men også til at opnå low arousal på børnene, da berøring af vandperlerne virke beroligende, dette kan kombineres med hånd- eller fodmassage, hvor i kan bruge massageolie med dufte, hvor blandt andet dufte som lavendel, vanilje og kamille har en beroligende effekt på sanserne. I kan også vælge at sætte mindfullness musik på.
-
Weekendaktivitet uge 44: Kreativ med blade
Nu skal efteråret sanses i skoven.
Her skal der indsamles de flotteste efterårsblade, så husk en pose til formålet.
Når vi går i skoven, så få børnene til at føle vinden i ansigtet, dufte den fugtige skovbund, se de flotte efterårsfarver, høre skovbunden knitre når i går.
Hjemme kan børnene rigtig sanse bladene når de skal lave lygter eller poseugler.
Her kan de se de forskellige blade, både farver og forme, bladene mærkes forskelligt om de er våde eller tørre. Lad børnene røre ved de forskellige blade og lad dem høre de lyde det skaber når bladene kastes op i luften og når de lander igen.
Den proprioceptive sans og fin motorikken stimuleres når der skal males med lim på glasset, eller når bladene skal i posen.
Når vi laver aktiviteter sammen og det føles rart, så tilføres der dopamin til hjernen, der gør at vi kan mærke en lykke følelse, og det at vi gør det sammen tilføres der serotonin til hjernen der giver og samhørighed. Når vi gennem det fælles tredje laver ting sammen som vi er optaget af, oplever vi et flow, og her er der rig mulighed for læring, når vi samtidig er i nærmeste zone for udvikling.Lyslygte med efterårsblade
Du skal bruge:
Blade
Glas
Pensel
Lim
Sådan Gør du:
Pensel glasset udvendigt med lim.
Kom bladene på og pensel bladene med lim.
Lad glasset tørre.
Nu kan der kommes fyrfadslys i, så den rigtig kan lyse op her i denne mørke tid.
Poseugle med blade:
Du skal bruge:
Frysepose
Blade
Elastikker
Pap
Lim
Sort tusche
Sådan gør du:
Samle blade i skoven
Tørre bladene
Når de er tørre kommes de i en pose
Elastik kommes i hvert hjørne så uglen får ører
Klip øjne, næb og fødder i karton
Lim det på uglen
Tegn pupiller på uglens øjne
-
Weekend aktiviteter uge 43: Halloween spøgelser og græskar tryk
Denne weekend byder på forskellige halloween aktiviteter.
For at børnene får styrket sin fysik og kondition, er en gåtur en god aktivitet. For at give børnene en god motivation til dette, er der denne fredag kl.16-18 forskellige halloween aktiviteter i Børkop by, hvor de byder på en (u)hyggelig eftermiddag i byens butikker.
For at stimulere sanserne er det også muligt at lave forskellige halloween aktiviteter, hvor der i sansekasserne er materiale og procesbeskrivelse på spøgelser i selvhærdende ler og halloween græskar tryk af æbler.
Her stimuleres den taktile sans når vi har hænderne i det bløde ler, og kognitiv udfordreres når der skal formes spøgelser. Den taktile sanse stimuleres yderlig når børnene med fingrene skal glatte leret med vand.
Når der laves tryk med æbler, vil lugte sanse også stimuleres, når duften af æble breder sig, når æblet deles. Det er sjovt at se når et tryk af æble kan forvandle sig til et halloween græskar. Dette er en aktivitet alle kan være med til uanset det kognitive funktionsniveau.
Spøgelser i selvhærdende ler
Du skal bruge:
Selvhærdende ler
Tusche
Sådan gør du:
Del leret i små portioner.
Rul leret i passende tykkelse
Form dem nu til høje slanke spøgelser
Dyp fingeren i vand og glat spøgelserne ud, så de bliver helt glatte. Tag en lille klump ler og lav en fod/støtte til spøgelserne.
Lad spøgelserne tørre, se på pakken hvor længe. Når spøgelserne er hærdet, tegnes der ansigter på dem.
Halloween græskar tryk
Du skal bruge:
Orange maling
Engangstallerken
Æble
Kniv
Gaffel
Papir/karton
Sort tusche
Sådan gør du:
Halver æblet på langs. Kom orange maling på en engangstallerken
Sæt gaflen fast i æblet og dyp nu æblet i malingen.
Tag et stykke papir/karton og lav et tryk med æblet derpå.
Når malingen er tør tegnes der ansigtet på græskaret.
-
Weekend aktiviteter uge 42: hente græskar og lave græskarhoveder
Nu er vi nær halloween og for at skabe den rette halloween stemning på afdelingerne skal der laves græskarhoveder. For at stimulere smagssansen og for at undgå madspild kan der af græskarkernerne laves sprøde græskarkerner.
I processen kan i snakke om traditionerne omkring halloween, da det er med til at udvikle forståelsen for traditioner som ikke er danske men som fejres her i større og større omfang.
Der er i sansekassen er er opskrift på sprøde græskarkerner.
I skal selv indkøbe græskar, hvis i vil have en oplevelse ud af det samtidig, så kan der anbefales at køre til Åstruplund, Hovvejen 11, 8740 Brædstrup.
På Gården må i gerne lave 2 græskar hoveder der kan stå og pynte flot med lys i udenfor, hvis der er nogle børn der gerne vil lave et græskar hoved og tage med hjem så er det også muligt.
Opskrift: Ristede græskarkerner
Ingredienser
Ristede græskarkerner
Friske græskarkerner fra et græskar
Salt
Rapsolie
VandSådan rister du de perfekte græskarkerner
- Tænd ovnen på 160 grader.
- Skrab kernerne ud af dit græskar og rens kernerne, så de er helt frie for græskarkød. Brug evt. et dørslag eller en salatslynge.
- Læg kernerne i en gryde og hæld vand over så det dækker. Put lidt salt i vandet og lad det koge i ca. 20 minutter.
- Hæld vandet fra græskarkernerne og bred græskarkernerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Hæld lidt rapsolie over kernerne, og drys med salt. Rist kernerne i ovnen ved 160 gr. i ca. 30 min. Vend græskarkerner ca. hvert 10. minut.
- De ristede græskarkerner er færdige, når de bliver faste og ikke længere er bløde. Krydr med ekstra salt, hvis det ønskes.
- Tag dem ud af ovnen og lade dem køle af inden serveringen.
Det er meget nemt at lave dine egne græskarkerner, men der er to trin, der er vigtige:
- Rens dine græskarkerner godt
Det er vigtigt at vaske græskarkerne godt inden de ristes. Du kan evt. fjerne græskarkødet med en salatslynge.
- Hold øje med græskarkernerne i ovnen
Det er vigtigt at du holder øje med græskarkernerne i ovnen. Stil evt. uret på 10 minutter, og vend græskarkernerne på bagepladen, hver gang det ringer, så undgår du, at de brænder på.
-
Weekendaktiviteter uge 41: Kastanjejagt og forskellige aktiviteter med kastanjer. Mulighed for sæbebobletur til Fredericia lørdag
Først en tur ud af huset for at finde og samle kastanjer.
For at skærpe sanserne på turen, kan i prøve at sætte jer under kastanjetræet, lukke øjnene, være helt stille og lytte til lydene i hører, efter et par minutter, kan i tale om hvad lyde børnene hører, og få en snak om det, så i kan få en fornemmelse af hvilke lyde de fremhæver, denne øvelse gør at børnene bliver tilstede i nuet og nærværende.
Bagefter kan i få en snak om kastanjer og hvordan træerne er blevet til, fra et frø der falder ned af træet og hvad kastanjer kan bruges til.
Så kan i bede børnene om at finde deres helt egen kastanje på jorden, og sanse den, have fuld opmærksomhed på den, se på den, faconen og farven. Røre ved den med fingrene. Dufte til den, og lytte efter om den kan lave nogle lyde.
Herefter kan i samle kastanjer i en pose og tage med hjem hvor der er foreslog til forskellige sanse oplevelser med kastanjerne
For at give børnene en større kropsbevidsthed, kan kastanjerne bruges til fodbad eller massage af ryg, hænder og ansigt.
I sansekasserne er der forslag til forskellige aktiviteter med kastanjerne.
Vild med sæbebobler.
Lørdag kl.10-14 på Rådhuspladsen i Fredericia er der vild med sæbebobler, hvor i kan gå på opdagelse og blive klogere på sæbeboblerne og deres fascinerende univers.
Her kan i lege med sæbebobler i forskellige størrelser og former, afprøveholdbarhed og styrke og prøve at stå inde i en stor sæbeboble.
Der er også mulighed for at lave sin egen flotte sæbeboblepind, som man må få med hjem.
Det er gratis at deltage.
Aktiviteter med kastanjer
Massage med kastanjer
Alle kan massere med kastanjer. Læg en ordentlig håndfuld kastanjer på ryggen af dem, du vil massere. Tryk og rul kastanjerne i en glidende bevægelse rundt på ryggen. Prøv også at massere med en enkelt kastanje. Du behøver ikke massageolie. Kastanjerne klarer det selv.
Fodmassage med kastanjer.
Kom en masse kastanjer ned i en opvaskebalje eller lille kar. Stik fødderne ned i kastanjerne og mærk, hvor dejlige bløde og glatte de er. Stil dig op og træd på kastanjerne og rul dem under fødderne.
Kastanje spil for de mindste.
Tag en kurv eller balje og kom så mange kastanjer i som du har. Lad barnet tømme baljen med kastanjer ud på gulvet eller jorden. Få barnet til at tage kastanjerne tilbage i baljen en af gangen. Umiddelbart lyder det måske kedeligt, men det er en leg, der kan fortsætte i halve timer.